ÉTELÍZESÍTŐ HÁZILAG

A saját készítésű ételízesítővel kiválthatod a készen kapható, adalékanyagokkal „dúsított” leveskockát és a szárított ízesítőket. 

Hozzávalók

6 fehérrépa
6 sárgarépa
1 karalábé
1 zeller
1 paradicsom
1 kápiapaprika
1 nagy csokor petrezselyemzöld
4 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
só - mennyisége a meghámozott zöldségek súlyának 10%-a

Az összetevők mennyiségét a saját ízlésesnek megfelelően alakíthatod.

A bolti változatnál akkor is jobb és egészségesebb eredményt kapsz, ha csak egy-kétféle zöldségből készíted.

A tartósítást megoldja a sózás, illetve a szárítás,  csak annyi dolgod van, hogy a végeredményt tisztára mosott, jól lezárt üvegekben tárold, majd használd.

A sózott változatot felbontás után érdemes a hűtőben tartani. Idővel a zöldségek elveszítik friss, harsogó színüket, de nem romlanak meg.

Én már jándékba is készítettem;

csinos üvegbe mérve remek meglepetés akár kezdő háziasszonyok számára is.


Elkészítés:
Alapos tisztítás után, vágd kis darabokra  és teljesen szárítsd meg a zöldségeket.

Húsdarálóval vagy késes aprítóval minél apróbbra darabold, daráld le őket.

A sárgarépával kezd, mert arra külön lesz szükség.

Melegíts  olajat, és párold át benne a sárgarépát, hogy kiadja a színét, majd a többi hozzávalóhoz keverheted.

A sós változathoz ki kell mérni  a zöldségek súlyához arányított sómennyiséget, és azt is a masszába forgatni. Az így tartósított házi ételízesítőt a zöldségekből kioldódott lével együtt tisztára mosott üvegekbe töltsd.

1,A szárításhoz vagy aszalógépre, vagy napfényre, esetleg a sütő melegére van szükség.
Ebben az esetben nem sózzuk a zöldséget.

2,A napon szárításhoz vékony rétegben lapos, széles fémtálra vagy -tepsire terítsd a masszát, és napos helyre tedd. Időnként átkevered, amíg teljesen ki nem szárad.

Az aszalógépben történő aszaláskor sütőpapírt teríts a gép tálcáira, így szárítsd ki a zöldségeket.

3,A harmadik módszerhez  csak villanysütőhaszálj, mert a gázsütő legalacsonyabb hőfoka is túlságosan erős, könnyen megégetheti a zöldségeket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kb 50 fokon kell szárítani !



Tipp: akár a sózást, akár a szárítást alkalmazol, a felhasználáskor egy-két evőkanál olajban melegítsd meg a masszát, hogy minél jobban kinyerjed belőle úgy a színt, mint az ízanyagot.

Az étel ízesítésekor ha a sós vegettát használod  a főzés elején add az ételhez.

http://szepsegtar.blogspot.hu/