MÁJ

Mindenki tudja vagy már hallotta, hogy a környezetszennyezés, a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás káros hatással van az egészségre. Ám abba már ritkábban gondolunk bele, hogy a különböző cukrozott italok-ételek, a mesterséges adalékanyagok,ízfokozók és persze a gyógyszerek ( a fogamzásgátló tabletták is!) károsíthatják a testedet. A mai rohanó életünk alatt tehát szegény májunknak igen csak dolgozni kell ,hogy kitisztítsa a szervezetedet, de segíthetsz ha időnként méregtelenítesz. A méregtelenítés valójában nem más, mint szerveink, különösképpen májunk munkájának megkönnyítése, a káros anyagok és szabad-gyökök semlegesítésére tett kísérlet. A tisztulás folyamatának sok típusa van: némelyek igen kemény munkát és lemondásokat követelnek, míg más módszerek játszi könnyedséggel kivitelezhetők. Utóbbi megoldásra jó például szolgálhatnak a kapszulák, a bennük rejlő MÁRIATÖVI gyógynövény kivonatának köszönhetően. A méregtelenítést így másodpercek alatt megoldjuk, de a mozgástól és az egészséges táplálkozástól ez esetben sem tekinthetünk el. Miért pont Máriatövis… A természetben már Jézus születése óta fellelhető ez a gyógynövény, amelynek hatóanyagát ma már az orvostudomány is célzottan alkalmazza a káros anyagok semlegesítésére. Hozzájárul a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a májsejtek normális regenerációjához, elősegíti a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. Sőt, emésztőrendszerünk működését is serkenti! A nyár közeledtével nem árt belekezdeni egy méregtelenítő kúrába, így segítve elő a formás alakot, a jó közérzetet és az emésztőrendszer megfelelő működését! Hogy csináld? Egy 6-8 hetes méregtelenítési programot úgy képzeld el, mintha katonákkal vennéd körül májunkat – létfontosságú szerveid hálásak lesznek érte. „Van olyan betegség, amikor kiemelten fontos lehet szervezeted méregtelenítő funkcióinak segítése azzal, hogy odafigyelsz az étkezéseidre és az életmódodra. Különösen érdemes ezt megfontolni például azoknak, akik munkájuk során gyakran kerülnek kapcsolatba festékekkel, vegyszerekkel. Ilyen szempontból veszélyeztetett foglalkozásúak például a parketások, a szobafestők, autószerelők, borászok, és kozmetikai szolgáltatóiparban dolgozók de a testépítők is. Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, mindig konzultálj a kezelőorvosoddal, mielőtt méregtelenítő kúrába kezdesz ! Tanács: A kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes őrlésű gabonákban, sovány húsokban, halakban gazdag táplálkozás energiamentes folyadékban ( vízben) és a testmozgás együttese segíti a méregtelenítés folyamatát. A méregtelenítés velejárója, hogy a kezdeti időszakban a kiürülő salakanyagok nyomják az idegvégződéseket, ezért fáradékonyság, fejfájás, émelygés tapasztalható. Azonban ez néhány nap alatt megszűnik, sokkal energikusabbak, frissebbek leszünk. Javaslat: www.termeszetesenbio.hu webáruház a legjobb áron! -Máriatövis kapszula -Puridren :lúgosító- méregtelenítő koncentrátum -Articsóka tabletta- mikronizált,kivonat -Mikronizált Béltisztító Psyllium + Inulin Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Nagyon fontos, hogy minden méregtelenítés egy étrendi váltást is hozzon magával. Olyan nincs, hogy nem teszünk semmit, csak veszünk egy terméket és minden megoldódik.

MÁJTISZTÍTÓ KÚRA

Ha megtisztítod a májat az epekövektől, az emésztésed drámaian meg fog javulni, ami az egészség alapja. Várható, hogy az allergiák eltűnnek, minden egyes kúrával egyre inkább! Hihetetlen, de a kúra megszünteti a váll, a felső végtagok és a hát fájdalmát is. Sokkal több energiát és jobb hangulatot eredményez. A májban lévő epecsatornák megtisztítása a leghatásosabb módszer, amit a szervezet egészsége érdekében megtehetsz. Nagyon fontos, hogy mielőtt a májtisztítást elkezdenéd, csinálj végig egy vesetisztító kúrát,és irts ki az élősködőket is szervezetedből, ezenkívül a fogászati problémákat is old meg. A szánk legyen fém- és baktériummentes. A mérgező anyagokkal teli száj nagy nyomást gyakorol a májra, és rögtön megterheli a tisztítás után. Először tehát ezt a problémát kell orvosolnunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. A máj naponta 0.8-1,5 liter epét termeljen. A máj tele van kis csatornákkal, amelyek az epét a nagyobb epevezetékbe szállítják. Az epehólyag az epevezetékhez csatlakozik, és víztárolóként működik. Ha zsírt vagy proteint fogyasztunk, az arra készteti az epehólyagot, hogy körülbelül 20 perccel később kiürítse magát, a tárolt epefolyadék pedig befejezi az útját