SRESSZ ELLEN MUSKOTÁLYZSÁLYA

Hallottad már azt a mondást, hogy előbb mindenki a saját kertjében nézzen szét, mert lehet, hogy gyémánt bányára bukkan…

Sokszor én is meglepődök mert olyan sok jó gyógynövény bújik elő a kertemben. Megfizethetettlen amikor csak kiszaladok és szedek friss gyógynövényt az esti teához...

Például soha nem ültetem muskotály zsályát és egyszer csak hipp-hopp gyönyörű növényke bújt elő.. szépséges virágjával elvarázsolt .. 

Akkor még azt sem tudtam mi lehet. 

Nézzétek csak milyen szép nagyra nőt...és évek óta szaporodik

A MUSKOTÁLYZSÁLYA tartalmazza az orvosi zsálya minden jótékony tulajdonságát, de nem mérgező.

Elsősorban erősíti az idegrendszert, kiegyensúlyozza a lelkiállapotot, mérsékeli a mélabússágot, eloszlatja a félelmeket.

Egyes tapasztalatok szerint egy muskotályzsálya kezelés után sokkal élménydús álmok keletkezhettek.

Nagy változások, vagy feladatok előtt, nyomasztó helyzetekben igen nagy hasznát veheted, mivel tompítja stressz következményeit, csökkenti a lelkünk mélyéről feltörő feszültséget és megnyugtatja az idegeket.

Különböző légzőszervi betegségek gyógyítására is alkalmas, tehát adható megfázások, hörghurut, torok- és mandulagyulladásnál.

Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert.

Jótékonyan hat a pikkelysömör okozta gyulladásoknál és más egyéb bőrbetegségeknél.

Az égési seb gyorsabban gyógyul és csökken a viszkető, égető érzés is általa.

Fiatalosan tartja a bőrt, szabályozza a faggyúkiválasztást ezáltal csökkentve a pattanásosodást. Ha a fejbőrbe masszírozzuk, elmúlhat a korpásodás és csökken a hajhullás.

A muskotályzsálya neve a Salvia sclarea ,a latin clarus szóra vezethető vissza, amely ‘tisztítást‘ jelent.

A középkorban szemtisztítófűként emlegették, mert megnyugtatta a fáradt szemeket, és a zsálya magvaiból kivont nyákos anyaggal ki lehetett hajtani a szemből az idegen anyagokat.

 Hormonális gondjaid vannak ?

A muskotályos zsálya olyan hormonszerű anyagokat tartalmaz, amely egyensúlyban tartja női hormonháztartást.

Segít menstruációs panaszok, görcsök enyhítésénél, de jótékonyan hat a menopauza idején föllépő hőhullámoknál, migréneknél is. Gyulladásgátló....

A muskotályzsálya-illóolaj

Hasznos  depresszióklimaxstressz, korpásodás, menstruációs zavarok, magas vérnyomás esetén javasolt, de jó szagtalanításra is.

Alkalmazása

Nem alkalmazható epilepsziánálterhességnél, és ha alkoholt fogyasztásztottál !

Szülésnél - vajudás alatt viszont nagy segítség mint gátmasszázs-olaj

A tea elkészítése:

1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl vízben 5 percig kell főzni, ha emésztési zavaroknál használjuk, akkor étkezés előtt 20 perccel édesítés nélkül fogyasszunk naponta 2 dl-t.