EGZOTIKUS ILLATOK
EUKALIPTUSZ:
Az eukaliptusz nemzetség több mint 450, igen változatos megjelenésű fajt foglal magába és ebből mintegy 20 fajnak használják fel a gyógyászati szempontból is igen értékes leveleit a fito- és az aromaterápiában, ill. a kozmetológiában. Az általunk forgalmazott eukaliptusz illóolajat (Aetheroleum eucalypti) a mirtuszfélék családjába (Myrtaceae) tartozó tasmániai eukaliptuszfa (kékmézgafa, kékgumifa - Eucalyptus globulus) leveleiből és fiatal ágaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 0,5-3%-os hozammal. E növény illóolaja - más Eucalyptus fajok illóolajával együtt - hivatalos a VIIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
Gyógyászati szempontból az illóolajukban elsősorban az eukaliptolt tartalmazó fajok, mint például az E. globulus, E. polybractea, E. smithii és az E. radiata a legértékesebbek. Az eukaliptol mennyisége e fajokban 60 és 85% között változik. Az Európában leggyakrabban használt E. globulus illóolajának gyógyhatásai - az azt tartalmazó készítmények formájától, a felhasználás módjától és az alkalmazott adagoktól függően - a következők: antimikrobiális, antivirális (elsősorban a légzőszervi-, húgyúti- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben), nyákoldó, köptető, emésztést javító, bőrvörösítő és gyulladáscsökkentő. Az eukaliptuszolaj aromaterápiás alkalmazásai közül első helyen a légzőszervi betegségek említhetők meg. Az eukaliptusz illóolajat cukorkában vagy rágógumiban fogyasztva, inhalálószerként, frissítő és légzéskönnyítő szaunaolajok alkotórészeként, orrcseppekben, orrkenőcsökben, köptető kúpokban, mellkasi légzéskönnyítő kenőcsökben és légtérfertőtlenítő szerekben alkalmazva enyhíthetők a különböző légúti panaszok. Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát. Az eukaliptusz illóolaja (és annak fő alkotórésze, az eukaliptol) a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos szer lehet önmagában vagy más olajokkal társítva kenőcsök és masszázsolajok alkotórészeként, de vigyázni kell arra, hogy az illóolaj vagy az illóolajos készítmény ne kerüljön a szembe. Az eukaliptusz alkalmazásánál ügyelnünk kell arra, hogy gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallt alkalmazásuk az orrban ill. az orr környékén. Az eukaliptuszolaj a fentiek mellett fontos alkotórésze lehet a fog- és szájápoló készítményeknek is. A légúti fertőzések kezelésének és terjedésének megakadályozása mellett különböző kenőcsökben, bedörzsölőszerekben, masszázs- és fürdőolajokban, mozgásszervi betegségek és sportsérülések (izomfájdalmak, zúzódás, rándulás stb.) kezelésére alkalmas készítmények (pl. masszázs- és fürdőolajok, fürdősók) alkotórészeként is felhasználható.
Mindezek mellett frissítő, hangulatjavító és a figyelem összpontosítását elősegítő légtérillatosító keverékek összetevőjeként is használhatjuk az eukaliptusz illóolaját.
A tasmániai eukaliptusz illóolaja enyhén toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus

TEAFA:
A teafa illóolajat (Aetheroleum melaleucae) a mirtuszfélék családjába (Myrtaceae) tartozó ausztrál teafa [Melaleuca alternifolia (Maiden & Betche) Cheel] leveleiből és fiatal ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 2%-os hozammal. Az olaj színtelen, halványsárga vagy sárgászöld színű, fűszeres, kissé kámforos, eukaliptuszra is emlékeztető illatú. Az igazi teafa illóolajának két „kemotípusa” ismert, a terpinénol és a cineol típus, a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az első típusba tartozó illóolaj a hivatalos.
A modern fito- és aromaterápiában az igazi teafa illóolajat antimikrobiális, köptető, hurutoldó/váladékoldó, gyulladáscsökkentő és egyéb hatásai miatt bőrfertőzésekben (pl. akne, a láb gombás megbetegedéseiben), légúti megbetegedésekben (pl. orrmelléküreg-gyulladás), a szájüreg gyulladásos folyamataiban (fogínygyulladás-, szájnyálkahártya-gyulladás, szájpenész), gyomor- és bélfertőzésekben, emésztési zavarokban (fokozott bélgázképződés, gyomor- és alhasi görcsök), a hüvely gombás fertőzéseiben (candidiasis), valamint húgyúti fertőzések (pl. cystitis) kezelésében alkalmazzák, részben önmagukban, részben összetett készítmények (inhalálószerek, légzéskönnyítő mellkasi kenőcsök, reuma elleni kenőcsök és bedörzsölőszerek, tinktúrák, oldatok, kapszulák, kúpok stb.) alkotórészeként. A kozmetikaiparban a teafaolajat tartalmazó szájvízeket, fogkrémeket, krém- és hidrogéleket elsősorban a szájhigiéné fenntartására, a szájüregi kórfolyamatok megelőzésére, valamint aknés, szeborreás bőr ápolására használják. A teafa illóolaja enyhén mérgező, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

