DIÓ ÉS DIÓ HÉJ HASZNOSSÁGA
Nézzük miért jó a DIÓ

Iumban, tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról.
Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szívre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen.

A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.

A friss diót fogyasztás előtt áztassuk be egy éjszakára, hogy az enzimgátló réteg lekerüljön róla. Majd másnap szárítsuk meg, és már fel is lehet használni. Ellenkező esetben a szervezetnek sokat kell dolgoznia azon, hogy valamennyi tápanyagot hasznosítson belőle. Így sokkal finomabb is, hiszen nincs olyan kesernyés íze!

Egy régi orvosi javaslat szerint, minden reggel: éhomra vegyünk magunkhoz két-három dió beléből, kevés jó minőségű aszalt fügéből, húsz rozmaring-levélből, két-három só szemcséből készült csemegét, amit összezúzással, töréssel, keveréssel állítunk elő. Ez meg fog védeni a mérgezésektől és a fertőzésektől.

NÉZZÜK AKKOR MIRE IS JÓ A DIÓ HÉJ

Ha megkérdezünk egy háziasszonyt, hogy miért érdemes dióhéj-teát inni a legvalószínűbb válasz az lesz, hogy jót tesz a vérkeringésnek, mivel hígítja a vért.

Emellett azonban egyéb gyógyhatásai is vannak:

CSILLAPÍTJA A KÖHÖGÉST

Mindenki küzd időközönként köhögésrohamokkal. A diótöréskor megmaradt – tiszta – dióhéjat teának teszik fel, és addig főzik, amíg a tea kellő világos színt nem kap. Rendszerint melegen és nem forrón isszák, mézzel és citrommal ízesítve. A meleg mézes tea kellemes és enyhíti a panaszokat, ám a nagyon forró italok növelik a gégerák kialakulásának kockázatát.

Ha törés közben a diódarabok és a dióhéjak összekeveredtek, dobjuk mindkettőt együtt vízbe. A héjak hamarosan a víz tetején úsznak, míg a diódarabok lesüllyednek.

JÓTÉKONYAN HAT A GYOMORFEKÉLYRE

Fekély esetén főzzünk egy jó erős dióhéj-teát, amit éhgyomorra kanalazzunk be.

KITŰNŐ KALCIUMFORRÁS

Ha kalciumhiányban szenvedünk az egyik legjobb módszer a pótlásra, ha gyakran iszunk dióhéj-teát. Naponta 0,5-1 liter tea fogyasztása javasolt.

BŐRRADÍRKÉNT

Bőrradírozásra nem is kell drága kozmetikai készítményt vásárolnunk, magunk is készíthetünk.
A dióhéj-poron kívül csak durva barnacukor kell hozzá és méz. A keverékkel dörzsöljük le az elhalt hámsejteket.

A barna cukorszemcsét és finomra őrölt dióhéjat tartalmazó készítmények nem egyszerűen leválasztják az elhalt bőrréteget, hanem közben élénkítik a vérkeringést. Így javul a bőr oxigénellátása és a barnacukor közben tápanyagokhoz is juttatja a bőrt.

Indiában a Himalaya cég tubusos bőrradír-készítményéhez használ dióhéjat. Mint mondják, hatékonyabban távolítja el az elhalt, méreganyagot tartalmazó hámsejteket az arcról, a szem környékéről. Ezáltal megfiatalítja a bőrt.

Őrleménye kiváló csiszoló anyag

Azt már a régiek is tudták, hogy a finomra, apróra őrölt dióhéj kiváló csiszolóanyag, humán célra is.
Már Facciola Ehető növények forráskönyve című művében is leírta, hogy fogkrémekbe keverve súroló hatása fehérebbé, tisztábbá teszi a fogat.
Bőrradírozási célra, az elhalt hámsejtek ledörzsölésére dióhéj-őrleménnyel dúsított készítmények már a natúr termékek közt kaphatók.

Miért is alkalmas a dióhéj erre a célra.
Melyek azok a jellemzői, amelyek tisztálkodási, kozmetikai célra a legalkalmasabbakká teszik?

Kemény rostokat tartalmazó természetes anyag, ami keménységét tekintve a lágy súrolószerek közé tartozik, hiszen keménységi foka csak 3-as, mégis hatásos.
Rendkívül tartós, minőségét hosszú ideig megőrzi. Vízben oldhatatlan.
A dióhéjszemcse felülete éles, többszörösen is.
Nem mérgező. Az emberi egészségre semmilyen formában se káros. Bőrbe dörzsölve vagy lenyelve se okoz semmilyen károsodást.
Nem lép reakcióba savas vagy lúgos közegekkel se.
Újrahasznosítható, a környezetet elbomlásakor se szennyezi, mert természetes úton bomlik el.
Az orchidea kedvelőknek

Az orchidea epifita növény, nem jó neki a közönséges anyaföld, fákon él. Mesterségesen kell szubsztrátumot készíteni számára, amin gyökereivel megkapaszkodhat.

Erre jó, ajánlott a dióhéj, amit az orchidea természetes anyagnak tekint, és aminek előnyei a következők:

alig vesz föl vizet, így a gyökérpenészedés nem fenyeget
a dióhéjszemcséket jól átjárja a levegő
lassan bomlik el.
A dióhéj a művészetben

A festészetben is használatos. Őrleményéből speciális hatású festékeket készítenek. A dióhéj-szemcsékkel kevert festék plasztikus, homokszerű felületet ad, amivel kifejező hatások érhetők el.

Maga a dióhéj is tartalmaz kisebb mennyiségű festékanyagot, a kifőzött csonthéjból drapp szín állítható elő. Ha pedig megégetjük és utána főzzük ki, a könyvnyomtatásban régebben használt fekete festéket kapunk.