GöRCSöK

A görcs bármely testrészünkbe belenyilallhat! Az izomgörcs legjellemzőbben ugyan a lábon és a háton jelentkezik, de bárhol előfordulhat. Az izomgörcsök számos okból jelentkezhetnek, lehet az betegség és egyéb is. Ha nem megfelelő a vér- és az oxigén keringése egy adott területen, az ugyanúgy elegendő ok, mint a gyenge izmok vagy a hormonális egyensúlytalanság, utóbbi egyébként felelős a premenstruációs fájdalomért is.

Sőt – ha valaki sokat vagy kényelmetlenül ül ugyanabban a pozícióban hosszabb ideig, a vérkeringése korlátozottá válik, izomgörcsöt kap, mely lehet állandóan fennálló vagy időszakos.

Sokan akkor szenvednek tőle, ha túlterhelik magukat edzés közben, vagy éppen helytelenül edzenek és érzékenyek az izmaik, ezért könnyebben begörcsölnek.

Ilyen helyzetekben könnyű „elcsábulni” az erős gyógyszerek és készítmények irányába, ám ennek ártalmas mellékhatásai is lehetnek. A legjobb módszer a görcsök kezelésére néhány természetes gyógynövény, melyek biztonságos megkönnyebbülést hoznak mellékhatások nélkül.

1. Cickafarkkóró

Jótékony hatása miatt igen hatékony a cickafarkkóró, pihenteti és tágítja a merev és begörcsölt izmokat. Ugyancsak hatásos, ha összekeverjük különféle gyümölcslevekkel, így például szőlőlével – fokozza a vérkeringést és megelőzi, hogy egyáltalán kialakulhasson az izomgörcs.

Yarrow-For-Muscular-Cramps

2. Fekete nadálytő

Évelő növény, az egyik leggyakrabban használt a természetes gyógyítás és az izomgörcsök kezelése terén. A fekete nadálytő gyökere használatos balzsamként és borogatásként is, valamint görcsből kiinduló fájdalom enyhítésére, amelyet okozhat visszér, ízületi gyulladás, köszvény és egyéb problémák. Szájon át történő alkalmazása igen ajánlott a feszült izmok és ízületek relaxálására.

Comfrey-For-Muscular-Cramps

3. Orbáncfű

Az orbáncfűből készített illóolaj kiváló az érintett, görcsös izomterületek masszírozására. Szinte azonnali megkönnyebbülést hoz begörcsölt izmok esetén. Az érintett területek bedörzsölésével kitágítjuk a hajszálereket, így a fájdalom enyhül. Az orbáncfű leveleiből ezen felül tökéletes borogatást készíthetünk, mellyel segítünk a fájó izmokon.

St.-John‘s-Wort-oil-For-Muscular-Cramps

4. Zsurló fű

Könnyen fellelhető gyógynövény, amelynek felhasználása borogatás és kenőcs, meleg borogatás formájában igen egyszerű. A gyógyszercégek használják krémeik készítése során, hiszen megnyugtató és relaxáló hatása van a merev izmokra. Amennyiben a menstruációs görcsök igen fájdalmasak, a zsurlófűből készített, hasra helyezhető borogatások hatékonyak lehetnek. Belsőleg ne alkalmazzuk!

Horsetail-Grass-For-Muscular-Cramps

5. Rozmaring

Jól ismert gyógynövény, híres nyugtató és relaxáló hatásairól. Fürdővízben alkalmazva is kiváló. A fáradt és fájó izmokat érdemes megfürdetni rozmaringos vízben, valósággal „megújulnak”. A rozmaring felfrissít, ellazítja a merev izmokat, igen hatásos relaxációt nyújtva.

Rosemary-For-Muscular-Cramps

Talpgörcs:
Ha begörcsöl a talp, azt rendszerint egy rossz tartástól vagy megerőltetéstől lehet. Tapasztalatom, hogy izomgörcs esetén nem elég csak kalciumot ,magnéziumot inni. Vannak ennél célravezetőbb megoldások is erre a panaszra.

-Kicsi,vagy a rossz cipőt le kell cserélni.
-Talpbetét is segít, de ha a betét nem követi megfelelően a talpformát, egyenetlen a terheléseloszlás és ugyan úgy jön a görcs.
-Nem megfelelő kálium szint is okozhatja.Van páciensem akit 2-3 Kálium tabletta és 1 talpmasszázs meggyógyított...
-Ha végigpróbáltál mindent (magnézium, kemény talpú cipő, talpbetét, talpmasszázs stb) és még mindig nem javul, akkor az ortopédiai vizsgálat mellett hasznos lehet megnézetni, hogy rendben van-e a vérkeringés.