TORTÁK

KÓKUSZOS-RIZS TORTA
Hozzávalók:
Kekszes alaphoz:
- 25 dkg omlós keksz
- 20 dkg vaj
Töltelékhez:
- 10 dkg desszert rizs(kerek szemű)
- 10 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 6 dl tej
- 1,5 dl víz
- csipetnyi só
- 2 dl tejszín


Elkészítés:
1. Az omlós kekszet ledarálom, és a megolvasztott vajjal alaposan összedolgozom. 26 centi átmérőjűkapcsos tortaforma aljára egyengetem, majd hideg helyreteszem. (Fontos, hogy jól összeálljon a kekszes vajas massza, különben szeletelésnél szét fog morzsolódni).
2. A rizst folyó víz alatt szűrőben átmosom, majd csipetnyi sóval a tej és a víz hozzáadásával puhára főzöm (időnként átkevergetem, hogy le ne égjen). Hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, majd a kókuszt. Félreteszem hűlni. (A kókuszreszeléket én külön le szoktam még darálni, így sokkal finomabb állagú lesz).
3. A tejszínt kemény habbá verem, a zselatint kevés vízzel oldódásig melegítem, majd óvatosan a kihűlt krémbe keverem a tejszínnel együtt.
A krémet a kekszes alapra simítom, és fóliával lefedve legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem.
4. Tetejét tejszínhabbal díszítem.

 

GYÖMBÉRES ZABPEHELY-TORTA 

mentás,balzsamecetes epermártással

Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség, ráadásul a zabpehely még jót is tesz a gyomornak. Remek kiegészítője a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag eper, amelynek friss, édes ízét pikánssá teszi a balzsamecet és a menta együttese.

 

Hozzávaló:
A tortához:
15 deka zabpehely
6 deci tej
5 deka vaj
3 tojás
5 deka barna nádcukor
3 deka mazsola
2 evőkanál méz
1 pici Bourbon vaníliaőrlemény, fahéj és gyömbér
1 evőkanál zabpehelyliszt
A mártáshoz:
50 deka eper
5 deka barna nádcukor
3 deka vaj
1 evőkanál balzsamecet
1 kis csokor friss mentalevél

Elkészítése:
A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben, vajon megpirítjuk, majd pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét. Ezzel is pirítjuk egy kicsit, amíg a cukor rákaramellizálódik a zabpehelyre. Ezután felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat és a gyömbért. Kevergetve 10-15 percig főzzük, majd fedő alatt hagyjuk hűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazzuk a pitesütőt, és körbeszórjuk a zabpehelyliszttel. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt zabpehelyhez, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keménnyé vert habját. 25-30 perc alatt 190 fokon készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőben hagyjuk langyosra hűlni.
A mártáshoz a cukrot a vajon serpenyőben kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a negyedelt epreket, jól átforgatjuk, rálocsoljuk az evőkanálnyi balzsamecetet, és egy-két perc alatt összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk friss, apróra vágott mentalevéllel. Kihűlve adjuk a zabpehelytorta mellé.
Tipp: A barna nádcukor helyett használhatunk mézet vagy sztíviát, vaj helyett pedig kókuszzsírt vagy kókuszvajat.

A recept forrása: fincsi.hu