KÁROS (PUFFASZTOTT KUKI)

Ha előszeretettel eteted gyermeked Pufi KUKI, azaz sós-olajos kukorica snack-kel,olvasd el ezt a cikket. . Tudnod kell,hogy nem megfelelő élelmiszer senki számára!
Összetevőinek listája nem tűnik veszélyesnek kukorica, olaj és só de mégis elgondolkodtató ....

Mert a gyártók ugyanakkor mesterséges színezéket is adnak a puffasztott kukoricához, amelyek többek között tatrazin sárga színezék (E102), ami szintén allergiát okozhat. A nagy mennyiségű tatrazin pedig megnövelheti az ADHD-szindróma kialakulásának esélyét, ami a figyelemhiánnyal, hiperaktivitással és lobbanékonysággal vagy ezek kombinációjával áll összefüggésben.


KUKORICA: nagyon nagy a kalóriatartalma, ám tápanyagtartalma gyakorlatilag zéró.

SÓ: A modern gyermekgyógyászat szerint az egy évnél fiatalabb kisgyermekek esetében nem ajánlott a sófogyasztás, és a KUKI éppen a sótól lesz olyan ízletes. A sótartalma magas, így a szükséges napi sóbevitel mennyisége jócskán megnőhet, ami a vesék túlterheltségéhez vezethet. Nem utolsósorban a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást és pajzsmirigy problémákat okozhatnak.

OLAJJAL is problémák vannak, ugyanis a csomagoláson feltüntetett növényi olaj valószínűleg különböző olajos magvak kivonata, és aszkorbinsav-észtert, aszkorbinsavat (E 300), valamint palmitin- és sztearinsavat, glicerinsavat tartalmazhat. Ez allergiás reakciókat, súlygyarapodást, koleszterinszint emelkedést eredményezhet, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


Tudományos kutatások azt mutatják, hogy azon gyerekek esetében, akik ADHD-ban szenvednek, az agy különbözik a többi gyerekétől. Ezen gyerekek esetében, a neurotranszmitterek (beleértve a dopamint, szerotonint és/vagy adrenalint) másképp cselekednek mint a többi gyereknél. Továbbá az E124-es jelzésű vörös festékek bizonyítottan pajzsmirigyrákot és kromoszóma-károsodást okozhatnak, ezért nagyon oda kell figyelni a maximálisan bevihető mennyiségre.

Ezek ismeretében kétszer is érdemes meggondolni, hogy mennyi pufulecet adunk gyermekünknek, különösen annak tudatában, hogy számos, ennél jóval egészségesebb, gyümölcsökön és zöldségeken alapuló alternatíva áll a rendelkezésünkre.

Forrás: 2014/07/14 Írta: Jerome Flynn Kategória: Holotropikum