az epevezetéken keresztül a bélbe jutva. Rengeteg embernél, beleértve a gyerekeket is, az epéhez tartozó csatornák tele vannak epekövekkel. Néhányuk allergiát vagy csalánkiütést okoz, de némelyik tünetmentes marad. Ha az epehólyagot ultrahanggal vagy röntgennel megvizsgálják, semmit nem fognak találni. Általában a kövek nem is az epehólyagban helyezkednek el. De nem csak emiatt nem láthatók, hanem azért sem, mert a legtöbbjük túl kicsi, és nem meszesedett még el, ezért a röntgensugarak áthatolnak rajta. Képzeld,több, mint fél tucat fajtája létezik az epeköveknek. A legtöbbjükben koleszterinkristályok vannak. Lehetnek feketék, vörösek, fehérek, zöldek vagy barnák. A zöldek a rájuk tapadt epétől kapják a színüket. -Figyeld meg a képen, hogy hány kő van ismeretlen dologba beágyazva. Lehet, hogy ezek az élősködőktől maradtak vissza.  -Figyeld meg, hogy hánynak van olyan alakja, mint a dugónak, hosszanti rovátkával a tetejénél. El tudjuk képzelni a beragadt epecsatornákat az alakjukból. Más kövek sok kisebb kőből állnak össze, ami azt mutatja, hogy az utolsó tisztítás után valamikor újra egyesültek Minden egyes kő belsejének legmélyén egy halom baktérium található, ami a kutatások szerint azt sugallja, hogy a kő egy elpusztult parazitából kezdhetett el formálódni. Ahogy a kövek nőnek, és egyre nagyobbak lesznek, a májban lévő nyomás miatt kevesebb epe termelődik. Képzeld el ezt a helyzetet. Olyan, mintha a kerti locsolócsőben márványdarabok lennének. Sokkal kevesebb víz folyna ki belőle, ami csökkentené a lehetőséget arra is, hogy a csőből kilövelljenek a márványdarabok. Az epekövek miatt nagyon kevés koleszterin tudja csak elhagyni a testet, ezért a koleszterinszint megemelkedhet. Miután az epekövek porózusosak, könnyen beszívnak minden baktériumot, cisztát, vírust és parazitát, ami a májon keresztülhalad. Így fertőzések „ezrei” jelenhetnek meg, örökké ellátva a szervezetet friss baktériumokkal. Egy gyomorfertőzés (pl. a fekély) sem gyógyítható tartósan anélkül, hogy az epeköveket el ne távolítanánk. Végezz el a májtisztító kúrát évente kétszer Előkészületek: • Nem tisztíthatjuk meg a májunkat, amíg élő paraziták vannak benne. Nem szabadulunk meg ilyenkor túl sok kőtől, és rosszul érezhetjük magunkat.  Parazitairtó program kell az első három hetben (csináld végig, mielőtt a májtisztításhoz hozzá kezdenél.de minimum 1 hétig mindenképpen!) bövebben ( http://www.talpgyogyasz.hu/index.php?c=126) Egy vesetisztító kúra  is nagyon fontos a májtisztítás megkezdése előtt. ( http://www.talpgyogyasz.hu/index.php?c=127) A vesék, a húgyhólyag és a húgyutak tökéletesen kell hogy működjenek, hogy hatásosan el tudják távolítani a nem kívánatos anyagokat, amelyek a bélből felszívódnak, amikor az epe kiürül.  Ha lehetséges, végezz el egy fogászati kezelést is a kúra előtt. A szád legyen fém- és baktériummentes. A mérgező anyagokkal teli száj nagy nyomást gyakorol a májra, és rögtön megterheli a tisztítás után. Először tehát ezt a problémát kell orvosolnunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Hozzávalók: Keserűsó: 4 evőkanál Olívaolaj: 1¼ dl Piros grapefruit frissen, kézzel facsart leve (kb. 1,5-2 dl) (növényi eredetű altató, ha rossz alvó vagy (megj.: elhagyható, nem feltétlenül szükséges.) Nagy, műanyag szívószál, könnyebb vele meginni a folyadékot. Literes üveg kupakkal. -Lehetőleg szombaton kezdjed el a májtisztítást, hogy tudj utána egy napot pihenni. -Ne szedj be előtte semmi olyan gyógyszert vagy vitamint, amit nem muszáj, mert azok csökkenthetik az eredményt. -Egy nappal a májtisztítás előtt már mindenképp hagyd abba a parazitairtó programot és a vesetisztító kúrát is. -Teljesen zsírmentes reggelit és ebédet fogyassz. Például gyümölcsöt, gyümölcslevet, mézes kenyeret vaj nélkül, főtt burgonyát vagy nyers zöldségeket, csak sóval. -Ne igyál ,egyél tejterméket !  14.00: Mostantól ne egyél, és ne igyál semmit. Ha ezt a szabályt felrúgod, később rosszul érezheted magadat. Készítsd el a keserűsó oldatot: Oldj fel 4 evőkanállal 8 dl vízben. Ez kiteszi a négyszeri 2 dl-nyi fogyasztásra valót. Tedd a hűtőbe, hogy hideg legyen (így könnyebb lesz meginni). 18.00: Igyál meg 2 dl-nyit a hideg keserűsóoldatból. (Ha valamiért nem tudtad elkészíteni előre, akkor most oldjunk fel egy evőkanálnyit 2 dl vízben). Adhatsz hozzá ⅛ kávéskanál C-vitamin port, így javul az íze. Ihatsz utána pár korty vizet, vagy kiöblítheted a szádat is. -Tedd ki az olívaolajat és a grapefruitlevet de még csak melegedni. 