VISZÉR

A reflexológia nagyon sok betegségre gyógyír , de bizony ha viszeres a lábad nem szabad masszírozni.  

De mi van okkor  , ha nincsenek látható elváltozások, de a fájdalom fennáll?

Érdemes ilyenkor vénás problémára gyanakodni?

Igen!!!

ezt nevezik mélyen fekvő fájdalomforrásnak!


Sokan gondolják úgy, hogy a visszeres lábfájdalom általában a kacskaringós, kitüremkedő, de legalábbis látható visszértágulatokhoz köthető. Éppen ezért elcsodálkoznak akkor, amikor kiderül, hogy a kellemetlen panaszaik hátterében bizony vénás keringési zavara is  állhat, holott nincs vagy csak nagyon kevés látható visszerük van.

 Az igazság az, hogy amikor az anamnézis felvételekor kiderül  a nehézláb-érzés, az éjszakai lábikragörcsök, lábfájdalom, lábfeszülés, nyugtalanláb-érzés, lábdagadás, viszketés mind ezt a diagnózist erősítik meg, viszonylag függetlenül a látható visszértágulatok meglététől, súlyosságától.

Akkor reflexológia helyett írány az ANGIOLÓGUS!

Feltűnő visszértágulatok hiányában is  könnyen előfordulhat, hogy a mélyebben fekvő vénás törzsek a fájdalom okozói.

Amennyiben ezek az erek a sok állás, ülés hatására kitágulnak, és a bennük lévő ún. visszérbillentyűk nem zárnak megfelelően, úgy a vénás áramlás lelassul és a vénás nyomás megemelkedik. Ekkor vénás pangás alakul ki, ami a panaszokat okozza.

Míg a kisebb, felületes, oldalági vénák közel a bőrfelszínhez futnak, és tágult állapotuk jól látható, addig a mélyvénás törzseket szabad szemmel nem lehet észrevenni.

A visszérbillentyű elégtelenségének kimutatása legpontosabban vénás ultrahang vizsgálattal lehetséges. Angiológust kell felkeresni! 

Nem csak nyáron fáj! 
Sokan úgy gondolják, csupán meleg időben okoz panaszokat a visszér, ám azok télen is felléphetnek, leginkább sok ülés vagy állás közben és után, hiszen ilyenkor extra nyomás nehezedik az erekre. 

Job ha tudod,hogy a vénás elégtelenség hosszútávon trombózishoz is vezethet!
 

A kezeletlen visszeres panaszok, hosszútávonolyan szövődményekhez vezethet, mint a jellemzően a vénás fekély, vagy a felületes- illetve mélyvénás trombózis.

A fentebb említett panaszok vagy olyan tünetek, mint például a belbokák körül megjelenő hajszálértágulatok, barnás bőrelszíneződések, vagy bőrbehúzódás és megkeményedés esetén, érdemes szakemberhez fordulni, mivel ezek már egy súlyosabb állapotot jelentenek.

Az időben megkezdett kezeléssel a folyamat rosszabbodása és a szövődmények kialakulásának esélye minimálisra csökkenthető.

Életmódváltás, vagy műtét?

Felvetődik kérdés, hogy mi a legjobb megoldás: az életmódváltás és a kompressziós harisnya viselése, vagy a műtét?
Részben a beteg, részben az erek állapota határozza meg.

Amíg a visszértágulat mértéke nem okoz az illető számára esztétikai problémát, illetve a visszérelégtelenségnek még nem alakultak ki súlyos jelei, addig a beteg dönthet a konzervatív vagy más néven műtét nélküli kezelés mellett.

Ennek alappillére a kompressziós terápia – beleértve a rugalmas pólyát, a kompressziós térdzoknit, combharisnyát vagy harisnyát – ezek feladata, hogy külső nyomást gyakorolva összenyomják a visszereket, így segítik bennük a felfelé történő véráramlást, csökkentik a visszerekben levő megnövekedett nyomást, ezáltal mérséklik a vénás pangást és a visszérelégtelenség okozta panaszokat is.


A kezelés további részét alkotják a gyógyszeres-, a mozgás- és az életmód-terápiák. Amennyiben előrehaladottabb állapotról van szó és fájdalmas panaszokat okoznak a visszértágulatok, úgy célszerű műtéti megoldást (a legkorszerűbb a rádiófrekvenciás visszérműtét) igénybe venni, egyrészt a fájdalom csökkentése, másrészt a szövődmények elkerülése miatt. (Forrás: Trombózisközpont)

Ha kismama vagy különösen figyelj a visszerekre!
Maga a terhesség is kockázati tényezőt jelent a visszérbetegség szempontjából, ezértkülönösen fontos a helyes életmód, a megelőzés és később a visszerek szakszerű eltüntetése.
 
Ez itt nem a reklám helye, de szokásomhoz híven ajánlok orvost
Dr Sarkadi László angiológus érsebész- 
1182 Budapest, XVIII. Üllői út 761