TÉVHITEK ÉS ÉRVEK OMEGA3

Omega-3 zsírsavak Ezek a zsírsavak szívbarátok. E feltételezés az eszkimók tanulmányozásából ered. A megfigyelések szerint ezek a sarkvidéken élő emberek jóval kevésbé érintettek szív- és érrendszeri betegségek által, melynek feltételezett oka az, hogy az általuk fogyasztott állati zsiradékok magas Omega-3 zsírsav tartalommal rendelkeznek, s ez csökkenti az érelmeszesedést. Vegyük észre azonban, hogy az eszkimók egész életvitele eltér más népekétől, s valószínűleg egyedi genetikai sajátságokkal is rendelkeznek, ezért a fenti következtetés nem állja ki a tiszta logika próbáját. Ehhez hasonló tipikus hiba például, amikor a japánok hosszú élettartamát az étrendjüknek tulajdonítják. Lehetséges, hogy ez a helyzet, de nincs rá bizonyíték. Mindenestre, számos kutatás is alátámasztja ezt a vélekedést. Egy holland tanulmány során például olyan cukorbetegeket vizsgáltak, akik az előző tíz évben szívinfarktus miatt kórházba kerültek. Az 1014 főből álló 60-80 éves pácienseket négy csoportra osztották: az első három különféle kombinációjú omega-3 zsírsavakat kapott, a negyedik volt a kontroll csoport. A több mint három éves kísérlet során bebizonyosodott, hogy e telítetlen zsírsav jelentős mértékben csökkentette a szív- és érrendszerbeli problémákat, beleértve a halált is. Egy közelmúltban publikált 70, 000 főn vizsgálatán alapuló meta-analízis (Rizos és kollégái) azonban arra a következtetésre jutott, hogy az omega-3 egyáltalán nincs kedvező hatással a szívérrendszeri betegségek és szélütés okozta halálozásra. Az Amerikai Szív Társaság azon nyomban megtámadta a görög tanulmányt azt állítván, hogy azt nem a tudomány standard normái alapján végezték. Hivatkozták továbbá a Harvard Egyetem kutatói által közzétett becslésre, mely szerint az Egyesült Államokban évente 84,000 páciens halálát lehetne megelőzni megfelelő Omega-3 zsírsav pótlásával. Elismerték, hogy nehéz szakszerű vizsgálatokat végezni, mert rengeteg beteg szed különféle szívgyógyszereket, ami torzítja a kísérletes eredményeket. A média beismerő vallomásként értékelte az elhangzottakat, holott ugyanez az érv érvényes a zsírsav egészségre való pozitív hatását igazoló tanulmányokra is. Egyelőre, tehát a hivatalos álláspont az omega-3 jótékony hatását támogatja.

VITAMINOK FONTOSSÁGA

Az emberi élet genetikailag 120 – 140 évre van beprogramozva a szervezetében! „Minden természetes halállal elhunyt ember vagy állat az elégtelen táplálkozás miatt hal meg, vagyis tápanyag hiánya miatt!” Dr. Joel Wallach Doktor Wallach rendkívül népszerű Amerikában. 1991-ben Nobel-díjra is jelölték.