20.00: Ismét igyál meg ugyanannyi keserűsós vizet. (Délután két óra óta nem ettél, de nem fogsz éhséget érezni.) - A siker érdekében rendkívül fontos az időpontok pontos betartása! 21.45: Önts 1¼ dl olívaolajat egy jól záródó edénybe. Adjuk hozzá a legalább 1½ -2 dl grapefruitlevet, melyből előzőleg villával kiszedted a rostokat. Zárd le, és rázd jól össze, amíg teljesen vízszerű folyadékot nem kapsz. Valószínű ,hogy azt este folyamán már többször kellett WC-re menned. 22.00: Igyad meg az elkészített italt. (Ha kell vedd be az altatót az első kortyokkal) -Az a tapasztalat ,hogy ha szívószálat használsz, könnyebben meg tudod inni a folyadékot. Mindenképp állva, lassan idd meg! MAX: 5 perc alatt (nagyon öreg vagy beteg emberek elhúzhatják 15 percig is). Utána azonnal feküdj le! Ha ezt nem teszed meg, a várva várt eredmény csökken . Minél hamarabb fekszel le, annál több kő fog távozni a szervezetedből. Feküdj a hátadra, a fejed alatt legyen több párna, és maradj mozdulatlanul legalább 20 percig. Koncentráljunk arra, ami a májban történik. Ezt érezni is fogod (fájdalom nélkül), mert a keserűsó megnyitotta a csatornákat. Gyorsan próbálj elaludni. A következő reggel:( 6.00 óra után történjen.) - Felkelés után igyad meg a harmadik adag keserűsós vizet és feküdj vissza (hasmenés várható de lehet hányingered is ) 2 órával később. Igyad meg a negyedik (utolsó) keserűsóoldatot. Nyugodtan feküdj vissza megint pihenni. További 2 óra múlva elkezdhetsz enni. Fokozatosan építsd vissza később a táplálékot is. Először csak egy kis gyümölcslevet igyál. Fél óra múlva már gyümölcsöt is fogyaszthatsz. Egy órával később pedig már ehetsz rendesen, de ne túl nehezet. Vacsorára már teljesen rendben leszel. Kicsit furcsánaktünhet de mindenképpen meg kell vizsgálnod a székletedet.(TIPP:ha veszel egy tészta szűrőt és bele rakod a WC-be ,akkor könnyebben el tudod végezni a kövek vizsgálatát) Keress zöldeket, mert ezek bizonyítják, hogy valódi epeköveket és nem ételmaradványokat látsz. Csak a májban lévő epe zöldborsó színű! A koleszterintartalom miatt az epekövek a széklet fölött fognak úszkálni. Számold meg őket , mindegy, hogy zöld vagy barna színűeket látsz. Legalább 2000 epekőtől kell megszabadulni, hogy az allergiák és a hátfájdalom tartósan megszűnjön. Az első tisztítás akár napokra megszabadíthat tőlük, de ahogy a hátsó traktusban lévő kövek előrejutnak, újra előjönnek a régi tünetek. A teljes siker érdekében tanácsos a tisztító kúrát addig ismételni amíg látsz benne köveket.( kell 2 hét szünet) Soha ne végezd azonban olyankor, ha beteg vagy! Néha az epecsatornák tele vannak olyan koleszterinkristályokkal, amelyek még nem formálódtak kövekké. Ezek úgy néznek ki, mint a „pelyva”, ahogy a WC-ben a folyadék tetején úszkálnak. Barnás színűek lehetnek, tele koleszterinkristályok millióival. Ezektől a pelyváktól legalább annyira fontos megszabadulni, mint a kövektől. Mennyire biztonságos a májtisztító kúra? ötszáz eseten alapuló tapasztalat alapján (beleértve hetvenes, nyolcvanas éveikben járó embereket is) egyikük sem került kórházba, vagy panaszkodott fájdalomról. Bár a kúra után egy-két napig van aki kicsit rosszul érezheti magát, de csak akkor, ha nem vette figyelembe az élősködők kiirtására vonatkozó szabályt. Ezért nagyon fontos, hogy először a vesetisztító kúrát és a parazitairtó programot csináld meg. Gratulálok! Műtét nélkül sikerült eltávolítania az epeköveket! Szeretném azt hinni, hogy én tökéletesítettem ki ezt a receptet, de adjuk meg a tiszteletet az eredetének is. Már évszázadokkal, ha nem évezredekkel ezelőtt kitalálták. Köszönet a gyógyfüveseknek! Ez az eljárás ellentmond sok modern orvosi nézőpontnak. Az epekövek szerintük az epében formálódnak, és nem a májban. Szerintük csak pár darab fordulhat elő, és nem ezrek. A fájdalmat sem  kötik össze mással, csak az epegyulladással. Könnyű megérteni, hogy miért gondolják ezt: amikor akut fájdalom alakul ki, akkor már van néhány kő az epehólyagban, és már elég nagyok és meszesek ahhoz, hogy röntgennel látni lehessen őket, és tényleg gyulladást okoznak. Amikor eltávolítják őket az epehólyaggal együtt teszik, a fájdalom megszűnik – de az emésztési problémák és más fájdalmak megmaradnak. Hiszen az epehólyagnak funkciója van nem véletlen ,hogy ezzel születünk. Az igazság nyilvánvaló. Azoknál az embereknél, akiknél az epehólyagot műtétileg eltávolították, még mindig zöld, epével burkolt kövek ezrei találhatók, és bárki, akit ez érdekel, és felboncolja a köveit, láthatja, hogy koncentrikus körökben lévő koleszterinkristályok mutatják az „epekövek” valódi természetét.

