B12 VITAMIN FONTOSSÁGA

A B12 vitamin fontosságát az emberi szervezetben nem lehet lebecsülni.

Fontos az idegeinknek, DNS-ünknek, a vörösvértesteknek és köztük sok más dolognak, de mit jelent mindez “mindennapi” nyelven? Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk válaszolni, vessünk egy pillantást egy olyan esettanulmányra, amikor B12 vitaminszintünk túl alacsony.

Mi történik testünkben, ha B12 szintünk alacsony? A New England Journal of Medicine számolt be egy olyan 62 éves férfi esetéről, aki igen változatos tüneteket kezdett el produkálni. Zsibbadást, járászavart és erős ízületi fájdalmat tapasztalt. Olyan érzése volt, mintha a kezét apró tűkkel szurkálnák. Bőre sárgás színű lett és a légszomj is gyakran elővette. A Massachusetts General Hospital mutatott rá az okra, a vérében lévő igen súlyos B12 vitaminhiányra.

Egyébként mindenkinek javasolt lenne egy B12 vérvitaminvizsgálat, azonban ha valamilyen okból kifolyólag nem tudod a vérvételt elintézni a közeljövőben, itt van 7 gyakori figyelmeztető jel:

A B12 vitaminhiány jelei

-Memóriazavar, csökkent gondolkodás és általános kognitív nehézségek

-Nehéz mozgás, tántorgás, egyensúlyi problémák Különböző és “furcsa” érzések az egész testben: zsibbadás, bizsergés inkább a kézben, lábon Sárgás bőr Vérszegénység,

-Duzzadt, vagy begyulladt nyelv 

-,Általános gyengeség és fáradtság Jellemző lehet a depresszió, hallucinációk és a paranoia is 

-Az ízlelés és szaglás érzékelésének elvesztése is az alacsony B12 vitaminszinthez kapcsolódik És mivel ez egy nagyon fontos része az agy egészségének, a vitamin hiánya jelentősen csökkent agyi működéshez is vezethet. 

Mi vezet alacsony B12 vitaminszinthez?

-Vegetáriánus vagy vegán étrend (mert a növények nem készítenek B12 vitamint. Vegetáriánusoknak ajánlott tápanyagalapú jól felszívódó B12 vitaminkiegészítőket szedniük.) 

-Bizonyos gyógyszerek Némely bélprobléma mint például a “lyukas” vagy gyulladt bél. 

-Vészes vérszegénység

-Alacsony gyomorsav vagy olyan gyógyszerek szedése amelyek csökkentik a gyomor savtermelését. 60 év feletti, korábban meddőségi problémákkal küszködő emberek. 

Mi a teendő? Egyél sok tojást, tejterméket, baromfihúst és állati fehérjeforrásokat, melyek mind jó forrásai ennek a vitaminnak. 

(Gyors megjegyzés: lehet hallani olyan dolgokról, hogy például a fermentált szója vagy spirulina termékek jó forrásai a B12 vitaminnak, de sok ilyen növényi alapú élelmiszer csak a B12 vitamin analógjai. úgynevezett kobamideket tartalmaznak, ami a bevitt “valódi” B12 vitamin felszívódását blokkolja). A B12 vitamin egy változtata a metilkobalaminnal van a legjobb esélyed, ez szívódik fel a legjobban a szervezetben. Kérdezhetnénk persze, hogy akkor mi az optimális B12 szint? Különböző országok más-más szinteket tartanak elfogadhatónak. Amerikában ez 250 vagy 300 pg/ml, Japánban 500 pg/ml, felvilágosult orvosok szerint 800- 1200 pg/ml lenne az optimális szint. Ha bármely előbb említett figyelmeztető jelet észrevetted magadon, érdemes vértesztet kérni, táplálékalapú vitaminkiegészítőt szedni vagy több tojást, húst, tejterméket fogyasztani.

többet itt: http://naturahirek.com/a-b12-vitaminhiany-10-figyelmezteto-jele/ | NaturaHirek.com