KISÉRLETEK
Az orosz kutatók igazolták a mágnesek kedvező hatását az érelmeszesedésre. Egy 1989- ben végzett kísérlet a gerincproblémákra való hatásosságot bizonyította be. 104 gerincsérüléses beteget naponta l-3 alkalommal l-l órán keresztül kezeltek 400-700 gauss (gauss a mágneses indukció egysége) erősségű statikus mágnessel, és a kontrollcsoport tagjaival összevetve állapotukat egyértelmű javulást tapasztaltak náluk.

Gyakori betegség a reuma, a reumás ízületi gyulladás. A megszokott kezelések valójában csak a gyulladás megakadályozására és a fájdalomcsillapításra korlátozódnak, a betegnek azt javasolják, hogy pihenjen sokat, fáslizza be a fájdalmas részt és járjon fizikoterápiára. A magnetoterápia alternativ megoldás a reumától szenvedőknek, a fájdalom okát szünteti meg.

Egy másik kísérletben 24 öt-hat éves, krónikus hörghurutban szenvedő gyermek vett részt, akiket 30 alkalommal 3-3 órán keresztül kezeltek 100-300 gauss erősségű mágnessel, majd az állapotukat összehasonlították a 16 fős kontrollcsoport tagjainak tüneteivel. A kutatók az eredmények alapján megállapították, hogy a mágneses kezelés javít a hörghurutos betegek állapotán.

A sebek hamarabb gyógyulnak mágneses erőtér hatására, mivel az oxigéndúsabb vér és a jobb véráramlás hozzájárul az anyagcsere- folyamatok normalizálódásához.

A pszoriázis, az ekcéma, a bőrviszketés jól kezelhető mágnessel.

A csonttörések gyógyításában a pulzáló elektromágneses mezőket létrehozó készülékeket használják, s már a terápia első hete után kimutatható az eredmény: csökken a fájdalom és az ödéma