OLAJ RÁGÁS

Csak 2 perc! DE csodát tesz! Az éjszaka nem csak az alvás, pihenés időszaka. Ekkor ugyanis intenzív méregtelenítő folyamatok zajlanak szervezetedben, aminek az eredményét reggel, a szádba kukkantva meg is láthatod. A reggeli szájszag, a kesernyés íz a szájban, lepedékes nyelv mind-mind ennek  az eredménye. Ennek egyik kitüntetett területe a szájüreg és a nyelv. S mivel ezek a méreganyagok többnyire zsírban oldódnak, ezért sima vizes öblögetéssel nem fogsz tudni megszabadulni tőlük. Akkor hogy szabadulhatsz meg tőlük? Egy-az ajurvédából ismert ősi tisztító –és méregtelenítő módszer, az olajrágás lesz segítségedre.  Olajrágás? Igen! Ennek a módszernek tényleg az a lényege, hogy alaposan meg kell rágnod az olajat. Reggel, közvetlenül a felkelés után – még mielőtt bármit ennél és innál – kell elvégezned ezt a rítust. A módszer szokatlannak tűnhet: két evőkanálnyi hidegen sajtolt olajat végy a szádba! Milyen olaj jó? A lényeg, hogy ezek hidegen sajtolt, jó minőségű olajok legyenek. Ettől több olajat azért nem célszerű használni, mert nyelési kényszert válthat ki. És a lényeg: legalább 10-15 percig mozgasd az olajat a szádban! Alaposan öblögesd át, szűrd át a fogaidon, tehát mindenütt alaposan mossa át az olaj a szájüregedet, nyelvedet, fogaidat. Ne gargalizálj vele, és ne nyelj le belőle, mert ez az olaj hihetetlen mennyiségű mikrobát tartalmaz. Vannak, akik azt javasolják, hogy 2-3 perc öblögetés után új olajat vegyél a szádba, hogy a már felszabadult méreganyagok ne juthassanak vissza a szervezetedbe! Az olajrágás kétségtelenül időigényes munka: van, aki a reggeli tusolás, fésülködés, öltözködés alatt végzi, de ha reggel van időd egy kicsit megpihenni, meditálni, akkor összekapcsolhatod ezt a két tevékenységet. 15 perc után azt fogod tapasztalni, hogy az olaj habzásnak indul, és elszíneződik. Fontos, hogy véletlenül se nyeld le! Ez már méreganyagokkal teli olaj, amit ki kell köpnöd! Még hatékonyabbá teheted a módszert, ha az olajrágást kiegészíted a nyelvkaparással. Mivel a nyelv felszínén rengeteg méreganyag rakódik le, ezért egy nyelvkaparó (vagy egy kiskanál) segítségével még hatékonyabban tudsz megszabadulni ettől. Ehhez húzd végig a nyelvkaparót a nyelv teljes felületén! Legvégén pedig öblögesd át a szádat sós vízzel, illetve moss fogat! Milyen problémákra kiváló az olajrágás? Ízületi problémák, fogproblémák, ínygyulladás, krónikus fáradtság, vese-és epebajok, ekcéma valamint fejfájás esetén. Hosszabb távon fehéríti a fogakat, immunrendszer-erősítő hatással bír, és általános közérzet javuláshoz vezethet.    

TÉVHITEKRőL őSZINTÉN

Egyre többet tudunk a természetről, a társadalomról és magáról az emberi gondolkodásról, világunk mégis tele van tudománytalan elképzelésekkel. Az irracionalizmus egyik oka magában az emberi elmében keresendő, amely genetikainak tűnő vonzalmat érez a miszticizmus iránt. A másik probléma pedig az, hogy a tudományos ismeretek egyre bonyolultabbá, ezért egyre kevésbé felfoghatóvá válnak a társadalom nagy többsége számára. A tudományos szakemberek is specializálódnak, csak kevesek rendelkeznek átfogónak nevezhető tudással. Továbbá, a munkájukat a színtiszta ráció alapján végző kutatók elméjét is ellephetik abszurd eszmék, ha nem a konkrét szakterületről van szó. Az emberi agy ugyanis alapvetően nem a racionális gondolkodás eszköze, hanem inkább egyfajta érdekérvényesítő gépezet. Elménk a rációt sokkal inkább használja önigazolásra és különféle egyéb ideológiák gyártására, mint a problémákra adott helyes válaszok kialakítására. Az irracionalizmus különleges területei a táplálkozással és az egészséggel kapcsolatos kérdések. Hatástalan étrend-kiegészítők, „gyógyhatású” készítmények, méregtelenítő és fogyasztó technikák, táplálkozási filozófiák bizarr egyvelege kavarog a társadalmi tudat kellős közepén. Méregtelenítés A méregtelenítés elméleti gyökerei a kínai gyógyászatig nyúlnak vissza, a nyugati orvoslás azonban értelmetlennek tekinti magát a felvetést is. A szervezet méregtelenítését célként kitűző terápiák ugyanis azon a téveszmén alapulnak, hogy a modern társadalom által előállított élelmiszerek és adalékanyagok káros lerakódások formájában felhalmozódnak a test különböző részeiben, elsősorban a sejtközötti állományban, a szövetekben, az izmokban, ízületekben, valamint az erek és a belek falán. Ezek a felhalmozódások egy sor betegséget okoznak, úgymint stressz, fáradékonyság, aranyér, bőrproblémák, felfúvódás, bélbajok, gombás fertőzések, vese- és májproblémák. A méregtelenítés hívei szerint évente négy kilogrammnyi toxin keletkezik a testben, ami akár húsz kilóra is felhízhat az évek alatt. A mérgek természetére általában nincs utalás, ehelyett inkább a felhalmozódás feltételezett okait említik, amik a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a negatív érzelmi hatások és a káros szenvedélyek. Egyes elképzelések konkrétabbak, a tartósított élelmiszereket, a rovarirtókkal kezelt növényeket, a klórozott vizet, a szennyezett levegőt, valamint a háztartási és kozmetikai készítményeket teszik felelőssé. Akad azonban ez utóbbi felfogással is néhány probléma. Az egyik az, hogy egy szer csak bizonyos dózis felett fejt ki károsító hatást, ha egyáltalán. Továbbá, még ha ezek az anyagok fel is halmozódnának a szervezetben, a „méregtelenítők” akkor is hatástalanok lennének ellenük. A szervezetnek vannak méregtelenítést végző enzimei, amelyek különféle kémiai reakciók – például hidrolízis, oxidáció és redukció – katalizálása révén semlegesítik a mérgező molekulákat. A méregtelenítés elsősorban a máj és a vese feladata, a végtermékek pedig a vizelettel és a széklettel távoznak a szervezetből. A higany, az ólom, a rovarölő DDT (ami már nincs forgalomban) elraktározódnak ugyan a testben, de ezek az anyagok nem távolíthatók el a „detoxifikáló” terápiák alkalmazásával. Számos méregtelenítésnek titulált módszer létezik, ilyenek a különféle természetes és mesterséges eredetű méregtelenítő termékek általi kúrák, étel és ital terápiák, böjt, szauna, masszázs stb. A „leghatékonyabbak” természetesen a méregtelenítő termékek, mivel ezekből van a gyártóknak hasznuk. Az alternatív piacok terápiái jó esetben ártalmatlanok – mint például a lábfürdők vagy a különböző tapaszok –, de a hashajtáson, a béltisztításon és a vizelethajtáson alapuló technikák kiszáradáshoz vezethetnek, ezért az óvatlan páciens könnyen a kórházban köthet ki. A terápia eredményeként azonban a „hasznos” és a „káros” anyagok aránya nem változik. A méregtelenítés fő eszközei a gyógynövények: vese- és hólyagtisztító a gyermekláncfű és a petrezselyem, kötőszövet- és vértisztító a zsurló és a csalán, valamint máj és epetisztító az articsóka és a máriatövis. Ez utóbbit alkalmazza a hagyományos orvoslás is az alkoholisták májának regenerációjához, méregtelenítő hatással azonban nem rendelkezik. E terápiák eredményeként a tisztulás mellett állítólag erősödik az immunrendszer, hatékonyabb lesz a táplálék feldolgozása, és az anyagcsere is kiegyensúlyozottabbá válik. Mint látható, ezek nem egzakt, mértékegységekkel rendelkező fogalmak, ezért a hatékonyságuk nem is ellenőrizhető.  Konklúzióként leszögezhetjük, hogy a szervezetben normálisan nincs méregterheltség, a javasolt terápiák pedig egyébként is hatástalanok lennének. Lúgosítás A nyugati orvoslás paradigmaváltás előtt áll: a molekuláris genetika, a bioinformatika, a nanotechnológia és a nem invazív képalkotó módszerek éppen a feje tetejére készülnek állítani a modern medicinát. Az alternatív orvoslás sem tétlen, megjelent az Új Biológiának keresztelt irányzat, amely azon az eszmén alapul, hogy a betegségeinket a testünk elsavasodása okozza, magát az elsavasodást pedig a megbomlott belső harmónia. A bensőnk diszharmóniáját elsősorban a nem megfelelő táplálkozás vagy a kedvezőtlen pszichés körülmények eredményezik. Probléma lehet még az elmérgeződött környezet és a sugárzó készülékek használata is. A lényeg, hogy a sejtek bomlásnak indulnak, a bomlástermékek tovább savasítják a már így is savas belső miliőt. Megjelennek a baktériumok, az élesztőgombák, majd a penész a szervezetben. Ezek a mikrobák mérgeket termelnek, amik tovább pörgetik az egészségügyi romlás ördögi körét – állítja Robert O. Young az új „tudomány” szellemi atyja. A mester azonban a megoldást is tudja, „A pH csoda” című könyvében lúgdiétát ajánl a gondra. Young szerint az emberi szervezet felépítése alapvetően vegetáriánus táplálkozást feltételez. Ne együnk hát sok cukrot, gyümölcsöt(!), tejterméket és húst, mert savanyítanak. Együnk gabonákat és elsősorban a dr. Young által kifejlesztett zöld porocskákat. (Vegyük észre, hogy a hús és a gabonafélék fogyasztását illetően a paleolit diéta és a pH-csoda elméletek frontálisan ütik egymást.) Fotó: Emmanuel Dunand Tullio Simoncini olasz orvos nem vacakol az evéssel, a lúgos kémhatású szódabikarbónát injekció vagy infúzió formájában javasolja a beadásra. Jelenleg többszörös emberölés vádjával áll a bíróság előtt, mivel a terápia már több hiszékeny páciens halálát okozta. A lúgosító szerek – mint a Himalája só, a lucerna italpor, a búzafűpor, a kókuszvíz és a különféle orvosok nevével fémjelzett termékek – gyógyító hatásával az a fő gond, hogy a test különféle szöveteinek pH-ja egy szűk határon belül állandó. A véré például 7,37 és 7,43 közötti értékeket vehet fel. Ha egy kis eltérés mutatkozik, rosszul leszünk, sőt bele is halhatunk. Ha erőltetetten veszünk levegőt, akkor légzési lúgosodás alakul ki a szén-dioxid-szint csökkenése miatt, és előbb szédülés, majd ájulás következik be. A vér és egyéb testfolyadékok pH-szintje tehát szabályozás alatt áll, a táplálék lebontásából keletkező nem illékony savak a veséken, a savasító CO2 pedig a tüdőn keresztül távozik a szervezetből. A vizelet pH-ja azonban nem szabályozott (mivel az úgyis elhagyja a testünket), ezért ha sok húst vagy cukrot eszünk, akkor az valóban savasabb lesz. A nyál is ideiglenesen elsavasodhat miután elszopogattunk egy kis cukorkát. Ezért Young mester egészségdiagnosztikája, amely a nyál és a vizelet pH-jának mérésén alapul, enyhén szólva csalóka. Szerencsére a terápiásnak szánt bevitt lúgok hamar elhagyják a testet, úgyhogy nem lesz idejük „helyreállítani” a sav-bázis egyensúlyt (az persze meg sem bomlott) és „kiszabadítani” a savat a zsírszövetből (mivel nem is volt ott), ami pedig e terápiák deklarált célja. A lúgosítás tehát kamu, és az elsavasodáselmélet elbukott a tudományos vizsgálatok tesztjein is. Mindhiába, az Új Biológia tanainak népszerűsége soha nem látott magasságokban szárnyal. Zsírégetés Az