VÉR-VIZELET
Teljes vérkép vizsgálat célja:

A vérben lévő alakos elemek, köztük a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék vagy trombociták abszolút számának meghatározására végzik. Ezekből többek között vérszegénységre, vérvesztésre, kiszáradásra, a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra, a vérképzőszervekből kiinduló daganatos betegségre (leukémia, limfóma), illetve egyéb vérképzőszervi betegségekre (pl. csontvelő-elégtelenség), véralvadási zavarok okára lehet következtetni.
Választ ad a vérben található vérfesték mennyiségére, a vér alakos elemeinek döntő többségét adó vörösvértestek és a vér folyékony alkotórészének, a vérplazmának az egymáshoz viszonyított arányára valamint a vörösvértestek átlagos térfogatára.

Teljes vizeletvizsgálat:

A vesék kiszűrik a vérkeringésből az anyagcseretermékeket, a salakanyagokat, és szabályozzák a szervezet vízháztartását. Emellett a páros szerv visszatart bizonyos anyagokat - például fehérjéket, elektrolitokat -, melyeket a szervezet újrafelhasználhat. A minta elemzésének segítségével sok betegség már korai stádiumban kiszűrhető. Ha ugyanis valamilyen rendellenesség van a szervezetben, a normálistól eltérnek a kapott értékek, hiszen a vizeletben megnő bizonyos vegyületek, összetevők koncentrációja - például a fehérvérsejteké vagy a vörösvértesteké. Ezek azért jelenhetnek meg a vizeletben, mert a véráramban is magasabb a koncentrációjuk, és a szervezet igyekszik megszabadulni tőlük.
A vizelet bilirubinértéke a máj állapotát mutatja. Az emelkedett májfunkciós értékekből azonban nem csak a máj betegségeire tudnak következtetni az orvosok. Többek között a normál szinttől való eltérést bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is előidézheti, ezért annak, aki ilyen medicinák szedésére kényszerül, javasolják a – meghatározott időnkénti – májfunkció-ellenőrzési laborvizsgálatot.