C VITAMIN

A kutatások rávilágítottak a C-vitamin nélkülözhetetlen szerepére az asztma és a rák megelőzésében, valamint cukorbetegeknél az egészséges vércukorszint megtartásában.Áttörés a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében is.A C-vitaminnal kapcsolatos legintenzívebb kutatások a szív és érrendszeri megbetegedések terén folynak.Egyre nyilvánvalóbb a kapcsolat a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz, a gyulladás és az érelmeszesedés közt.Úgy tűnik a C-vitamin a kulcsa a szív és érrendszeri megbetegedések számos formája elleni védelemnek. Kutatók jelenleg is vizsgálják a C vitamin szerepét a szívrohamot, sztrókot okozó plakkok létrejöttének gátlásában. Az érelmeszesedés korai stádiumában a fehérvérsejtek bizonyos csoportja az úgynevezett monocyták az érfalakat borító endothel sejtekhez tapadnak.A folyamat az érfalak vastagodását, rugalmasságuk elvesztését okozza, és előkészíti a terepet a tulajdonképpeni érelmeszesedésnek. Angol kutatók 40 egészséges felnőttön vizsgálták napi 250mg C vitaminnak a monocyták érfalhoz tapadását befolyásoló szerepét. A vizsgálat kezdete előtt az alacsony C vitamin bevitelű alanyoknál a monocyták érfalhoz való tapadása 30%-kal volt magasabb a normálisnál, ezáltal jelentősen növelve az érelmeszesedés kockázatát. Hat hetes c-vitamin bevitel után a monocyták kitapadása, és ezzel az érelmeszesedés kockázata nagyon meggyőzően, 37%-kal csökkent.Vérzsírok, vérnyomás, testsúly (BMI). A C-vitamint szedők között a vérnyomás felső értéke átlagosan 2 Hgmm-rel csökkent. Minél magasabb volt valakinek a vérnyomása, annál nagyobb volt a csökkenés. A testtömeg index (BMI), és a csípőkörfogat szoros összefüggést mutat a kardiovaszkuláris betegségek illetve a cukorbetegség kialakulásának rizikójával. Az Arizonai Egyetemen , táplálkozástudósok által végzett "landmark" vizsgálat feltárta az összefüggést a C-vitamin szintek, a BMI, és a csípőkörfogat között. 118 emberen vizsgálták ezeket a kapcsolatokat, és azt találták, hogy a minél alacsonyabb az egyének C-vitamin szintje, annál magasabb a testtömeg indexük, és annál nagyobb a csípőkörfogatuk. A magasabb C-vitamin szinteket produkáló nők szervezetében magasabb volt a zsírcsökkentő hormon, az adinopectin szintje is. Ez a jelentős vizsgálat tehát szoros összefüggést mutatott ki a szervezet C-vitamin ellátottsága és a szív és érrendszeri betegségek elhízással kapcsolatos rizikófaktorai között. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságánál fogva jelentősen lassítja az érelmeszesedés kialakulását, egyes esetekben vissza is fordíthatja azt. A C-vitamin kivédi az egészséges életmód káros következményeit. A rendszeres testedzés alapvető fontosságú a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A testmozgás során tágulnak az erek, több vér és ezzel éltető oxigén jut a szövetekhez, sejtekhez. A C-vitamin az egészségtelen életmód káros következményeit is kivédi. A C.vitamin védelmet kínál a dohányosoknak. A Berkeley egyetem kutatói megvizsgálták az antioxidánsok hatékonyságát aktív és passzív dohányosokon. Az eredmény alátámasztja a C-vitamin folyamatos szedése melletti véleményeket, akár dohányosról, akár nemdohányzóról van szó.