interneten rengeteg diétás tanács található, ami különféle elméletek nevében zsírégető ételeket, italokat, gyakorlatokat és nem utolsósorban pirulákat, porokat és krémeket hirdet a fogyni kívánó embereknek. A futás, az úszás, a kerékpározás és a testgyakorlatok minden bizonnyal hasznosak a fogyás és az egészség szempontjából, de hát ezt filozófia nélkül is tudjuk. Csakúgy az ételmegvonás, ami nemcsak fogyaszt, hanem számos megfigyelés által igazoltan az élethosszt is megnöveli. A diéta összetétele azonban már egy más kérdés, annak megállapítására, hogy a javasolt ételek, italok és fűszerek fogyasztása valóban zsírcsökkentő hatású-e, komoly kutatások szükségesek. A főbb zsírégetők listája a következő: halolaj, zöld tea, kókuszolaj, fahéj, grapefruit, fehérjepor, gyömbér, torma, fokhagyma, rozmaring. Bizniszszagúbbak a gyakran celebek által hirdetett különféle diétás porok és a kis kapszulákba rejtett zsírégető csodaszerek. Ami a turmixporokat illeti, a kalóriatartalmuk alapján én inkább a testépítőknek ajánlanám. A kapszulákban elsősorban különféle zsírégetők (pl. kolin-inozitol) és egyéb szerek (pl. L-karnitin) vannak. Ez utóbbi molekula a zsírsavak szállításában játszik szerepet, és valóban segít a zsírok elbontásában, sőt az izomregenerációban is. Hogy ettől le lehet-e fogyni és egészségesebbek leszünk-e, az persze más kérdés. Zöld tea Fotó: Shutterstock A kimondhatatlan nevekkel bíró különféle termogén zsírégetők állítólag csökkentik az étvágyat, gyorsítják az anyagcserét, és emelik testhőmérsékletet, és emiatt hatékonyabb lesz zsírégetés. Ha e szereknek némi kedvező hatásuk valóban van, akkor azt a koffeinnek köszönhetik, nem pedig a csodakomponenseknek. De hát a fekete ital hatóanyagát már régóta ismerjük, fölösleges azt kapszulázni, és ezerszeres tarifával árusítani. A zsírégetés pedig nyilván hamis állítás, a zsírégető krémek és az algapakolás újabb hatástalan módszerek. Kivéve, ha kombináljuk őket a csökkentett kalóriabevitellel, de ilyenkor a bőrkenegetést akár el is hagyhatjuk. Ráadásul, több illegálisan forgalmazott „növényi” termékről Csupor Dezső és kollégái a Szegedi Tudományegyetemen kimutatták, hogy szintetikus anyagokat (pl. szibutramin, fentermin) is tartalmaznak. Antioxidáns terápia Az „antioxidáns” és a „szabadgyök” kifejezések mára az ezoterikus egészségtan kulcsszavaivá váltak. A szabadgyökök egyébként olyan részecskék, amelyek egy vagy több párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért más molekulákkal képesek kölcsönhatásba lépni. Ennek eredményeként károsul a DNS, a mitokondriumok, a sejtmembrán és az érfalak, és ez számos betegséget okozhat. Szedjünk hát szabadgyököket semlegesítő antioxidánsokat, és előzzük meg ezzel a különféle kórokat, elsősorban a szívinfarktust és a rákot, és tegyük fiatalabbá a szervezetünket is – ajánlják a különféle terápiák. Látszólag ésszerű a tanács, hiszen maga a szervezet is termel szabadgyököket semlegesítő enzimeket (kataláz és szuperoxid dizmutáz, SOD). Sőt, az öregedés elméletek egyik legismertebbike is a szabadgyökök károsító hatásán alapul. Megfigyelték ugyanis, hogy az öregemberek szervezetében ezek a roncsoló hatású molekulák nagyobb mennyiségben vannak jelen, míg a hosszabb életű fajoknál a SOD-szintje magas. A kérdés persze az, hogy a szabadgyökök mennyisége nem éppen optimális-e az adott korban a szervezetben, azaz valamilyen haszna is lehet talán e reaktív részecskéknek. Együnk sok gyümölcsöt és moszatot, igyunk zöld teákat, de ha lehet, inkább szedjünk különféle pirulákat. A kapszulák valóban antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek a C, az E, az A-, vagy a B2-vitaminok, valamint a béta-karotin, amely az A-vitamin előanyaga. A szervezet antioxidáns tartalmának vizsgálatára már komoly műszerek is rendelkezésre állnak: a bőr karotintartalmát vizsgálják különféle berendezésekkel. A szkenner valóban a bőrkarotin aktuális szintjét méri (jó magas értéket ad egy sárgarépafőzelék-vacsorát követően), de nem szolgál információval sem a többi antioxidáns mennyiségéről, sem a szervezet egészségi állapotáról. Az antioxidáns-história két bizonytalan szakmaisággal rendelkező tudományos publikációval kezdődött. Az egyik közlemény szerint a tüdőrák kétszeres kockázatát mutatták ki abban a kísérleti csoportban, ahol a vérplazma béta-karotin szintje alacsonyabb volt, mint abban, ahol magasabb. Nem lehet azonban tudni, hogy a csoportok kialakítása esetében a dohányosokat véletlenszerűen osztották-e el. Ez ugyanis alapvetően fontos tényező, mivel Ricard Peto 1981-ben végzett vizsgálatai óta tudjuk, hogy a tüdőrákok több mint 90 százalékát a dohányzás okozza. Egy másik vizsgálat szerint a vérplazma magasabb E-vitamin-szintje alacsonyabb szívbetegség gyakorisággal párosul. A későbbi átfogó vizsgálatok azonban egészen más képet mutatnak. Egy Finnországban végzett kísérlet szerint 30 000 tüdőrák kockázatának kitett részvevőből négy randomizált csoportot alkottak. A csoportok tagjai eltérő kezelést kaptak: az első béta-karotint, a második E vitamint, a harmadik mindkettőt, a negyedik csoport pedig egyiket sem. Az eredmény lesújtó volt: a béta-karotinos csoportban magasabb volt a tüdőrák és a szívinfarktus előfordulása, mint a többi csoportban, az E-vitamin pedig hatástalannak bizonyult. Az