CSIRÁZTASSUNK! DE HOGY IS ?

A mag nem tudhatja, hogy mi fog történni; a mag soha nem látta még a virágot. És a mag el sem hiszi, hogy ott rejlik benne a gyönyörű virág lehetősége. (...) A mag eddig biztonságban volt, akár ezer évig is biztonságban lett volna - a csíra számára azonban rengeteg a veszély. 

De a csíra elindul az ismeretlen felé, a nap felé, a fény forrása felé, anélkül, hogy tudná "hová?" és "miért?" Hatalmas keresztet kell cipelnie, de a magot megszállta egy álom, és ezért nekivág az útnak. Ugyanilyen az ember útja is. Nagyon viszontagságos. Sok bátorság kell hozzá.

Osho

Nézdd meg ezt a Videót ..Milyen egyszerű !!!

https://www.facebook.com/FoodNetwork/videos/10155561001709213/

Búzafű: a hónap nővénye 

Egészség és fiatalság kívül-belül

Én ezzel kezdem most 2018 at

A csíráztatás reneszánszát éli, ami a kedvező élettani hatásoknak, mint lúgosítás, salaktalanítás és antiszeptikus hatás, valamint az egyedülálló tápanyagtartalomnak köszönhető. 

Ez a tápanyag tartalom a csíráztatás első napjaiban a legmagasabb. Csupán a víz, levegő és a megfelelő hőmérséklet szükséges a csírázási folyamat elkezdéséhez.

Tudtad?: 

-A tönkölybúza csíra fehérjetartalma a közönséges búzához képest hatszoros (6*).

-Esszenciális zsírsav tartalma hatékony az idegrendszerre. --Aminosav összetétele kiváló, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag.Aminosav összetétele kiváló, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag.

-Erős antioxidáns, mert szelén tartalma 7-8-szor magasabb más gabonákkal szemben, ezért a rákprevenciós étrend része.

A frissen előbújó csírák egyedülálló „élő” élelmiszerek, kedvező élettani hatásaikat,

a koncentrált, könnyen emészthető, gyorsan hasznosuló enzimek, fitovegyületek, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és rostok adják. Az otthoni csíráztatás nem csak a testnek, de a léleknek is gyógyítója. A csíranövények növekedése visszavisz minket a gyermekkorba, az iskolás évekhez, amikor környezetórán babot csíráztattunk. Újra rácsodálkozik az ember, hogy milyen fantasztikus is a természet!  

Csiráztass!!! Hogyan?

A tönköly búzafű magot sokféleképpen csíráztathatsz.

Mindenkinek van erre egy bevált módszere. Most ahogyan én csíráztatok írom le . Ettől eltérni szabad, sőt igazítsd a saját körülményeidhez a módszert.

Bióboltokban, Webáruházakban /biotrio.hu/ megtalálsz minden kelléket .

Nekem ez  a speciális Csíráztató tálam van , de mint a fenti videóban látod csinálhatsz is befőttes üvegből......:

Az ebben található alsó tál az ugynevezett áztatótál , de ennek hiányában egy befőttes üvegbe is  önthetsz kb. 2-3 marék tönköly búzafű magot. 3 cm-rel magassabb legyen a  vízet amit  rátöltesz. Erre azért van szükség, mert a vizet felvéve a magok megduzzadnak, és nem szabad, hogy ekkor szárazra kerüljenek.a tálat a szoba sötétebb részére helyezd de  Légmentesen lezárni nem szabad !

Csíráztatás indulhat 12-24 óra vízben pihenés után  .

Ekkorra már láthatóan duzzadtabbak lettek, nem úszkálnak a vízben, kitöltik a teret.

Ezek után tedd át a lukacsos nővesztő csíráztató tálba és  mindennap reggel és este mosd át ... Kevergetni, nyomogatni nem szabad, mert a csírakezdemények könnyen megsérülnek.

Az öblítést és a víz leöntését kétszer ismételd meg.

Ha a magok nem jutnak levegőhöz, akkor az a későbbiekben a penészedésükhöz fog vezetni. .

Tartsd mindig szobahőmérsékleten a veteményünket. Csíráztató tálca hiányában hagyományos műanyag tálcákat, vagy például balkon virágláda alátétet is használhatsz. 

A továbbiakban már más dolgod nincs is, mint gyönyörködni a gyorsan növekvő csírakezdeményekben

2 nap után ilyen az én csírám...

4 nap után már ilyen...

- Körülbelül 7-10 nap múlva lesz megfelelő magasságú, és minőségű a búzafű. Ekkor egy éles késsel vagy konyhai ollóval vágjad le a füvet, minél közelebb a földhöz. A legjobb, ha azonnal lepréseled, de ha csak később van rá szükség, akkor nejlonzacskóba téve hűtőben még körülbelül egy hétig eltartható.

10. nap szüret

Tipp:  A pelyva alatt nagyon jó menedéket találnak a molylepkék, és azok lárvái, petéi is. Különösen igaz ez a biotermesztésből származó magokra. Ezért azt javasoljuk, hogy a búzafű magot mindig frissen szerezzd be, és ne hagyd sokáig állni a már felbontott csomagot. Rendszeres használat esetén nagyobb mennyiségre lehet szükségünk. 

Ha jó minőségű csírát szeretnél katt ide: 

www.biotrio.hu 

 


Felhasználási javaslat: 
Áztatási idő: 12 *24óra
Öblítés: naponta 2-3-szor
Csíráztatási idő: 3-4 nap
Kiszerelés: 70gr