ÁSVÁNYIANYAGOK

A lenolaj különlegessége abban rejlik, hogy a növényi olajok közül talán a legmagasabb arányban tartalmaz Omega-3 zsírsavakat. Ha régebb óta követed az oldalam, akkor tudod, hogy az Omega-3 zsírsav nagyon fontos zsírsav szervezetünk számára. Esszenciális zsírsav, mely röviden azt jelenti, hogy szervezetünk nem képes előállítani - bár nagy szükség van rá az egészséges működéshez - így nekünk kell gondoskodni a megfelelő bevitelről. Szóval a lenolaj különlegessége magas Omega-3 zsírsavtartalmában rejlik. Napjainkban azonban a legelterjedtebb a napraforgóolaj és talán még az olívaolaj és sokan megfeledkeznek a kiemelten jótékony hatású lenolajról. Miért érdemes fogyasztani? Milyen problémákra ad megoldást? 1. Csökkenti a szívbetegség kockázatát Ezt elsősorban a már említett Omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetjük, ami nem más, mint a vérsűrűség természetes csökkentője. Elősegíti a keringési rendszer optimális működését, kedvező hatással bír magas vérnyomás esetén és segít megőrizni az erek rugalmasságát. 2. Gyulladáscsökkentő hatású Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nagyon hatékony az ízületi gyulladások megelőzésében, a menstruációs és migrénes fájdalmak csökkentésében. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a rák elleni küzdelemben is jótékony társ lehet. 3. Az agy, az idegrendszer fontos támogatója Megint csak az Omega-3 zsírsavtartalmát emelhetjük ki, ami miatt kiemelkedő fontosságú az agy optimális működéséhez. Az agyunkat főleg a lipideknek nevezett zsí­rok alkotják, köztük a koleszterin és az egyszere­sen, illetve többszörösen telítetlen zsírok. Míg a szervezetünk a koleszterint és a legtöbb agy lipidet is elő tudja állítani, a többszörösen telítet­len zsírok beszerzése attól függ, hogy mennyi omega-6 és omega-3 olajat tartalmazó ételt eszünk. 4. Lehangoltság, depresszió ellenszere Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a depresszió megelőzhető és jó arányban gyógyítható néhány étel fogyasztásával. Elsőként az Omega-3 zsírsavtartalmú ételeket emelik ki a szakemberek. Az Omega-3 hiányos táplálkozás ugyanis olyan agyműködési zavarokhoz vezethet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát és az így kialakuló tehetetlen állapot vezet el a depresszióhoz. Ezek csupán a legfontosabb tulajdonságai, melyeket kiemeltem a sok közül. De ide tartozik még például, hogy a lenmagolaj kiválóan alkalmazható különböző bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör, herpesz) esetén is. Ajánlott napi fogyasztás: 1 evőkanál felnőttek részére és napi 1 kiskanál gyermekek részére! Ha nincs ötleted, hogy mihez kóstold meg, akkor a hétvégén próbáld ki a lenolajos túrót héjában sült burgonyával! 6 közepes nagyságú burgonya 500 g túró 1 hagyma 1/2 csésze tej friss metélőhagyma 4 evőkanál lenolaj só és bors A burgonyát sós vízben megfőzzük. Eközben a túrót tejjel és a lenolajjal krémszerűvé keverjük. A hagymát és metélőhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a túróhoz, sóval és borssal fűszerezzük.

