CSICSÓKA

A napraforgók családjába tartozik.

Nekem nagy kedvencem Két, két és fél méter magasra is megnő.

Nézd milyen szép?

Több fajtáját különböztetjük meg. Nálunk a fehér gumójú van legjobban elterjedve.

Nagyanyám szegények krumplijának nevezte .

Ő "Javas asszony " volt és emlékszem csicsókából vég nélkül tudott  mindent kezdeni.

Etetett minket  nyersen mint ahogy a paprikát vagy retket szoktunk.

Ettük sütve,főzve,köretnek, feltétnek,kompótnak, salátának...

És a legfontosabb ,hogy a mamám gyógyított vele. Azt mondta ,hogy ha csicsókát eszek sok-sok  nyavalyát kerülhetek el

 Arról soha nem beszélt , hogy fogyasztása után bizony gázosabb lesz a hangulat , de hát a bablevesnél sem  esik erről szó …

De ez mind nem számít amikor rá teszem

-a liba szíros kenyeremre,

-krumplipürét ,fasírtot vagy ropogós csípszet csinálok belőle. 

Azt hiszem ez a nagyszerű növény tudományosabban is megérdemli  ,hogy írjak róla:

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.


Az inulin folyékony rost, sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne megemészteni az inulint ezért a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat.

Mivel az ember számára emészthetetlen marad,

nagy előnye van fogyókúra szempontjából.


Az inulin legnagyobb haszna  a probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.

A káros bélbaktériumok tagjai számára viszont az inulin a szaporodást közömbös azok inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.
A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít.

Tudtad?

Az ember, mire betölti az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladékanyagot tárol el. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét is okozhatják.

Szerencsére a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek.
 

Inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe is jelentős; előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.

 

Az étrendbe épített inulin

-megszünteti a székrekedést,

-növeli a székletürítés gyakoriságát.

Tehát a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a mérgező bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza!

Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást is.

Tumor megelőzése:
A Bifodobacteriumok serkentése által csökken a patogén ( rossz) baktériumok élettere, melyek következményeként csökken a májtoxinok, a karcinogének mennyisége, mérséklődik az élelmiszer-intolerancia és immunerősítő hatás érhető el. 

 


Más számos betegség megelőzésében is lehet szerepe a csicsókának.

Ilyen például a gyermekkori asztma, a különböző szív és érrendszeri megbetegedések, vagy  a candida .

Nagyanyám nagy sikerrel ajánlotta cukorbetegségre!

Diabétesz :

Ez esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inzulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.


Gyermekkori élelmiszer-allergiák:
 esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával magyarázható.  Egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok.

A csicsóka fentiekben írtak szerint nőveli a jó bacik mennyiségét ezzel gyógyúl az allergia.

Tipp:

Bélflórát helyreállító beavatkozásként zabpehelybe  vagy gyümölcslébe adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.


Szív- és érrendszeri betegségek:

- egyik elindítója a magas LDL-koleszterin tartalom. Hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek léteznek, de mellékhatásuk miatt, lehetőség szerint, kerüld a használatát.


Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz.

(Ennek köszönhető többek között az is, hogy a koleszterinszint, amely egyénenként más lehet, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet)

- kimutatták, hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja.

A koleszterin- és triglicerid csökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsóka-port- lekvárt ...keverjünk 1-1,5 dl folyadékba, melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak hasznunkra, hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó esszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.


Mellrák:


A mellrák a nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben.

Talán szerencsénkre ez is egy olyan rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a versenyt.

Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.
A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim gátlásán alapul.

 A másik tény ,hogy a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus formában estriollá alakuljon át.

Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák rizikóját növeli.
Az inulin a bélflóra normalizálása útján öngyógyításbe kezd és az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.


 


Tudtad,hogy a  csicsókát mint alapvető inulinforrást kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatod. (de a csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát)
 


Ha szeretnél inulin kúrát akkor saját tapasztalatom alapján ajánlok nektek egy biócsicsóka sűrítményt ami nagyon szuper termék,
  Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató alkotott meg.


OKOS Élet biocsicsóka sűrítmény néven hozta forgalomba.  


