BOSSZANTÓ AVASODÁS
Te is jártál már úgy ,hogy megavasodott az  olajod ?
 
Az év elsőnapján  elhatároztam, hogy új életet kezdek, egészségesebben fogok élni, odafigyelek arra, hogy milyen ételeket fogyasztok. 
 
A lelkesedésem egész jól kitartott, bevásároltam jó néhány hidegen sajtolt növényi olajat is , hazavittem  és kitettem a konyhapultra.  Majd  kóstolgattam, próbálgattam őket. 
 
Pár hét után azt vettem észre, hogy némelyik olaj nem igazán olyan ízű-illatú, mint amilyennek kellene lennie. 
Utána néztem és rájöttem a tárolás igen fontos!!!
Kár ,hogy én nem tudtam előbb!
Hogy te ne járj így, le írom a tapasztalataimat.
 
Fontos tudni ,hogy  növényi olajok 3 kategóriába sorolhatók attól függően, hogy milyen hamar oxidálódnak, azaz milyen mértékben állnak ellen az oxidációnak:
 
1. Ellenálló olajok
Ezeket tárolhatjuk szobahőmérsékleten, de azért nedvességtől és fénytől védve.
Ilyen olajok például:
  • argán olaj
  • avokádó olaj
  • barackmagolaj
  • kókuszolaj
  • makadámia olaj
  • olívaolaj
  • mandulaolaj
  • szezámolaj
2. Közepesen ellenálló olajok:
Ezeket érdemes 19 C° alatt tárolni nedvességtől és fénytől védve.
Ilyen olajok:
  • szőlőmagolaj
  • borágóolaj
  • feketeköménymag olaj
  • búzacsíraolaj 
3. Érzékeny olajok:
Felbontás előtt maximum 19 C°-on lehet tárolni őket, de a felbontás után mindenképpen érdemes hűtőszekrénybe tenni és a felbontástól számított 6 hónap alatt elfogyasztani.
Ilyen olajok:
  • dióolaj
  • tökmagolaj
  • mogyoróolaj
  • kenderolaj
  • feketeribizli olaj
  • málnamag olaj
  • gránátalma olaj
Az olaj esetleges avasodását elsősorban illatának és ízének megváltozásából tudod megállapítani. Ehhez azért nem árt megismerkedni az adott olajra jellemző illattal akkor, mikor megvásárolod. Amikor hazaviszed, kóstold meg, hogy biztosan tudd, érezd, ha megváltozik időközben.
forrás: gastrolaj.hu