ún. CARET kísérlet még rosszabb eredményt hozott: a tüdőráknak kitett személyek (dohányosok és azbeszttel dolgozók) fele béta-karotint és A-vitamint, a másik fele pedig placebót kapott. A kísérletet 18 ezer részvevővel hat évig folytatták volna, de hamarabb be kellett fejezni, mert az antioxidáns tablettákat szedők között 46 százalékkal magasabb volt a tüdőrákban való elhalálozás aránya, s 17 százalékkal nagyobb az egyéb halálok. Fotó: Justin Sullivan Azóta több antioxidáns vitaminkészítményt teszteltek, és a gyógyító hatást tekintve mind negatív eredményeket adott. Az ún. Cochrane-szemlén négy, összesen 100 000 résztvevővel való kísérlet eredményeit összegezték (ezt nevezik metaanalízisnek). A végeredmény: a magas antioxidánsszint növeli a tüdőrák kockázatát. Ez a terület azonban ma még a puha tudományok hatáskörébe tartozik, ezért lehetséges, hogy felfedezünk majd hatékony molekulákat is. Például a zöld tea antioxidánsai között találjuk az EGCG nevű anyagot, ami egyes vizsgálatok szerint valóban csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Átfogó elemzések szükségesek azonban a végső konklúzió kialakításához. Egy biztos, a piacon kapható szerek hatékonysága több mint kétséges, mivel ezeknél rendszerint elmaradnak a tudományos igényű tesztek. Egy, a napokban megjelent tanulmány szerint a vitamintabletták szedése csupán pénzkidobás. A John Hopkins Egyetem és a Warwick Egyetem közös kutatása szerint a normálisan táplálkozó embereknek nincs szükségük vitaminpótlásra. Az analízisbe bevont óriási számú (félmillió) vizsgálati alany egészségét ugyanis nem befolyásolta pozitívan az extra vitamin adag. A kutatók azonban felhívták a figyelmet a túlzott vitaminfogyasztás veszélyeire. Az A- és az E-vitaminok nagy dózisban például a rák terjedését segítik elő. Ezen a területen vigyázni kell azonban a kijelentő módok használatával. A kétely általában jóval hitelesebb, mint a magabiztos mosoly. Végszó A táplálkozással foglalkozó szakirodalom jó esetben is csupán féligazságokat fogalmaz meg az egészségre való hatást illetően. A fő probléma, hogy ezen a területen nagyon kezdetleges a tudásunk, amelynek okai a megfelelő vizsgálatokhoz szükséges technológiai háttér fejletlensége, a kísérletek hosszadalmassága, valamint az a tény, hogy az emberrel való kísérletek esetében a jog és etika erős korlátozó tényezők. További nehézséget jelent, hogy a vizsgált élettani vagy biokémia folyamatok és a betegség kapcsolata rendszerint nem közvetlen ok-okozati jellegű, azaz a megfigyelt molekuláris vagy fiziológiás változások nem feltétlenül vezetnek megbetegedéshez. Rengeteg, gyakran egymásnak ellentmondó publikáció jelenik meg e témakörökben. Az ezek összehasonlításával foglalkozó metaanalízisek adhatnak majd használható válaszokat. Továbbá, a táplálkozás génkifejeződésére való hatását vizsgáló új tudományterület, a nutrigenomika a jövőben értékes információkkal szolgálhat az étrend és az egészség kapcsolatát illetően. E témakör tudományos hiányosságai azonban másodrendű szerepet játszanak. A táplálkozással és az egészséggel kapcsolatban ugyanis a társadalmat nem a tudományos gondolkodás, hanem a különféle téveszmék uralják. Sajnos az engedélyező hatóságok félreértelmezett szabadelvűsége koncként vetette a tájékozatlan embereket a hatástalan szereket előállító ipar lábai elé. Végül a konspirációs elméletek híveihez szólok. Kijelentem, hogy ezúttal sem fizetett le a gyógyszeripar, és ezek a világot behálózó mamutcégek nem rajtam keresztül fenyegetik az étrend-kiegészítők és a gyógyhatású szerek árusítóit. Bolondok is lennének, hiszen az ő termékeiket is árusítják. (A szerző egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója.)

TAVASZI MÉREGTELENÍTÉS

Tavasszal a természet teljesen átalakul, hogy új színekben pompázva, belőle új élet sarjadjon.   Ennek a folyamatnak a hatására az emberben is megindul a vágy a megújulás, megtisztulás felé. Tavaszi talpreflexologia is csodákat tud tenni .!!!   Egy  tisztítókúrával egybekötve sokat teszel az egészségedért...   Miért van  szükségünk van erre?   A máj a testünk fő méregtelenítő szerve, azonban a májnak is van tűréshatára. - A máj a rajta átfolyó vér megszűrésével „méreganyagok” kiszűrésével, ezek átalakításával végzi a méregtelenítést. A szervezet számára káros anyagok egy részea veséken, bőrön, tüdőn keresztül távoznak. A nem vízoldékony anyagokat a máj alakítja át.  A máj általában sokáig el tudja látni ezen feladatát, túlterhelése azonban hosszú távon nemcsak a máj, de egész szervezetünk károsodásához vezet. A májat károsító tényezők közül legismertebb az alkohol. A vörös bor szív-, érrendszeri védő hatása mellett azonban hosszú távon számolnunk kell a káros hatásokkal is, elsősorban a máj működés zavarával, és szerkezeti károsodásával.  Az ételek közül kerülendők a zsíros, erősen fűszeres ételek, egyszerű cukrok (pékáru, sütemények, tészták), élesztő. A színezékekben, tartósító szerekben gazdag ételek szintén kerülendők. Miután a legtöbb gyógyszer a májon keresztül alakul át, így mindig csak a legszükségesebben szedése javasolt. Természetesen erről mindig a kezelő orvossal kell egyeztetni. A recept nélkül kapható, főként fájdalom csillapítók indokolatlan szedése viszont egyáltalán nem javasolt, mivel ezek nemcsak máj, de vesekárosító hatásúak is. TUDTAD?   