GYÁSZ

"Gyászfeldolgozás - Gyászfeldolgoztatás
- Érthető módon -

Igen, fel lehet, és fel kell dolgozni a halált.
Azoknak könnyebb ez, akik elmentek, és azoknak nehezebb, akik itt maradtak.

Mikor a környezetünkben meghall egy nagyon közeli hozzátartózó, előszór az elhunytat, majd magunkat vádoljuk a bekövetkezett halál miatt.

Ez végérvényesen visszafoghat a fejlődésben, és abban, hogy bármire is képesnek tartsuk magunkat, és bármit is megérdemelnénk az élettől.

Első lépésként, figyelembe kell venni az egyén generációs sajátosságait, kommunikációs stílusát, személyiség attitűdjeit, a különböző intelligencia szintjeit, és az önismeret szintjét..

Második lépésként, meg kell szerezni az egyén bizalmát, hogy meg tudjon nyílni. Ezt azt jelenti, hogy fel kell venni az egyén kommunikációs stílusát és gondolkodás módját.

Harmadik lépés tisztán kell látni, hogy hol tart a folyamatban:
- sokkos állapotban van
- elfojtásban van
- kompenzációban van
- önsajnálatban van
- menekülésben van

És át kell vele beszélni, mi is a halál, mit okoz, miért van, és el kell érni nála, hogy be merje vallani magénak, hogy a halál az élet természetes része.

Ezután jöhetnek azon kérdések, (4. lépés)melyek felszakítják a védekező mechanizmusokat és elérik, hogy az egyén, újra átélje a tragédiát.
Itt előfordulhat az egyénnél hogy szélsőséges mentális, érzelmi, fizikai tüneteket produkál, düh kitörések, harag, önvád, hányás, ájulás.

A gyászfeldolgozás csak ezután következik.

Ötödik lépés: Beszéltetni, rajzoltatni, kiíratni belőle minden veszteséget, fájdalmat, elkeseredést.

Ez a leghosszabb szakasz.

És az utolsó lépés, egy pozitív jövőkép felfestése, ami feloldozza őt, és új célt, új értelmet ad az életének.

A gyászfeldolgozás ideje, egyénenként változik.
Függ az önismeret szintjétől, a mentális, érzelmi, a fizikai, és a spirituális intelligencia szintjétől.

Érezni és érteni szükséges, hogy mennyire oldódnak nála dolgok és ahol a legmélyebb beakadása van, ott addig kell forgatni az érzelmeket és a gondolatokat, míg át nem lehet vele lépni a következő szintre.

Mindenkinek ajánlom, hogy a gyászfeldolgozásban kérjen segítséget, mert csak és kizárólag egy objektíven empatikus szakember tud viszonylag gyorsan és hatékonyan, eredményes segítséget adni.

A fájdalmat képesek vagyunk akár egy életen át is hurcolni.

Ha veled történt ilyen, vagy ismersz olyat, akivel igen, mindenképpen vidd el, egy neki hiteles szakemberhez.

Ha azt látod, hogy 3 hónap alatt sem változik, nem jobb a kedélyállapota, és nem a saját céljaiért él, mindenképpen vidd el másik szakemberhez.

A gyászunk örök.
Sosem múlik el.