MI A PAJZSMIRIGY SZEREPE?

 


A nyak alsó részén helyezkedik el és két hormont termel: az egyik a tiroxin (T4), a másik a trijód-tironin (T3) Ez a két hormon az anyagcserénket befolyásolja. A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben. A sejtek oxigénfelvételét segítik elő, ezáltal az alapvető tápanyagok sejtszintű hasznosulását szabályozzák. A pajzsmirigyhormonok képzéséhez elengedhetetlenül fontos a jód. Szinte minden szervre hatással van és nincs olyan szerv, ami funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon.
Tudta, hogy a magzat testi és idegrendszeri fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen pajzsmirigy-hormon? Ellenkező esetben már magzati korban a visszafordíthatatlan idegrendszeri fejlődési zavar alakulhat ki.
Egy másik ilyen szervünk a szív, ahol a pajzsmirigy-hormon termelés zavara rögtön nyilvánvaló: pajzsmirigy-túlműködés esetén a szív nyugalomban is olyan munkát végez, mint nehéz fizikai munka esetén, más részről a pulzusszám is jelentősen felgyorsul. Csökkent pajzsmirigy-működés esetén ennek az ellenkezője észlelhető.
Negatívak a leletei, de tünetei folyamatosan fennállnak? Ingerlékenység, hajhullás, hízás vagy fogyás, alvászavar, fáradékonyság, rossz közérzet, pulzuszavar, meddőség, izadékonyság ? Ezek a tünetek akár pajzsmirigy problémára is utalhatnak!

 

PAJZSMIRIGY
 
Mintegy negyede az összes nőnek, a változókor előtt és közben, érintett a pajzsmirigy alulműködésben. Gyakran nehéz ezt az alulműködést labor vizsgálatokkal tisztán kimutatni. Látens pajzsmirigy alulműködésről beszélünk, ha a T-3 és T-4 hormonok normál értéket mutatnak és csak a TSH van megemelkedve. Mégis az érintetteket pajzsmirigy betegként kezelik főleg, hogy a tünetek igen jellegzetesek . A kezelések eredményessége viszont egyáltalán nem kielégítőek. Ennek sok esetben az az oka, hogy a probléma gyökere nem a pajzsmirigynél keresendő, hanem az ösztrogén dominanciánál. Az ösztrogén dominancia gyakran idéz elő indirekt pajzsmirigy alulműködést annak ellenére, hogy maga a pajzsmirigy probléma mentesen működik. A dominánsan ható ösztrogén megakadályozza, hogy a pajzsmirigy hormonok (T-3 és T-4) a szervezetben igazán hatni tudjanak. A sejtek nem tudják a pajzsmirigy hormonokat megfelelően értékelni, ha ösztrogén dominancia áll fenn. A szimptómák alapján úgy tűnik, hogy pajzsmirigy alulműködés (Hypothyerosis) van, holott a pajzsmirigy elegendő hormont termel. Ez a jelenség azáltal mérhető, hogy a pajzsmirigyet stimuláló hormon (TSH) szintje magas. A tulajdonképpeni pajzsmirigy hormonok T-3 és T-4 szintje viszont megfelelő. Az értékek ilyen konstellációját az magyarázza, hogy a szervezet pajzsmirigy hormon-hiányt érzékel. Ezért több TSH-t termel, hogy a pajzsmirigyet intenzívebb hormontermelésre ösztönözze. A szervezet nem tudja megítélni, hogy a pajzsmirigyhormon-hiányt a sejtekben nem egy valódi hormonhiány okozza, hanem az, hogy a sejtek a rendelkezésre álló hormonokat nem tudják megfelelően értékelni. Ezt a jelenséget úgy kell elképzelni mint az inzulinrezisztenciát, amelíről mostanság igen gyakran esik szó.