VEGETÁRIÁNUSOK
Sokszor elítélő, kirekesztő vagy lenéző módon nyilatkoznak egyes vegetáriánusok és vegánok a húsevőkről.
Ezt szeretném kicsit tisztába tenni.
"Az vagy, amit eszel" - szoktuk hallani,
de tudni kell ha egy vegán fölényesen nyilvánul meg,akkor egy húsevő hamarabb levonja azt a következtetést, hogy "Én nem akarok ilyen szűk látásmódú lenni", mint hogy elgondolkodjon a vegán életmód előnyein .

Inkább tudományos kutatásokkal alátámasztott tényeket kellene hangsúlyozni, mintsem az emberek bűntudatára apellálni, vagy megbélyegezni, alacsonyabb rendűnek kikiáltani azokat, akik másképp gondolkodnak.

Az "egyetlen igaz út van" elve helyett most , ismerkedjünk meg és ismerjük el az értékeket másokban.
Nos, akkor tárgyaljuk meg ezeket a meglehetősen agresszív érveket pártatlan, tárgyilagos módon .
(Filantropikum.com cikke alapján)

1. Az embernek nincsenek karmai, agyarai, vagy hosszú, éles és erős metszőfogai.

Ez tényleg igaz, és még az emésztőrendszerünk sem hasonlít a ragadozó állatokéra. Inkább a mindenevő állatok emésztő- és táplálékszerző rendszerével rendelkezik, ami nekem azt sugallja, hogy nem vagyunk genetikailag sem a húsevésre, sem a vegetarianizmusra beállítva - ki ki maga válassza ki mi jó neki annak minden következményével együtt.

2. az emberi élőlények húst fogyasztása nem egyéb, mint dögevés.

Ez az érv az előző folytatása. Az ember az évezredek alatt a tápláléklánc csúcsára került , és vált "élet-halál" urává. Kénytelen volt megvédeni magát az állatoktól és a túlélés miatt meg is ette. Azt már tudjuk, hogy nem biztos, hogy a természetes környezetünkre képesek vagyunk vigyázni, és ez szoros kapcsolatban van az étkezési szokásainkkal is.

3. Az ember genetikai és fizikai felépítése nem indokolja a húsevést. Az emberek és a húsevő állatok közötti biológiai különbségek nagyok. A ragadozók emésztőrendszere alig háromszorosa a testük hosszának, a mindenevőké 3-4 szerese, míg az emberi emésztőrendszer 10-12 szerese a testhossznak, hasonlóképpen a növényevőkéhez. Továbbá az emberi nyál lúgos, míg a húsevőké és mindenevőké savas, ugyanakkor a húsevő állatok sósav kiválasztása 20-szor erősebb, mint az emberek esetében. E miatt a húsmaradékok napokig, hetekig, vagy akár évekig is emésztetlenül maradhatnak a vastagbélben.

Azz igazság itt is a közép út. Az, hogy az emberi emésztőrendszer valahol a tisztán növényevők és a ragadozók között helyezkedik el. A legtöbb pártatlan orvosszakértő vélemény e szerint a túlzott állati fehérje-bevitel feldolgozására valóban nem alkalmas a szervezetünk, viszont a csak növényi étrenden nem okoz gondot az embereknek.

4. A hús számos okból mérgező az emberi szervezetre. Elsősorban a hús savas. Tudjuk, hogy az ideális emberi étrend 80 százalékban lúgos, és csak 20 százalékban savas.A savas élelmiszerek túlzott fogyasztása számos betegséghez vezethet. Tudományosan igazolt tény, hogy a lúgokban gazdag szervezetben nem élnek túl a vírusok, a baktériumok és a rákos sejtek.
Szintén tudományosan igazolt, hogy az állati fehérjék, mint a hús is rákkeltők, és elősegítik a rákos sejtek számának növekedését. A húsfogyasztás miatt megjelenő leggyakoribb rákos megbetegedések: vastagbélrák, májrák és a hasnyálmirigyrák.

-A hús és állati fehérje fogyasztása által "elősegített" betegségek listája valóban hosszú, de tegyük hozzá, hogy az agyonfeldolgozott növényi táplálékok (cukor, fehérliszt, transz-zsírok stb) szintén számos betegség táptalajaként szolgálnak, és a természetes, növényi étrenden élő emberek is megbetegedhetnek. A táplálkozás mellett ugyanis számos más betegség-faktor jelen van még (életmód, stressz, pszichés okok, genetika stb).