Egyedülállóan 50% inulion tartamú.
Rákmegelőző, szív- és érvédő (LDL szint csökkentő, HDL szint növelő), immunerősítő, idegi stabilitást fokozó, emésztést serkentő, bélflóra-helyreállító , májvédő és méregtelenítő, súlycsökkenést segítő (teltségérzést keltő) és vércukorszint-beállító hatással bír.

Gyermekek és fiatalok számára a stabil energiaszolgáltatást segíti, az idősebbek roborációját támogatja, túlsúlyosak számára fogyókúrás programok hatékony eszköze, emellett sportolók edzés alatti állóképességét is fenntartja.

A koncentrált natúr biocsicsóka termékek igazoltan egészségvédő tulajdonságú táplálékok minden korosztály számára!

A natúr (prebiotikus, inulindús) biocsicsóka-sűrítmény 230 grammos, kis üveges formában került forgalomba. 1 kis üveg termék 2,5 kg biocsicsóka értékes anyagait hordozza.
Javasolt napi adag: kb. 1-3 teáskanálnyi, 10-30 gramm, elosztva a főétkezésekkor.

Végül néhány finomság elkészítése:

Fogyókúrás csicsóka

A megsúrolgatott, megmosott csicsókát kettévágjuk, vágott felükkel fölfelé tepsibe rakjuk, és forró sütőben szép pirosra sütjük. A salátát összetépkedjük, összekeverjük a majonézzel, és a sült csicsóka mellé köretként tálaljuk.

1 kg csicsóka
2 dl majonéz
1 nagy fej saláta
  Sült xsicsókáho
1 kg csicsóka
4 csirkecomb
1 csokor petrezselyemzöld
8 cikk fokhagyma
  őrölt fehérbors
  só, olaj


Sült csicsóka petrezselyemmel és csirkével

A csirkecombok húsát csontig bevágjuk vagy megszurkáljuk. Majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, tört fokhagymával. Aki a csirkebőrt rajta hagyja, az a bőr alá dugdossa be a fél fokhagyma cikkeket. Kiolajozott alufóliába lazán betekerjük, és sütőben puhára sütjük.
A megsúrolt, megmosott csicsókát megtörölgetjük, és forró olajban szép pirosra sütjük. Alaposan lecsepegtetjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és a csirkecomb mellé tálaljuk.

Csicsókalepény I.

Az alaposan megsúrolt csicsókát és a megtisztított krumplit sajtreszelőn lereszeljük. Összekeverjük annyi liszttel, hogy formázható tésztát kapjunk. Lapos lepényeket formázunk, és bő forró olajban világos pirosra sütjük. Mivel a csicsóka édeskés, van, aki lekvárral keni meg a lepényeket, de sajtos tejföllel meglocsolva is nagyon finom.

 

75 dkg csicsóka
25 dkg burgonya
kevés Graham liszt
2 dl tejföl reszelt sajttalkeverve
vagy lekvár



Csicsókalepény II.

A csicsókát vékonyan meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd a liszttel alaposan eldolgozzuk.
Egy evőkanállal forró olajba szaggatjuk a tésztát, kissé ellapítjuk, és a lepény mindkét oldalát pirosra sütjük. Melegen tálaljuk, vékonyan megkenve tejföllel.

8-10 közepes méretű csicsóka
3-4 evőkanál liszt
1 duci fokhagymagerezd
3 tojás
  őrölt bors
 
  tejföl


Csicsókaital

A csicsókát és az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a mézzel (porcukorral). Turmixoljuk. Ízlés szerint citrommal ízesíthetjük, és vízzel, vagy tejjel hígítjuk. Hidegen kitűnő üdítőital.

6-8 csicsókagumó
1 alma
2-4 kávéskanál porcukor
fél citrom
2-3 dl tej


Csicsókasaláta

A megtisztított csicsókát, vöröshagymát, kapribogyót és uborkát apróra összevágjuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel és snidlinggel. A tárkonyecetbe apránként belekeverjük az olívaolajat, majd a mézet és kevés sót. Alaposan kikeverjük, és az összeforgatott zöldségekre öntjük.

 

40 dkg csicsóka
1 nagy vöröshagyma
1 közepes uborka
1 csokor petrezyelyem zöld
1 csokor snidling
maréknyi kapribogyó
1 dl olivaolaj
1 evőkanál méz
szűk 1 dl tárkonyecet
csipetnyi