POGÁCSA

Vendégváró pogácsa receptje:

Végy agy 2 dl-es bögrét ...

Hozzávalók:

*70 dkg liszt(lehet mandula ,szezám,...stb keveréke is)

*1,5 tk só

*1 bögre tej

*5 dkg friss élesztő

*1 kk cukor *1 bögre tejföl (20 dkg)

*1 bögre zsír (15 dkg) *1 kisebb tojás+1 tk tejföl lekenni

*10 dkg sajt a tetejére

Nagyon könnyen összeállt a tészta és a hűtős pihentetés után is igazán remek volt vele dolgozni. 20 db pogácsa lett belőle, a szaggatás után keletkezett „hulladékot” ismét összegyúrtam, hagytam 15 percet pihenni, majd elnyújtottam és kockára vágtam, amiből szintén lett 15 db.Nagyon finom, a ropogós sajtos tetejű puha pogácsád lesz.

Tehát: Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsold, szórd meg a cukorral és hagyd felfutni. A lisztet egy tálba szitáld bele, keverd el benne a sót. Add hozzá a tejfölt, a kissé megolvasztott zsírt, a felfutott élesztőt. Alaposan ki kell dagasztani. Egy éjszakára, de legalább 5 órára tedd a hűtőbe . (Erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, ebben volt helye kelni is.)

Másnap lisztezd meg a gyúródeszkát, éskb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtsd ki. Egyszer hajtogasd négyrét. Mint egy A4-es lapot, először félbe, majd azt is félbe. Letakarva kb. 20 percet megint pihentesd. Ezután ujjnyi vastagra kell nyújtani. Egy éles késsel rácsozd be. Jön a szaggatás, lisztbe mártott közepes (6 cm-est használtam) pogácsa kiszúróval . Ragd sütőpapíros tepsibe egymástól kicsit távolabb. Letakarva hagyd még kb. 30 percet kelni.

Ez alatt melegítsd elő a sütőt. Majd egy tojást és egy kevés tejföllel és vékonyan lekenjük a pogácsák tetejét. Szórd meg kevés reszelt sajttal. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sül. Rácson hagyd kihűlni. jó étvágyat