5. A húsfogyasztás súlyos betegségeket okozhat a rákon kívül, ezt is számos kutatás igazolja. A húsfogyasztás felelős a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri megbetegedésekért, súlyos szívbetegséget, magas vérnyomást, agyvérzést, Parkinson-kórt és Alzheimer-kórt okozhat. Az állati eredetű táplálék másik súlyos következménye az elhízás. A telített állati zsírok mérgezőek a szervezetre, míg a növényi zsírok telítetlenek, egészségesek és nem vezetnek elhízáshoz.
A húsfogyasztás másik lehetséges következménye a sokakat érintő impotencia és meddőség. Az állati húsban található húgysavat, sósavat és foszforsavat nem szintetizálja, nem semlegesíti az emberi szervezet, ami szövetgyulladáshoz, köszvényhez vezethet. Az állat húsában található hatalmas adrenalinmennyiség, ami a kegyetlen mészárlás következtében halmozódik fel sem jó.

Megint legyünk reálisak: a fenti betegségeket, még ha ritkábban is, de a vegánok is megkaphatják, például ha mozgásszegény életmódot élnek és túl sok finomított élelmiszert fogyasztanak. Vannak kövér vegetáriánusok is, hiszen a növényekben alapból több a szénhidrát. A telített zsír sem szükségszerűen káros, viszont nem is esszenciális, mint az omega 3 és 6.
A szervezetük képes koleszterint és triglicerideket szintetizálni növényi olajokból is.

6. A húsfogyasztás csontritkulást okozhat, mivel az állati protein, ami a tejtermékben sokkal magasabb, mint a húsban nemhogy kalciumot vinne be a szervezetbe, hanem eltávolítja azt onnan.

Ez már viszonylag köztudott tény, viszont egy vegánnak is oda kell figyelnie a megfelelő kalcium-bevitelre , és a hormonális változások vagy mozgáshiány miatt egy vegánnál is kialakulhat a csontritkulás. tehát megint csak, a vegán étrend nem mindentudó csoda,

7. A húsfogyasztás az életenergia elvesztéséhez és a korai halálhoz járulhat hozzá.

-Na ezt az állítást elég nehéz lenne ellenőrizni. Az élethossz kérdése szerintem sokkal komplexebb, minthogy csak az étrenden múlna.

8. A kereskedelmi forgalomban kapható húsok nagy többsége növekedési hormonokkal, veszélyes injekciókkal kezelt, szennyezett táplálékkal, csontliszttel és állati tetemekből készült takarmányokkal táplált állatok levágásából származik. Miért akarna valaki is mérgezett tetemekkel táplált tetemekből lakmározni? Leonardo da Vinci szavaival, miért akarnánk, hogy a testünk állati temetkezőhely legyen?

Ez a tipikus elriasztó mondat.... sem teljesen igaz. Azért, mert nem csak a hús és állati fehérjére mondhatunk rosszat (tejtermék) , ugyanúgy, a cukor, a fehér liszt, vagy a koffeinra is. Így sok ember azt mondja, hogy ő szereti a hús ízét, és a világért sem mondana le róla, nem érdekli, mivel szúrják és etetik a haszonállatokat.

9. Előfordulhat, hogy átverés áldozatai leszünk, és macskahúst, kutyahúst, vagy éppen patkányhúst etetnek meg velünk.

Nem csak a húsiparra igaz és az áruházláncok manipulációiról sok mindent lehet hallani, nincs konkrét lehetőség, hogy ellenőrizzük a vásárolt hús vagy tejtermék minőségét.

10. Az emberiség nagy elméi, művészei, géniuszai közül a legtöbben vegetáriánusok voltak: Leonardo da Vinci, Hippokratész, Albert Einstein, Szókratész, Pitagorasz, Platon, Isaac Newton, Lev Tolstoy, Mahatma Gandhi, Voltaire, Konfucius, Albert Schweitzer, George Bernard Shaw, Mary Shelly, Immanuel Kant, Vincent Van Gogh és sokan mások.

Miért nem emlegetik például Hitlert is pedig vegán volt , és több hírhedten gonosz és kegyetlen ember is . Ugyan akkor a húsevők között is akadtak jóindulatú és zseniális elmék.
Tehát mindenki előtt ott van a tanulság !
Döntsön belátása szerint....