RÁNTOTT CSIRKE

Nagyon szereitem Dragomán György író könyveit ,és a blogját olvasgatva bukkantam rá receptjeire is. Teljesen más felfogásban  készíti el a rántott csirkét sült krumlival. Főleg ha nem szeretsz panírozni....

Kipróbáltuk, nagyon finom !

Rántottcsirke – gyorsan, mosogatás nélkül

Részlet a Blogból:

Közép-Európa legjobb rántott csirkéje, soha nem látott, titkos receptúra szerint készül, gyorsan, könnyen, egyszerűen. Megváltozik tőle az életed – írhatnám, ha gasztroblogot akarnék ezután magamnak. Pedig csak az a helyzet, hogy mamám rákapatta a fiaim a rántott csirkére, én meg nem szeretek panírozni, mert lusta vagyok, ezért kidolgoztam egy módszert, amivel viszonylag gyorsan lehet panírozni és sütni akár ipari mennyiségű rántott csirkefalatot. Ezt aztán elmeséltem Koronczay Lillának egy Nők Lapja interjúban, és sokan használni kezdték, és úgy látszik, be is vált nekik, mert a múltkor azt mesélte Szekeres Dóra egy másik interjú közben, hogy az anyukája is tudja, hogy én hogy rántom a csirkét.

Szóval kezdjük a csirkehússal. A sima csirkemell könnyen kiszárad, hogy ez ne így legyen, a csíkokra vágott csirkehúst célszerű összekeverni pár kanálnyi fokhagymás joghurttal. 

Ez a joghurt marinád azért kell, mert segít megtartani a panírt, növeli a hús nedvességtartalmát, és jó ízszállító (egyébként meg tudományosan igazoltan a joghurt az egyetlen valóban működő marinád), fokhagymát, kakukkfüvet és rozmaringot szoktam tenni bele. A húst általában egy órát hagyom a joghurtban, egy közepes csirkemellhez jó másfél-evőkanálnyi joghurt kell. A marinálás egy fedeles műanyag dobozban történik, ezt használom a majd a panírozásra is, a végén egyedül ezt kell majd elmosogatni, nagyon praktikus.
Tehát akkor, most kezdődik maga a szigorúan vett panírozás. A joghurtos húsra csapott kanálnyi keményítőt szórok, (ha lehet, inkább krumpli keményítőt, de a kukorica is működik), becsukom a dobozt, és jól összerázom. Nemcsak le és fel, hanem a dobozt kissé ferdén tartva körkörösen kell rázni, hogy a falatok körbepörögjenek bent a doboz falán, ettől mindent szépen befed a keményítő. A keményítőtől ropogósabb és fényesebb lesz a panír, és jobban is tapad majd a húsra.
Ezután jöhet a liszt, két-három evőkanálnyi kell, a körkörös rázás után a hús felülete egyenletesen lisztes kell legyen. (Ezen a ponton lehet még további fűszereket keverni a lisztbe, curry port, paprikát, római köményt.)
A következő rázni való a felvert tojás, egy csirkemellhez egyet szoktam használni, itt annyi a trükk, hogy a tojásba keverek egy kiskanálnyi szójaszószt vagy teriyaki szószt. (A teriyaki jobb, de nem mindig van itthon.) Ettől nemcsak a panír színe lesz aránylóbb, hanem az ízét is mélyíti majd egy kicsit.

Alapos rázás, aztán jöhet a morzsa, vagy ahogy én máig mondom, prézli. Ha igazán profi akarok lenni, akkor sima prézli helyett a saját kovászos kenyeremből aprítok morzsát a szakácskésemmel, ettől a panír borzasabb lesz és jobban ropog. De ha éppen nincs kenyerem, vagy lusta vagyok, akkor a sima panírmorzsa is megteszi.
A fritőzben nem hiszek, én vaslábos-hívő vagyok, a legnagyobbat félig teleöntöm napraforgóolajjal, és amikor már jó forró, akkor teszem bele a falatokat. (Vagy, ami még praktikusabb, előbb szalmakrumplit sütök, a hidegen indítós módszerrel, amíg sül a krumpli, addig panírozok, és amikor a krumpli kijön az olajból, mehetnek is bele rögtön a csirkefalatok.)

 

Sok olaj kell, mert akkor nem ingadozik a hőmérséklet, egységesen ropogósak lesznek a faltok. Az olajat használat után kávéfilteren átszűröm, és még kétszer vagy háromszor használom. Amikor lecserélem, két kanálnyit akkor is keverek a régiből az új olajba, mert az egészen friss olajban kevésbé pirul a panír. (Kémia – az olajnak a panírhoz kell érnie, de ha az olaj túl friss, nagyobb szigetelő légbuborék képződik a panír körül, és nem lesz rendes pirulás. Ahogy az olaj használódik, szabad gyökök képződnek, szabad zsírsavak keletkeznek, ezek csökkentik a képződő légbuborékok felületi feszültségét, ettől a buborékok kisebbek lesznek és jobban pirul a panír.)

A megsült csirkefalatokat fémszűrőbe szedem, és fontos, hogy ne kerüljön alájuk papírtörlő, mert attól megszottyosodnának, a szűrőn viszont szépen lecsepeg róluk az olaj.
Természetesen a módszerrel csirkecombot, karajcsíkokat, karfiolt vagy gombafejeket is lehet panírozni, sőt, hagymakarikákat is csinálok néha így.

 

A folyamat képekben: