BODZA SZöRP CUKOR NÉLKüL

Végre virágzik , és hát ki ne szeretné ezt frissítő , utánozhatatlan ízvilágú bodzaszörpöt.


Gyermekkoromban kimondottan egészséges, házi üdítőitalnak számított .

A nagymama finom szörpjeiről akkor még nem tudtam, milyen egészségtelen  a benne lévő cukor,

Ő mindig azt mondta , hogy milyen egészséges a bodza !

Főleg megfázás idején tuszkolta belénk.


Azóta már mások az étkezési szokások és én is átreformáltam nagymama recepjét.
Ha kicsit is odafigyelsz az egészséges életmódra akkor próbáld ki....


Minden évben május-juniusi elindulunk, hogy szép bodzavirágokat gyűjtsünk a szörp elkészítéséhez.



Persze nagyon sokan készítik, még mindig cukorral és citrompótlóval, ezt te döntsd el melyik fajtát szeretnéd elkészíteni. Én kerülöm ezeket az alapanyagokat, több okból is.

1,A cukor, édes méreg ,egészségkárosító hatásairól már biztosan sokat hallottál !

2,A citrompótlónak (borkősav) pedig semmi keresnivalója az emberi étkezésben, főleg ilyen mennyiségben, rendkívül savasító hatású. Tudod sav-bázis egyensúly....

És most a nagymama eredeti receptjén gondolkozom:


3l vízbe 3 kg cukor,20 nagy bodzavirág .....Hű
Szóval az a rengeteg cukor. Ami a szörpbe kell, mert az tartósítja.
Én cukor helyett természetes édesítőt használok, /ami éppen itthon van/ steviát, agavé szirupot, mézet, xilitet (nyírfacukrot), eritritet a citrompótlót pedig egész egyszerűen helyettesítem igazi citrom levével.

A legegyszerűbb változat amire csak nem régen jöttem rá ,hogy lefagyasztom :


-30-40 db bodzavirágot 3 liter vízbe beáztatok
/csak a fejet mert a többirésze nem oké/
-1 db citromot belenyomok, 1 db bele karikázok
/ezt ki is hagyhatod mert a fogyasztás előtt is ízesítheted friss citrommal/
-24-48 órára hűtőben tárolom
-leszűröm és a natúr, vagy citromos bodzalevet lefagyasztom /jégkockatartóba/
-amikor inni szeretnék belőle 2-3 kockát teszek a pohárba ,felöntöm vízzel és csak akkor édesítem meg.


Talán ez a legegészségesebb változat.

Már variáltam úgy is ,hogy grapefruitot nyomtam bele .
/Ha fogyókúrázok mindig sok grapefruit-lét iszom és bodzával meg fantasztikusabb/



Másik változat elkészítése:



A 20 db bodzavirágot megmosás nélkül / vagy éppen csak öblítjük/ beleteszem az 5 literes kiforrázott befőttesüvegbe,

ráöntök annyi forralt és langyosra hűtött vizet, hogy majdnem megteljen az üveg,

édesítem 3-5 evőkanál xilittel (vagy ízlés szerinti egészséges édesítővel), fél citrom levével, és a másik fél citromból karikákat vágok.

Jól összekeverem. 1-2 napig érlelem.

Utána leszűröm, és hűtőben tárolom, mert könnyen megbuggyanhat.

Ez a változat nem olyan télire elrakos fajta , hamar el kell fogyasztani.

De azt vallom ,hogy mindenből akkor igyunk -együnk sokat amikor érik!

***
Frissen szedett menta levéllel, citromkarikákkal szoktam díszíteni...