AGY TÁPLÁLÁSA

Nehezen pörög az agyad??? Cink, lecitin, omega-3, E vitamin + a C vitamin segíti az elözőek felszívodását és + pihend mindig ki a fáradalmaidat! 1. OMEGA-3 zsírsavak Fogyasztásának jótékony hatásáról már nagyon sokat lehet olvasni hiszen kutatók folyamatosan hívják fel a figyelmet az Ω-3 zsírsav hiányára, hiszen olyan civilizációs betegségek, mint az infarktus, az ízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegségek, az allergia, a pajzsmirigy rendellenességek megelőzhetők, a mentális zavarok és az idegkárosodások, a depresszió, valamint a pikkelysömör és ekcéma kezelhetők lennének segítségével. Legnagyobb mennyiségben az agysejtekben és a szinapszisoknál található, ahol az idegingerület átvitele zajlik. A szaporodásban és az emberi agy magzati és a csecsemőkori fejlődésében is létfontosságú! A lényeg: hormonokhoz hasonló vegyületekké alakulnak a szervezetben, ezek minden sejtre, szervre hatással vannak. A helytelen életmód az átalakulásukat blokkolja, ezért a lúgosítás-méregtelenítés továbbra is alap! Tehát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontosak szervezetünk optimális működése érdekében. Az Omega-3 zsírsavak a kulcs-összetevői bármilyen fogyókúrás étrendnek. Észrevehető, hogy azok, akik a megfelelő Omega-3 zsírsavakkal dúsítják az étrendjüket, gyorsabban égetik el a zsírt, és javul a testtömeg-indexük. Az Omega-3 zsírsavak gátolják a zsírszövetek formálódását, és aktívan közreműködnek a zsírégetésben. Az egyik legjobb és legtermészetesebb Omega-3 zsírsavforrás a hidegen sajtolt dióolaj. 2. E-vitamin Egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi de hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Az E-vitamin az optimális oxigénellátáshoz nélkülözhetetlen. Zsírban oldódó vitamin, növények állítják elő, a bevitelnél figyelni kell arra, hogy a készítés módja sokat ronthat egy étel E-vitamin tartalmán. Éppen emiatt javasolt például azoknak a hidegen sajtolt növényi olajoknak a fogyasztása, melyek E-vitaminban gazdagok. Ilyenek például a tökmagolaj, búzacsíraolaj, a szőlőmagolaj, a és a mogyoróolaj. 3. CINK A cink olyan vegyületekből áll, melyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek működéséhez. Annak ellenére, hogy sok élelmiszerben található cink, mégis előfordul, hogy szervezetünk nem jut hozzá a szükséges mennyiséghez. A cink egy erős antioxidáns, az inzulinhormon építő köve, a nemi-és pajzsmirigyhormonok termeléséhez szükséges ásvány. Több mint 300 enzim alkotóeleme, ami megszámlálhatatlan anyagcsere folyamat része. A cink hatása A cink számos, a szervezetben lejátszódó folyamatban vesz részt, a sejtnövekedéstől a nemi érésen át az ízlelésig és a szaglásig. A cinket nem tudja nélkülözni az immunrendszer, elengedhetetlen a megfázás, az influenza, a kötőhártya-gyulladás és más fertőzések kivédéséhez. A cink szabályozza a hormonháztartást a nemi- és a pajzsmirigyhormonok termelését segíti elő, így pajzsmirigy alulműködés esetén sem nélkülözhető. Természetgyógyászok a termékenység fokozására mind a férfiaknak, mind a nőknek adják. A cink csökkentheti a prosztata megnagyobbodás tüneteit is. Ezen kívül, hatásos cukorbetegség kiegészítő kezelésében, mivel javítja a sejtek inzulin iránti érzékenységét. A cink elősegíti a sebek gyógyulását és olyan bőrproblémák kezelésére is alkalmas, mint az akné, az égési sebek, az ekcéma, a pikkelysömör és a rosacea (az arc helyi vérbőségéből eredő gyulladásos pirosság); segít az egészséges haj és fejbőr fenntartásában. Azoknál, akik sárgafolt elfajulásban szenvednek (ami ötvenéves kor felett a vakság gyakori fajtája), lassíthatja a betegség súlyosbodását, javítja az éleslátást. Újabb japán kutatás szerint a cink a fülcsengés (tinnitus) kezelésére is alkalmas. Tipp: A Cink és a C-vitamin kombinálásával megerősítheti immunrendszerét. Az influenza és nátha igazi oka: táplálkozási hiányosság, azaz egyensúlyhiány. Nem oltásra, hanem tápanyagokra van szükség, ha erős immunrendszert szeretne. A Szerves Cink és a Szerves C-vitamin kombinálásával eredményesen veheti fel a harcot a gombák, baktériumok és vírusok okozta megbetegedésekkel. Minimumkúra-maximumkúra: Mennyi Cinkre van szükségünk? A cink napi adagja 25-50 mg, javasolt étkezés közben bevenni. Érdemes a búzacsíraolaj fogyasztásával hozzájuttatni szervezetünket a megfelelő mennyiségű cinkhez. 4. LECITIN Hozzájárul az agyműködés és a megfelelő memória fenntartásához! Támogatja a megfelelő agyműködést, ideális vizsgákra való felkészülés időszakában és idős korban. A lecitin hozzájárul a sejthártyák stabilitásához, ezáltal az optimális sejtműködéshez. Összetevői szükségesek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Lecitin fogyasztása elsősorban tanulási időszakban, és idősek esetén hatásos. Az oxidáció miatt gyorsított ez az elhasználódási folyamat. Az agy alkatrészei kopásnak indulnak, ebben segíthet a lecitin, hasonlóan a motorolaj funkciójához, mely védi az alkatrészeket a kopástól és jobb teljesítményt generál. A ginkgo flavonoid hatóanyagai a vérkeringés tonizálásával hozzájárulhat a lecitin hatóanyagainak szétterjesztéséhez, a keringési rendszer normál működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, ezáltal a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához. Ennek köszönhetően támogatja az időskori agyműködés megfelelő szinten tartását. Bevitele azért fontos, mert egy phosphatidyl choline nevű anyagot tartalmaz, amely egyik idegsejttől a másikig szállítja az idegimpulzusokat és így egyfajta agyserkentőként működik.Elsősorban diófélékben, hidegen sajtolt növényi olajakban és a májban található nagy mennyiségben.