INDIAI CITROMFŰ:
Az indiai citromfű illóolajat (Cymbopogon citrati aetheroleum) a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó és Indiában őshonos indiai citromfű, más néven citromos fűszercirok (Cymbopogon citratus) felaprított, friss vagy fonnyasztott leveleiből (hajtásaiból) vízgőz-desztillációval nyerik ki, az illóolaj hozama: 0,5-0,8%. Az illóolaj színe a halványtól a narancssárgáig (vörösesbarnáig) terjed, illata friss, citromra emlékeztető. A jellegzetes illatát a benne lévő citrálok adják, ezek mennyisége 65-85% között mozog. A citrálnak nevezett alkotórész két vegyületet takar: citrál Á-t (más néven gerániál) és citrál B-t (más néven nerál). Mellettük még a limonén, citronellol és mircén alkotórészek említhetők meg. Az illóolaj főbb hatásai: fertőtlenítő, antimikrobiális, dezodoráló, nyugtató- idegrendszeri tonizáló, rovarriasztó, szélhajtó – emésztőrendszeri tonizáló, gyulladáscsökkentő és értágító. Az illóolaj használatát belsőleg elsősorban a gyomor- és bélrendszert érintő bakteriális fertőzések és bélgyulladások esetén javasolják. Külsőleg inhalálás, aromafürdők és masszázsok formájában alkalmazzák idegi kimerültség és túlterheltség esetén, illetve kozmetikai bőrproblémák (pl. enyhébb lefolyású érbántalmak, cellulitis) kezelésére alkalmas összetételekben is hasznosítják az olaj gyulladáscsökkentő és az erek állapotát kedvezően befolyásoló hatásait. Az indiai citromfűolaj és egyes összetevői dezodorálószereknek és parfümöknek is fontos alkotórészei lehetnek. Az indiai citromfű illóolaja nem mA pálmarózsa illóolajat (Palmarosae aetheroleum) a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó és Indiában őshonos pálmarózsa vagy indiai fűszercirok (Cymbopogon martinii var. motia, syn.: Cymbopogon martinii var. martinii) virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, a kinyerés hozama eléri a 10%-ot. Az illóolaj halványsárga vagy sárgászöld színű, illata egyaránt emlékeztet a rózsáéra és a gerániuméra. Főbb alkotórészei: a geraniol (80-90%), a geranilacetát (4-10%) és a linalool (2-7%). A pálmarózsaolaj erőteljes fertőtlenítő, antimikrobiális és antivirális, emellett emésztőrendszeri tonizáló, valamint bél- és húgyúti fertőtlenítő hatású. A pálmarózsa illóolajat belsőleg emésztésjavító, bél- és húgyúti fertőtlenítő összetételekben használják. Külsőleg inhalálásra és aromafürdők összetevőjeként használhatók például arc- és homloküreg gyulladás, hörghurut és egyéb légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére. Légtérillatosítóként, aromalámpából párologtatva vagy fürdőkből belélegezve az olaj hangulatjavító hatása is érvényesül. A pálmarózsa illóolaja nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.érgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

PÁLMARÓZSA:
A pálmarózsa illóolajat (Palmarosae aetheroleum) a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó és Indiában őshonos pálmarózsa vagy indiai fűszercirok (Cymbopogon martinii var. motia, syn.: Cymbopogon martinii var. martinii) virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, a kinyerés hozama eléri a 10%-ot. Az illóolaj halványsárga vagy sárgászöld színű, illata egyaránt emlékeztet a rózsáéra és a gerániuméra. Főbb alkotórészei: a geraniol (80-90%), a geranilacetát (4-10%) és a linalool (2-7%). A pálmarózsaolaj erőteljes fertőtlenítő, antimikrobiális és antivirális, emellett emésztőrendszeri tonizáló, valamint bél- és húgyúti fertőtlenítő hatású. A pálmarózsa illóolajat belsőleg emésztésjavító, bél- és húgyúti fertőtlenítő összetételekben használják. Külsőleg inhalálásra és aromafürdők összetevőjeként használhatók például arc- és homloküreg gyulladás, hörghurut és egyéb légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére. Légtérillatosítóként, aromalámpából párologtatva vagy fürdőkből belélegezve az olaj hangulatjavító hatása is érvényesül. A pálmarózsa illóolaja nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.