SZINEK JELENTŐSÉGE

Van néhány ételcsoport, amelyek fogyasztásával az összes vitaminhoz hozzá lehet jutni.

Nevezhetjük SZÍNEK szerinti táplálkozásnak is: minden nap kell ennünk pirosat, zöldet és sárgát. Legjobb, ha mindhárom szín megvan egy saláta tálban, vagy a tányérban.

A PIROSAK:
A, B és C vitaminokat tartalmaznak. (feketék, kékek: lila káposzta, bogyós gyümölcsök, aszalt szilva) erősítik az érrendszert, nyálkahártyát, flavonoidokat, és antocián festékanyagot (baktérium ölő hatás) tartalmaznak. Az Energy készítmények közül ilyen a Flavocel tabletta, ami hibiscus virágból készül, és C-vitamint tartalmaz.
ZÖLDEK:
levelek, algák, búza- és árpafű, zöldségek. Ásványi anyagok, enzimek, B vitaminok, B12, és C-vitamin. Klorofill tartalom. „Zöld vér”. A szervezet egyetlen ásvány kicserélésével piros vérfestéket tud belőle előállítani. B12 vitamint is tartalmaznak az algák, ezért nagyon fontosak a vérszegénység megelőzésében. A klorofill és levélkivonat lúgosítja a szervezetet, tisztítja a májat, és a vért. Megelőzik a daganatok kialakulását, és a gyógyulásban is segítenek. Sok mikroásványt, rostot, élő enzimet tartalmaznak. A legtöbb enzimet a zöld árpafűből szerezhetjük be.

Ki eszik naponta elegendő mennyiségű zöldet?
SÁRGA:
A, E, F, D, B vitaminok, B17 vitaminok. Ide sárga, narancssárga zöldségek (sütőtök, sárga répa) gyümölcsök (sárgabarack az olajával együtt, sárgadinnye stb), tojás, magvak, gabonafélék, és a hidegen sajtolt olajok tartoznak. Mire is jók a sárgák Nyálkahártya védelem, idegrendszer, agy, látás, bőr, haj, immunrendszer.
A legfontosabb olaj a halolaj. Hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk. Angliában a 6 év alatti gyermekeknek kötelezővé tették a halolaj fogyasztását. Gyermek esetében a magatartási és tanulási problémák, dyslexia, ekcéma, asztma megelőzésére ajánlottak, felnőttnél koleszterinszint csökkentés, depresszió és változó kori panaszok ellen, immunerősítés, termékenység, szépség, székrekedés ellen éhgyomorra.
Az olajok pótlása nagyon egyszerű, napi 2x1 kanállal evés után kell fogyasztani őket. Angliában a fiatalkorúak börtönében megtanítják a gyerekeket arra, hogy naponta fogyasszanak hidegen sajtolt olajat, halolajat. Javítja a magatartási zavarokat, tanulási képességeket.
Az Energy készítmények közül a Vitamarin halolaj készítmény kíméletes eljárással készült, ezért tartalmazza a fontos anyagokat szervezetünk számára. Korolennel kombinálva megelőzi a tanulási problémákat, hiperaktivitást.
.
Az ásványi anyagok és nyomelemek magvak fogyasztásával, bogyós gyümölccsel, algával, zöldekkel, gabonával, tojáshéj porral vihetők be.

Ha úgy ítéljük meg, hogy valamelyik színből kevesebbet fogyasztottak, egészítsük ki kíméletes eljárással készülő enzim és vitamin gazdag KÉSZÍTMÉNYEL.

Színek a gyerek rajzaiban
A színek szimbolikus értelmezése

Ha kézbe veszünk egy színes gyermekrajzot, magunk is tapasztalhatjuk, hogy miként hat ránk színeivel. Milyen vidám!- mosolyodunk el, vagy éppen: mitől ilyen szomorú?- kérdezzük. Lényeges tehát, hogy mi felnőttek tegyük lehetővé, hogy a rajzeszközök színes skálája a gyermek rendelkezésére álljon. A grafit és színes ceruzák jó minőségűek legyenek, ha lehet, 24 színű legyen a zsírkréta készlet, vastag és vékony filctollak, színes kréták is legyenek keze ügyében. Érdemes festésre alkalmas eszközöket is beszerezni, mert több árnyalat alkotására alkalmasak, kifejezőbbek, mint a ceruzák, filcek. A vízfestékkel bánni nem túl egyszerű, de micsoda öröm, ha a kicsi gyermek ujjacskájával először alkot! Az olajfestékek kevésbé maszatolódnak, de szülői segítséget kíván az ecsetek tisztogatása.

Milyen üzenetet hordoznak a színek? Magunkon is lemérhetjük. Ne feledjük: minél gazdagabb a színskála, minél élénkebbek a színek, annál gazdagabb az érzelem , amelyet közvetít a rajz.Az érzelmi melegség színe a narancs . Egészséges energiateltség, vidámság, boldogság jele a rajzon. Ha túl domináns ez a szín, kismértékű, egészséges agresszivitás jele is lehet.

A sárga a fény, az erős tudatosság, a magabiztosság jele, egészséges apai hatás tükre. Ám nem mindegy, hogy a napocska színe vörösbe hajló sárga, vagy éppen hideg citromsárga.

Ha a lapon túl nagy felületet foglal el a fehér szín, túl sok a gyermektől idegen én-terület. Bizonytalanságra is utalhat. A fekete a szomorúság, komorság színe, de ha a naranccsal, vörössel fordul elő és a lapon ezek a domináns színek, agresszióra való hajlamot fejeznek ki.

A kék a nyugalom, a békesség, a szeretet, főként az édesanyához való gyengéd szeretet színe. Ám ha erős indigókék árnyalatot kap, a családon való zsarnokoskodás jele ( természetesen csak akkor, ha a lapon ez az uralkodó szín!).

A zöld összetett szín, az anyához fűződő szelíd kék-szeretet és az apához kapcsolódó tudatosság sárgája hozza létre - ha e kettőt keverjük, akkor kapjuk a kettejük harmóniájára utaló, a gyermek belső, korának megfelelő érettségének jelét. A zöld színt kedvelő gyermek segítőkész, másokra is figyelő, környezetében is az egyenlőséget, igazságosságot, harmóniát tartja fontosnak. A természet színe is a zöld, a barná val együtt, mely a megbízhatóság jele. A gyökerek, a családhoz való biztonságos kötöttség illetve ennek az érzelmi kötöttségnek a vágya jelenik meg e színben.

A lila színt kedvelők izgalmas egyéniségek, ám érzelmi támaszkeresésük is jellemző. Ha ez a szín uralkodó, önzésre, hatalmaskodásra is utalhat. A rózsaszínt kedvelő gyermekre erős érzékenység, az érzelmi kiszolgáltatottságtól való félelem jellemző.