AGY VITAMIN

NAPI 1 KANÁL OLAJ ÉS OKÉ VAGY! Depresszió, stressz, alvászavar,tanulási gondok? Ne rögtön nyugtatóhoz vagy altatókhoz nyúlj ! A hétköznapokban felmerülő gondjaid kezeld természetesen és kíméletesen. Amióta rendszeresen fogyasztok lenmagolajat és dióolajat , azóta sokkal összeszedettebb, türelmesebb vagyok . Vizsgaidőszakaim alatt kiegészítem barackmagolajjal is , hogy ne izguljak stresszeljek az nap . 1. Depressziós megbetegedések megelőzése, kezelése: dióolaj 2. Stressz legyőzése: barackmagolaj 3. Alvászavar, fáradtság esetén: mákolaj, szezámmagolaj, fenyőmagolaj 4.Koncentráció javítása: dióolaj, szezámmagolaj, mákolaj, lenmagolaj, repceolaj 5. Idegrendszer erősítése: barackmagolaj, tökmagolaj, dióolaj, mogyoróolaj, lenmagolaj, bogáncsolaj 6.Agyműködés serkentése: tökmagolaj, kendermagolaj, repceolaj, dióolaj, lenmagolaj Ezekből az olajokból felnőtteknek napi 1 evőkanálnyi mennyiség ideális. Gyermekek számára pedig napi 1 kiskanálnyi a javasolt adag. Ha úgy látod ,hogy nehéz neki a tanulás , bátran próbáljátok ki!!

B12 VITAMIN FONTOSSÁGA

A B12 vitamin fontosságát az emberi szervezetben nem lehet lebecsülni. Fontos az idegeinknek, DNS-ünknek, a vörösvértesteknek és köztük sok más dolognak, de mit jelent mindez “mindennapi” nyelven? Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk válaszolni, vessünk egy pillantást egy olyan esettanulmányra, amikor B12 vitaminszintünk túl alacsony. Mi történik testünkben, ha B12 szintünk alacsony? A New England Journal of Medicine számolt be egy olyan 62 éves férfi esetéről, aki igen változatos tüneteket kezdett el produkálni. Zsibbadást, járászavart és erős ízületi fájdalmat tapasztalt. Olyan érzése volt, mintha a kezét apró tűkkel szurkálnák. Bőre sárgás színű lett és a légszomj is gyakran elővette. A Massachusetts General Hospital mutatott rá az okra, a vérében lévő igen súlyos B12 vitaminhiányra. Egyébként mindenkinek javasolt lenne egy B12 vérvitaminvizsgálat, azonban ha valamilyen okból kifolyólag nem tudod a vérvételt elintézni a közeljövőben, itt van 7 gyakori figyelmeztető jel: A B12 vitaminhiány jelei -Memóriazavar, csökkent gondolkodás és általános kognitív nehézségek -Nehéz mozgás, tántorgás, egyensúlyi problémák Különböző és “furcsa” érzések az egész testben: zsibbadás, bizsergés inkább a kézben, lábon Sárgás bőr Vérszegénység, -Duzzadt, vagy begyulladt nyelv  -,Általános gyengeség és fáradtság Jellemző lehet a depresszió, hallucinációk és a paranoia is  -Az ízlelés és szaglás érzékelésének elvesztése is az alacsony B12 vitaminszinthez kapcsolódik És mivel ez egy nagyon fontos része az agy egészségének, a vitamin hiánya jelentősen csökkent agyi működéshez is vezethet.  Mi vezet alacsony B12 vitaminszinthez? -Vegetáriánus vagy vegán étrend (mert a növények nem készítenek B12 vitamint. Vegetáriánusoknak ajánlott tápanyagalapú jól felszívódó B12 vitaminkiegészítőket szedniük.)  -Bizonyos gyógyszerek Némely bélprobléma mint például a “lyukas” vagy gyulladt bél.  -Vészes vérszegénység -Alacsony gyomorsav vagy olyan gyógyszerek szedése amelyek csökkentik a gyomor savtermelését. 60 év feletti, korábban meddőségi problémákkal küszködő emberek.  Mi a teendő? Egyél sok tojást, tejterméket, baromfihúst és állati fehérjeforrásokat, melyek mind jó forrásai ennek a vitaminnak.  (Gyors megjegyzés: lehet hallani olyan dolgokról, hogy például a fermentált szója vagy spirulina termékek jó forrásai a B12 vitaminnak, de sok ilyen növényi alapú élelmiszer csak a B12 vitamin analógjai. úgynevezett kobamideket tartalmaznak, ami a bevitt “valódi” B12 vitamin felszívódását blokkolja). A B12 vitamin egy változtata a metilkobalaminnal van a legjobb esélyed, ez szívódik fel a legjobban a szervezetben. Kérdezhetnénk persze, hogy akkor mi az optimális B12 szint? Különböző országok más-más szinteket tartanak elfogadhatónak. Amerikában ez 250 vagy 300 pg/ml, Japánban 500 pg/ml, felvilágosult orvosok szerint 800- 1200 pg/ml lenne az optimális szint. Ha bármely előbb említett figyelmeztető jelet észrevetted magadon, érdemes vértesztet kérni, táplálékalapú vitaminkiegészítőt szedni vagy több tojást, húst, tejterméket fogyasztani. többet itt: http://naturahirek.com/a-b12-vitaminhiany-10-figyelmezteto-jele/ | NaturaHirek.com

