KöSZVÉNY

 

KÖSZVÉNY
 

Idősek otthonában 9 évet dolgoztam, ahol rá rá kellett jönnöm ,hogy a köszvény népbetegség. Nagyon sok idős ember szenvedett tőle és sokszor elviselhetetlen fájdalmaik voltak. 

Emelkedett húgysavszint esetén a húgysav kikristályosodik az ízületekben, és ott gyulladást okoz, ez a. köszvény. 
A húgysav nemcsak az ízületekben képes lerakódni, a vesében és vesekő formájában okozhat is megbetegedést. 

A húgysav egy végtermék ,ami fehérje formájában jut a emésztőrendszerbe. 
Az emésztés folyamata során a bekerült fehérje nagy része húgysavvá alakul és a keringésbe kerül. 
Egészséges emberek esetében a vérben keringő húgysav 2/3 része a vesén keresztül ürül, a fennmaradó húgysav pedig az izzadság, illetve a bélrendszer segítségével távozik a szervezetből. 
Normál esetben a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van, a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben. 

A húgysav szintjének meghatározása történhet vénás vérből, illetve 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből. 

Normál érték: 
Vérben férfiaknál: 220-420 umol/L 

Vérben nőknél: 140-340 umol/L 

24 órás gyűjtött vizeletben: 1.48-4.43 mmol/nap 


Húgysav: 
A húgysavról negyven éve még azt gondoltuk, hogy véd a koronária (szív koszorúér) betegségekkel szemben.

Aztán minden megváltozott. A hetvenes években több mint ötezer embert vizsgáltak meg és arra keresték a választ, hogy a húgysav érték és a szív-, és érrendszeri halálozás között milyen összefüggés van (NHANES I study) 
Az első nyilvános adatközlés 1995-ben volt, amiből kiderült, hogy ha nőkben a húgysav szint meghaladja a 416 mikromol/l értéket, a szív koszorúér betegség talaján kialakult halálozás négyszeresére nő azokhoz képest, akiknél a húgysavszint 260 mikromol/l alatt van. 
A férfiak vonatkozásában ez az összefüggés ennyire nem volt riasztó, de náluk is 77%-kal nőtt meg a halálozás a normális húgysav szintűekhez képest (a hölgyeknél a növekedés mértéke 400% volt). 

A magas húgysavszint egyik legfőbb oka az elhízás, a fokozott alkoholfogyasztás, amagas vérnyomás és a magas koleszterin szint. 

Mai tudásunk szerint a magas húgysavszint éppen olyan súlyos rizikótényező, mint a megnövekedett has körfogat, mindkét nemet érinti, de a nőket sokkal súlyosabban. 

Ellene hatékonyan védekezhetünk megfelelő diétával, alacsony húgysav tartalmú étrenddel, fogyással (ez mindennél fontosabb), az alkohol fogyasztás mérséklésével.

Csak megjegyezném, hogy az alkohol a nőkre nézvést sokkal károsabb, mint a férfiakra, és ebben sok egyéb mellett nem kis szerepet játszik jelentős húgysav emelő hatása is. 

A lúgosító étrend és lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztása szintén kedvezően hat a magas húgysavszintre. 

Mit tehetsz a magas húgysavszint ellen? 


1,Első lépés a megfelelő étrend kialakítása: 
-kerülni kell a magas húgysavtartalmú ételeket, hússzegény diéta bevezetése (egyes halféleségek pl. szardínia, belsőségek mellőzése). 
-megfelelő testsúly kialakítása elengedhetetlen, továbbá nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, és bő vizeletürítés. Kerülni kell az alkoholfogyasztást. 

2,Ha a diéta mellett is emelkedett a húgysavszint, a következő lépcsőben kell próbálni a gyógyhatású készítményeket. 

Bükki Gyuri bácsi /a egyik legelismertebb füves ember/ 
receptje Köszvényre:

Erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve,

1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva,

10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze,

2 hét alatt már eredmény van.

A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is. 

3,Legvégső eseten húgysavszintet csökkentő gyógyszerek bevezetésére kerülhet sor.

Záró jelben jegyzem meg ,hogy nem tapasztaltam ,hogy a gyógyszert szedők javultak volna. 
Ne nyúljatok rögtön gyógyszerhez hanem az okot 
keressétek meg .... 

 

Ilyen lehet: 

1:Magas húgysav tartalmú ételek fogyasztása – kolbászfélék, vörös húsok, magas fehérjetartalmú diéta – következtében emelkedik a húgysavszint. 

2:Ha a vese húgysav kiválasztása nem megfelelő-vesebetegségek, cukorbetegség, néhány vízhajtó gyógyszer okozhatja 

3:Fokozott húgysavtermelés, egy enzim érintettsége miatt: 
Lesc-Nyhan szindróma, mely teljes enzimhiánnyal jár, míg a 
Kelley-Seegmiller szindrómára a csökkent enzimaktivitás jellemző. 