A máj fontos szerepet tölt be a vércukor szint  szabályozásában, a szénhidrát és zsírok anyagcseréjében, raktározásában. Epét termel, ezáltal segíti a zsíros ételek feldolgozását,  megemésztését. A koleszterin termelés által alapanyagot biztosít sejtjeink felépítéséhez, az idegrendszer megfelelő felépítéséhez,  hormonok előállításához. Az alvadási fehérjék előállításával a megfelelő egyensúlyt teremti meg a véralvadás és vérzékenység  között.     - Mivel tudod  segíteni májműködésed? Első lépésként a máj terhelését kell csökkentenünk a zsíros, fűszeres ételek, egyszerű szénhidrát kerülésével, teljes alkoholtilalommal, lehető legkevesebb gyógyszer fogyasztásával. A máj működését, és regenerálódását segíthetjük bő folyadék bevitellel, mely elsősorban szénsavmentes víz legyen, de májvédő gyógytea, zöldséglé, gyümölcslé is megfelelő hozzáadott ízanyagok nélkül. Rostdús, friss ételek, elsősorban zöldségek fogyasztása javasolt naponta 5 alkalommal. Általánosságban is elmondható, de a máj szempontjából is előnyös a naponta ötszöri kis mennyiségű étkezés. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek fogyasztása nemcsak a zsíranyagcsere rendezésén, de a fehérje és rost tartalmán keresztül is kedvező hatású. A fehérje tartalmú ételek segítik a máj megújulását, így a húsok, melyek közül a zsírszegény baromfi hús ajánlott, túró, tojásfehérje (sárgája magas koleszterin tartalom miatt csak kisebb mennyiségben javasolt), sovány sajtok, halak. Ezek a diétás javaslatok azonban csak akkor alkalmazhatók, amikor még nem alakult ki májkárosodás, és ennek szövődményei. A májbetegség előrehaladottabb stádiumaiban speciálisabb diéta szükséges   Máriatövis májvédő hatása régóta ismert: serkenti a májsejtek regenerációját, új májsejtek képződését, fokozza a méreganyagok lebomlását. Tea, cseppek, kapszula formájában kapható. Emellett a csalántea, gyermekláncfű, diólevél, de akár a borsmenta, vagy a komló is használható.   - Mi a helyzet a vesékkel? Milyen szűrő feladatot látnak el a szervezetben? - A vesék megtisztítják a szervezetet a felesleges salakanyagoktól, méreganyagoktól (pl. gyógyszerek), felesleges folyadéktól, szabályozzák a só- és vízháztartást, de szerepük van a vérnyomás szabályozásában, csontanyagcserében, vérképzésben is, hormonokat termelnek. A vízoldékony anyagok kiválasztásával a méregtelenítésben kiemelkedő szerepe van. Emiatt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megfelelő, bőséges folyadék bevitel mennyire fontos. Általában 2-3 l/nap mennyiséget javaslunk, de itt is az egyéni igényekhez, környezeti hatásokhoz, esetleges akut betegségekhez kell igazodnunk. Amennyiben vizeletünk világos, szinte vízszerű, és mennyisége megfelelő (naponta 1-1,5l), megfelelő hidratáltságot jelez. Melegben, sportolás, fizikai munka hatására, lázas betegségben, hányás, hasmenés esetén a szervezet folyadék vesztése fokozódik, így pótlásáról rendszeresen gondoskodnunk kell. - Sokan fontosnak tartják, hogy a tavaszt egy méregtelenítő kúrával kezdjük. Miért fontos testünket méregteleníteni? Nem elég a szervezetünk természetes „öntisztulása”? - Általában elegendő szervezetünk saját méregtelenítő rendszere az egészségünk fenntartásához. Valójában elegendő lenne rendszeresen odafigyelni életvitelünkre. A megelőzés ebben az esetben is a „legolcsóbb” megoldás, a legkevesebb erőfeszítést, költséget igényli. Ehhez csak az alábbiakra van szükség: bőséges (naponta min. 2l) folyadék, főként szénsav mentes víz fogyasztása naponta 5 alkalommal rostdús ételek fogyasztása: főként zöldségek, de gyümölcs is lehet teljes kiőrlésű gabonából készült termékek fogyasztása egyszerű szénhidrátok kerülése (cukor, pékáru, sütemény, tészta, édesített üdítők) zsírszegény tejtermékek, húsok (baromfi, és főként hal) rendszeres fogyasztása kerüljük a zsírban, olajban sütést, helyette párolás, grillezés, olaj nélküli sütés javasolt csökkentsük minimálisra az alkohol fogyasztást napi szinten min. fél órás intenzív mozgás javasolt Amennyiben ezt nem tudjuk rendszeresen megtenni, vagy átmenetileg életvitelünk, munkánk miatt több méreganyaggal terhelődik szervezetünk, érdemes a fentieken túl gyógynövényekből készült készítményt alkalmazni kúraszerűen. A folyadék bevitelt ilyenkor tovább lehet fokozni, ill. könnyen emészthető ételek fogyasztása kis adagokban javasolt, akár kisebb koplalás is megengedett, de ez elsősorban a bevitt mennyiség csökkentését jelenti a minőségi összetétel megtartásával.   - Hogyan tudjuk magunkat méregteleníteni? Milyen természetes módszerek léteznek erre és milyen veszélyekkel járhat a nem megfelelő tisztítókúra? - Sokan a méregtelenítést egyoldalú táplálkozással, önsanyargatással képzelik el, és végzik. Nem szükséges, hogy a méregtelenítés kellemetlen, akár fájdalmas legyen. Sőt! A fentebb felsorolt teendők mind természetes, bárki által kivitelezhető lépések. A nehézséget az adja, hogy ezeket rendszeresen és folyamatosan be kell tartani. Kúraszerűen alkalmazott teák, máriatövis kapszula, esetleg Colon Hydro terápia mindezek kiegészítéseként elegendő. Rendszeres dinamikus sportolás szintén az egészséges életmód része, mely a bőrön át távozó méreganyagok könnyebb kiválasztását is eredményezi. Szintén az izzadás serkentése révén hasznos a szaunázás is. -