Mennyire fontos, hogy az olaj, amit fogyasztasz hidegen sajtolt legyen ?
NAGYON! NAGYON!! NAGYON!!!
Tudományosan is bizonyított ,hogy a hidegen sajtolt olaj a
legegészségesebb!
-az olcsón kapható olajok nem ebbe a kategóriába
tartoznak - a finomítotással készült napraforgóolaj sem!
Főleg akkor figyelj oda ha egészséged megőrzése céljából, vagy valamilyen betegségre, esetleg a természetes bőrápolásért választod az olajat.
Egy magas hővel készült olaj, esetén a várt hatás elmaradna, hiszen a hő hatására károsodik a sok-sok értékes összetevő!
Hogy miért más a hidegen sajtolásal készült olaj?
Mert a magok feldolgozása, sajtolása közben nem használnak magas hőmérsékletet így az olajos magvakban található sok-sok értékes vitamin- és ásványianyag nem károsodik a hő hatására.
Nincs hevítés, pirítás és semmilyen adalékanyag (só vagy víz). Csak a megtisztított magok, a sajtológép és a végén a csodálatos, értékes, 100%-osan természetes hidegen sajtolt olaj.
Ha nem egészséged érdekében ,hanem csupán csak az
ízéért szereted az olajat , akkor a melegen sajtolt változatokat is alkalmasak erre de az élettani hatás messze elmarad a hidegen sajtolttól.
Például én is nagyon szeretem a pirított tökmagolajat !
Nagyon finom, kellemes illatú és aromájú .
Ezt úgy készítik, hogy a magokat ledarálják,
megpirítják só és víz hozzáadásával és így sajtolják ki.
Kétségkívül egy nagyon finom olaj készül így el, de élettani szempontból a hozzáadott anyagok miatt kevésbé értékes.
Azt hiszem ezek alapján már nyugodtan tudsz dönteni a melyíík típusus olajat válaszd. Persze a kettő nem zárja ám ki egymást! :)
Ha valódi, kistermelői hidegen sajtolt olajat szeretnél vásárolni, akkor ajánlom figyelmedbe GastrOlaj hidegen sajtolt olajait.