ILLÓOLAJOK
„A Betegség nem a Fájdalommal kezdődik, hanem a Sejtek éhezésével!“ – Dr. Mehmed OZ


Az aromaterápia a legáltalánosabb meghatározás szerint az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és az ILLÓOLAJOK használatán alapuló gyógyeljárások összessége.
Feller Adrienne aromaterapeuta, az Aromazen Arcolajok megalkotója olyan szépen és kifejezően ír erről:
"Mi a szépség?
A bennünk megteremtődött harmónia külső tükröződése.
Harmóniánk megtalálása nagy dolog,
annak megőrzése művészet.

Születésünkkor hozunk magunkkal egy lelki habitust,
amihez jár egy külső köpeny. Ez abőrünk.
Nem csak egyediségünk, de a bennünk lévő lelki
folyamatok is tükröződnekrajta.
Az, hogy mivel ápoljuk bőrünket, éppoly fontos, mint az, hogy milyen étellel, gondolattal tápláljuk magunkat.

Ha életünk minden területén törekszünk az egyensúlyra,
az tekintetünket, arcunkat,bőrünket is harmonikussá és
sugárzóvá varázsolja.

Az aromaterápia kifejezés első használata (1937) René-Maurice Gattefossé kozmetikai vegyész nevéhez fűződik, aki a modern tudományos gondolkodás és az orvosi gyakorlat keretébe ágyazva alkotta meg az „illóolajok alkalmazásán alapuló gyógyító rendszerét”- az aromaterápiát-, de tudott az illóolajok idegrendszerünkre és érzelmeinkre kifejtett hatásairól is.

AROMAFÜRDŐ:

A meleg víz felületéről felszálló illóolajok a szaglószerven keresztül perceken belül kifejtik hatásukat az agyban. Az illóolajok részben a levegővel és a párával együtt belélegezve a tüdőből választódnak ki, részben pedig a bőrön keresztül szívódnak fel, majd a véráram közvetítésével jutnak el a különböző szövetekbe, szervekbe. Mozgásszervi megbetegedések, izomfeszülés, nőgyógyászati panaszok, alvászavarok esetén az aromafürdő jótékony hatású lehet. Készítéséhez keverjünk el 5-10 csepp illóolajat 1 evőkanál tejben, tejszínben vagy habfürdőben, majd a keveréket adjuk a fürdővízhez. A fürdés javasolt időtartama legalább 10-15 perc.
Az aromafürdő részfürdőként alkalmazva is jótékony hatású lehet a láb frissítésére, pihentetésére, ill. egyes gombás fertőzések kezelésére. Készítéséhez cseppentsünk 5-10 csepp illóolajat 1 teáskanálnyi sóra vagy szódabikarbónára, majd keverjük el egy tál (kb. 2 liter) langyos vízzel, és 10-15 percig áztassuk benne a lábat. Kellemes, frissítő hatású, ha áztatás közben finoman masszírozzuk a lábfejet.

A várandóság ideje alatt használható illóolajokról bővebben olvashatsz a gyermekáldás címszó alatt.