4:Fokozott húgysavtermelés különböző eredetű megbetegedések miatt: leukémia, hemolitikus anémia, policitémia vera, ólommérgezés, rosszindulatú daganatos betegségek kemoterápiája és sugárterápiája következtében. 

Elöfordulhat alacsonyabb a húgysav szint is ha 
a húgysav ürítését fokozó gyógyszerek nincsenek megfelelően beállítva, illetve a C-vitamint túlzott mértékű fogyasztod. 


Köszvény diétába a legfontosabb tehát 
a purintartalmú nyersanyagok mellőzése 

 

Ilyenek: 
belsőségek, húsok, édesvízi halak, spárga, hüvelyesek, szardínia elhagyása, fogyasztásuk erős mérséklése.

Az alacsony purintartalmú, illetve purinszegény nyersanyagok, pl. tojás, tej és tejtermékek, gyümölcsök, zöldségfélék, gabonafélék, burgonya, csokoládé, kávé, tea alkalmazhatók az étrend összeállításakor.

Javasolt továbbá túlsúly esetén a testtömeg csökkentése, a koplalás azonban a húgysavképződést fokozó hatása miatt szigorúan kerülendő. 

Diéta, , megelőzés és gyógyítás ,folyadékpótlás! 

Az optimális folyadékpótlással nagyon sok betegség megelőzhető lenne, okvetlenül igyon meg napi 8 pohár vizet, ezzel már sokat tett a köszvény ellen. 
Fent leírt Gyuri bácsi teáját egy idő után (min 6 hét) fel lehet váltani : 
Izsóp tea és boróka keverékére ez is remek ellenszer ez is a köszvénynek. 


Megelőzésre:

-különféle gyógyteák, mint a cickafark, gyermekláncfű, vagy zeller mag tea különösen hatékony mert méregtelenít . Külön-külön, vagy összekeverve is fogyaszthatja őket. Napi 2-3 csésze elfogyasztásával elkerülheti a betegség kialakulását. 

A fájdalom csökkentésére:

-a kukoricacsőből főzött tea lehet eredményes. Forró vízben 1 órán át főzd a csöveket, majd szűrd le. Minden étkezés után igyál meg egy bögrét a főzetből, amíg a fájdalom nem múlik el. 
Leggyakrabban javasolt terápia a cseresznye is.

A köszvény első jelei észlelésétől nagyon fontos, hogy fogyasszon rendszeresen  cseresznyét, vagy természetes cseresznyelevet.

Májustól amikor megjelenik az első cseresznye kötelező fogyasztanod ha a köszvényre hajlamos vagy! 

Próbáld ki az eper alapú diétát is . Pár napig ne fogyassz mást, csak epret és banánt. Az eper gyulladáscsökkentő hatása miatt csökkenti a fájdalmat. 


Egy orosz gyógymód a friss fokhagyma fogyasztása.

Minden nap legalább két gerezdet kell elfogyasztani, ételbe keverve vagy önmagában. Ez a módszer nem csak a köszvényre jó. A fokhagyma antibakteriális és (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida okozta fertőzések kezelésében hatásos. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő is. 

Masszázs olajat is készíthetsz

-fél deciliter olívaolaj és pár csepp borókaolaj összekeverésével, naponta többször masszírozd a fájó területet. 


A fájdalom csökkentésére lábfürdőt is hatásos

-borókaolaj és rozmaringolaj felhasználásával.

Két liter hideg vízhez adj 10 csepp rozmaringolajat és 10 csepp borókaolajat. 

IME az élelmiszercsoportok purin tartalma: 

 

igen magas

 

magas

 

közepes

 

nagyon kevés

 

150-1000 mg/100g

 

75-150 mg/100g

 

75 mg/100g

 

0-30 mg/100g

 

élesztő            

 

húskivonatok         

 

csirkemell        

 

liba                    

 

szardínia          

 

kagyló                

 

pisztráng         

 

hering              

 

halikra                

 

lazac                      

 

tonhal                 

 

makréla           

 

garnéla               

 

belsőségek, máj

 

füstölt húsok    

 

füstölt halak     

 

napraforgómag

 

földimogyoró, mazsolasertés-, marha-,    borjú-, birkahús, pulyka,


 

csirkecomb,

 

kacsa,

 

nyúl, őz, szarvas, szalonna, virsli, kolbászfélék, szalámi,              füstölt sonka.                tőkehal , fogas, ponty, szárazbab, sz.borsó, lencse, szója,

 

mák    

 

sonka  angolna, lepényhal.

 

kakaópor.

 

zöldborsó,       

 

karfiol,

 

brokkoli,

 

zöldbab,

 

paraj,

 

tofu

 

tej, kefir, joghurt

 

sajt, tejföl, túró, vaj

 

olaj, margarin

 

méz, cukor

 

rizs, liszt

 

búzadara

 

gabonapehely

 

tészta

 

kenyér

 

burgonya

 

a többi zöldségféle

 

minden gyümölcs

 

tojás

 

üdítő, gyümölcslé

 

lekvár

 

sör, bor

 

dió, kókusz

 

pisztácia, mandula