D VITAMIN
ATudtad???
A D­ vitamin nem vitamin, nincs semmi köze a vitami­nokhoz, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. De hiánya estén nagyon sok betegség alakulhat ki.
 
Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezet­ben kialakuló( vagy a táplálékkal bekerülő ) előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb hormon ami a kalcium-anyagcserében vesz részt,a sejtműködésre, a sejtek osztódására van hatással.
 
A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez.
A szoláriumok UV-A sugárzása pedig  nem alkalmas a D3-vitamin-képzésre.
 
A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés, hanem kötelező a téli időszakban!!! 
1 éves kor alatt 1000 NE
1éves kor felett 2000 NE
Felnötteknek 4000 NE   de hiány esetén ez jelentősen emelkedhet...
A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma.
 
Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő,10–15 óra közötti (!)
direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D3-vitamin-képzéshez.
 
D vitamin hiány Tünetei:
 
Minden bizonnyal D-vitamin-hiányosvagy , ha a következő tüneteket tapasztalod:
1. Az influenza – Egy tanulmány, ami a “Cambridge Journals”-ban jelent meg, kiderítette, hogy a D-vitamin-hiány hajlamosítja a gyermekeket légzőszervi megbetegedésekre. Az intervenciós tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin csökkenti a légzőszervi fertőzések előfordulását a gyermekek körében.
 
2. Izomgyengeség – Az Michael F. Holick, a világ egyik vezető D-vitamin szakértője, izomgyengeségre általában D-vitamin-hiányt javasol, mert a harántcsíkolt izmok egfelelő működéséhez.
 
3. Pikkelysömör –
 
 4. Krónikus vese betegség– Azok a betegek, akik előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvednek (különösen azok, akiknél dialízis szükséges) nem tudják a D vitamin aktív formáját előállítani.
Potólni kell a Dvitamint ,hogy támogassák kalcium anyagcseréjüket, csökkentsék vesebetegségük tüneteit és szabályozzák mellékpajzsmirigy hormon szintjüket.
 
5. Cukorbetegség – Egy finn tanulmányban 10.366 gyermek kapott 2000 nemzetközi egység (NE) / nap D3-vitamint a megszületést követő első napjaikban. A gyerekek életét 31 éves korukig figyelték, és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata náluk 80 százalékkal kevesebb volt.
 
6. Asztma – A D-vitamin csökkentheti az asztmás rohamok súlyosságát. Japán kutatások kimutatták, hogy iskolás korú asztmás gyerekek rohamait jelentős mértékben csökkentette az említett alanyok napi 1200 IU D-vitamin szedése.
 
7. Periodontális betegség – A krónikus ínybetegségben, duzzadt és vérző fogínyben szenvedőknek igen ajánlott D-vitamin szintjük növelése , csökkenti a baktériumok számát a szájban.
8. Szív-és érrendszeri betegségek – a pangásos szívelégtelenség D-vitamin-hiánnyal függ össze.
A Harvard Egyetemen, ápolók körében végzett vizsgálat megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező nőknél (17 ng / m [42 nmol / L]) 67 százalékkal volt nagyobb a magas vérnyomás kockázata.
 
9. A skizofrénia és a depresszió – is kapcsolódnak a D-vitamin-hiányhoz. Egy vizsgálatban kiderült, hogy a várandós nők és gyermekkori D-vitamin fogyasztás elválaszthatatlan az agy fejlődésétől és a mentális működés fenntartásától a későbbi életben.
 
10. Rákkutatók a Georgetown University Medical Center-ben Washington DC-ben felfedezték a magas D-vitamin bevitel és a mellrák kialakulásának csökkent kockázata közti kapcsolatot. Ezeket az eredményeket az American Association for Cancer Research hozta nyílvánosságra. Kiderült, hogy a napfény vitamin nagy mennyiségben való adagolása mintegy 75 százalékkal csökkentette az általános, mindenféle rák növekedését.