D VITAMIN

ATudtad??? A D­ vitamin nem vitamin, nincs semmi köze a vitami­nokhoz, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. De hiánya estén nagyon sok betegség alakulhat ki.   Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezet­ben kialakuló( vagy a táplálékkal bekerülő ) előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb hormon ami a kalcium-anyagcserében vesz részt,a sejtműködésre, a sejtek osztódására van hatással.   A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. A szoláriumok UV-A sugárzása pedig  nem alkalmas a D3-vitamin-képzésre.   A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés, hanem kötelező a téli időszakban!!!  1 éves kor alatt 1000 NE 1éves kor felett 2000 NE Felnötteknek 4000 NE   de hiány esetén ez jelentősen emelkedhet... A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma.   Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő,10–15 óra közötti (!) direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D3-vitamin-képzéshez.   D vitamin hiány Tünetei:   Minden bizonnyal D-vitamin-hiányosvagy , ha a következő tüneteket tapasztalod: 1. Az influenza – Egy tanulmány, ami a “Cambridge Journals”-ban jelent meg, kiderítette, hogy a D-vitamin-hiány hajlamosítja a gyermekeket légzőszervi megbetegedésekre. Az intervenciós tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin csökkenti a légzőszervi fertőzések előfordulását a gyermekek körében.   2. Izomgyengeség – Az Michael F. Holick, a világ egyik vezető D-vitamin szakértője, izomgyengeségre általában D-vitamin-hiányt javasol, mert a harántcsíkolt izmok egfelelő működéséhez.   3. Pikkelysömör –    4. Krónikus vese betegség– Azok a betegek, akik előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvednek (különösen azok, akiknél dialízis szükséges) nem tudják a D vitamin aktív formáját előállítani. Potólni kell a Dvitamint ,hogy támogassák kalcium anyagcseréjüket, csökkentsék vesebetegségük tüneteit és szabályozzák mellékpajzsmirigy hormon szintjüket.   5. Cukorbetegség – Egy finn tanulmányban 10.366 gyermek kapott 2000 nemzetközi egység (NE) / nap D3-vitamint a megszületést követő első napjaikban. A gyerekek életét 31 éves korukig figyelték, és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata náluk 80 százalékkal kevesebb volt.   6. Asztma – A D-vitamin csökkentheti az asztmás rohamok súlyosságát. Japán kutatások kimutatták, hogy iskolás korú asztmás gyerekek rohamait jelentős mértékben csökkentette az említett alanyok napi 1200 IU D-vitamin szedése.   7. Periodontális betegség – A krónikus ínybetegségben, duzzadt és vérző fogínyben szenvedőknek igen ajánlott D-vitamin szintjük növelése , csökkenti a baktériumok számát a szájban. 8. Szív-és érrendszeri betegségek – a pangásos szívelégtelenség D-vitamin-hiánnyal függ össze. A Harvard Egyetemen, ápolók körében végzett vizsgálat megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező nőknél (17 ng / m [42 nmol / L]) 67 százalékkal volt nagyobb a magas vérnyomás kockázata.   9. A skizofrénia és a depresszió – is kapcsolódnak a D-vitamin-hiányhoz. Egy vizsgálatban kiderült, hogy a várandós nők és gyermekkori D-vitamin fogyasztás elválaszthatatlan az agy fejlődésétől és a mentális működés fenntartásától a későbbi életben.   10. Rákkutatók a Georgetown University Medical Center-ben Washington DC-ben felfedezték a magas D-vitamin bevitel és a mellrák kialakulásának csökkent kockázata közti kapcsolatot. Ezeket az eredményeket az American Association for Cancer Research hozta nyílvánosságra. Kiderült, hogy a napfény vitamin nagy mennyiségben való adagolása mintegy 75 százalékkal csökkentette az általános, mindenféle rák növekedését.