BőRPRÓBA
Fokozottan érzékeny bőrű embereknél bizonyos illóolajok bőrirritációt vagy allergiás reakciót válthatnak ki. Új olaj alkalmazása esetén az egyéni érzékenység ellenőrzéséhez mindig végezzünk bőrpróbát az alábbiak szerint: dörzsöljünk el 1-2 csepp illóolajat a csukló belső felületén, fedjük le és néhány óráig hagyjuk rajta. Irritáció vagy bőrpirosodás esetén az illóolajat a továbbiakban ne használjuk. Ha nem tapasztalunk viszketést, bőrpirosodást, akkor az illóolajat alkalmazhatjuk masszírozáshoz, fürdéshez, borogatáshoz, és hozzákeverhetjük különböző kozmetikai készítményekhez (testápoló, sampon).

BŐRreakciók:

Néhány, enyhén irritáló, a bőrön esetenként érzékenységi reakciót kiváltó illóolaj: édeskömény, erdeifenyő, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg és törpefenyő. Ezeket az olajokat óvatosan használjuk, és belőlük a fürdővízhez is csak 2-5 cseppet tegyünk. Az érzékenységi reakciók kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy azok nem csak a fokozottan érzékeny bőrűeknél fordulhatnak elő, hanem bárkinél, aki nem garantáltan jó minőségű illóolajat használ, ez esetben az illóolajok bomlástermékei okozhatnak kedvezőtlen bőrreakciókat.
Bizonyos illóolajok - pl. bergamott, citrom, grapefruit, limett, mandarin, narancs - fényérzékenyítő hatással bírnak, és a közvetlen napfénynek kitett bőrön fokozott pigmentképződést, ill. súlyos égési sérüléseket (fényeritéma) okozhatnak, ezért napozás és szoláriumozás, valamint erős fényben történő síelés előtt, vagy alatt a bőrön közvetlenül nem használhatók.

MELLÉKHATÁS:

A tartós alkalmazáskor várható kedvezőtlen hatásaik miatt az alábbi illóolajokat csak bizonyos korlátozásokkal (hígítva és egyszerre legfeljebb két hétig) ajánlott alkalmazni: ánizs, bazsalikom, boróka, bors, eukaliptusz, édeskömény, fahéj, kakukkfű, kámfor, koriander és szegfűszeg.

HOMEOPATIA:
Homeopátiás gyógyszerek szedésekor kerülendő a bors, a kámfor, az eukaliptusz és a borsosmenta illóolajok alkalmazása.

BABAVÁRÁS:
Mindenképpen tanácsos kikérni orvos vagy aromaterápiás szakember véleményét arról, hogy mely illóolajok használhatók biztonsággal a terhesség ideje alatt. Általános elv, hogy biztonsági megfontolásokból - a magzatra kifejtett hatások pontos ismeretének hiányában - valamennyi illóolaj csak nagy körültekintéssel használható.