BODZA SZöRP CUKOR NÉLKüL

Végre virágzik , és hát ki ne szeretné ezt frissítő , utánozhatatlan ízvilágú bodzaszörpöt. Gyermekkoromban kimondottan egészséges, házi üdítőitalnak számított . A nagymama finom szörpjeiről akkor még nem tudtam, milyen egészségtelen  a benne lévő cukor, Ő mindig azt mondta , hogy milyen egészséges a bodza ! Főleg megfázás idején tuszkolta belénk. Azóta már mások az étkezési szokások és én is átreformáltam nagymama recepjét. Ha kicsit is odafigyelsz az egészséges életmódra akkor próbáld ki.... Minden évben május-juniusi elindulunk, hogy szép bodzavirágokat gyűjtsünk a szörp elkészítéséhez. Persze nagyon sokan készítik, még mindig cukorral és citrompótlóval, ezt te döntsd el melyik fajtát szeretnéd elkészíteni. Én kerülöm ezeket az alapanyagokat, több okból is. 1,A cukor, édes méreg ,egészségkárosító hatásairól már biztosan sokat hallottál ! 2,A citrompótlónak (borkősav) pedig semmi keresnivalója az emberi étkezésben, főleg ilyen mennyiségben, rendkívül savasító hatású. Tudod sav-bázis egyensúly.... És most a nagymama eredeti receptjén gondolkozom: 3l vízbe 3 kg cukor,20 nagy bodzavirág .....Hű Szóval az a rengeteg cukor. Ami a szörpbe kell, mert az tartósítja. Én cukor helyett természetes édesítőt használok, /ami éppen itthon van/ steviát, agavé szirupot, mézet, xilitet (nyírfacukrot), eritritet a citrompótlót pedig egész egyszerűen helyettesítem igazi citrom levével. A legegyszerűbb változat amire csak nem régen jöttem rá ,hogy lefagyasztom : -30-40 db bodzavirágot 3 liter vízbe beáztatok /csak a fejet mert a többirésze nem oké/ -1 db citromot belenyomok, 1 db bele karikázok /ezt ki is hagyhatod mert a fogyasztás előtt is ízesítheted friss citrommal/ -24-48 órára hűtőben tárolom -leszűröm és a natúr, vagy citromos bodzalevet lefagyasztom /jégkockatartóba/ -amikor inni szeretnék belőle 2-3 kockát teszek a pohárba ,felöntöm vízzel és csak akkor édesítem meg. Talán ez a legegészségesebb változat. Már variáltam úgy is ,hogy grapefruitot nyomtam bele . /Ha fogyókúrázok mindig sok grapefruit-lét iszom és bodzával meg fantasztikusabb/ Másik változat elkészítése: A 20 db bodzavirágot megmosás nélkül / vagy éppen csak öblítjük/ beleteszem az 5 literes kiforrázott befőttesüvegbe, ráöntök annyi forralt és langyosra hűtött vizet, hogy majdnem megteljen az üveg, édesítem 3-5 evőkanál xilittel (vagy ízlés szerinti egészséges édesítővel), fél citrom levével, és a másik fél citromból karikákat vágok. Jól összekeverem. 1-2 napig érlelem. Utána leszűröm, és hűtőben tárolom, mert könnyen megbuggyanhat. Ez a változat nem olyan télire elrakos fajta , hamar el kell fogyasztani. De azt vallom ,hogy mindenből akkor igyunk -együnk sokat amikor érik! *** Frissen szedett menta levéllel, citromkarikákkal szoktam díszíteni...

MARGARIN HELYETT

Diétás tojáskrém: 5 tojás joghurt, mustár amig kenhető nem lesz... petrezselyemzöld őrölt, piros paprika só bors Főzzük meg a tojást, daraboljuk fel, majd keverjük össze az alapanyagokat! Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,paprikázzuk, majd tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek! Lapkenyérre (Abonett, Wasa, teljes kiőrlésű pászka ...stb) vagy zöldségre (paprika, kaliforniai paprika, angol zeller, uborka) kenve tálaljuk.!

TORTÁK

KÓKUSZOS-RIZS TORTA Hozzávalók: Kekszes alaphoz: - 25 dkg omlós keksz - 20 dkg vaj Töltelékhez: - 10 dkg desszert rizs(kerek szemű) - 10 dkg kókuszreszelék - 15 dkg cukor - 2 cs. vaníliás cukor - 6 dl tej - 1,5 dl víz - csipetnyi só - 2 dl tejszín Elkészítés: 1. Az omlós kekszet ledarálom, és a megolvasztott vajjal alaposan összedolgozom. 26 centi átmérőjűkapcsos tortaforma aljára egyengetem, majd hideg helyreteszem. (Fontos, hogy jól összeálljon a kekszes vajas massza, különben szeletelésnél szét fog morzsolódni). 2. A rizst folyó víz alatt szűrőben átmosom, majd csipetnyi sóval a tej és a víz hozzáadásával puhára főzöm (időnként átkevergetem, hogy le ne égjen). Hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, majd a kókuszt. Félreteszem hűlni. (A kókuszreszeléket én külön le szoktam még darálni, így sokkal finomabb állagú lesz). 3. A tejszínt kemény habbá verem, a zselatint kevés vízzel oldódásig melegítem, majd óvatosan a kihűlt krémbe keverem a tejszínnel együtt. A krémet a kekszes alapra simítom, és fóliával lefedve legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem. 4. Tetejét tejszínhabbal díszítem.   GYÖMBÉRES ZABPEHELY-TORTA  mentás,balzsamecetes epermártással Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség, ráadásul a zabpehely még jót is tesz a gyomornak. Remek kiegészítője a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag eper, amelynek friss, édes ízét pikánssá teszi a balzsamecet és a menta együttese.   Hozzávaló: A tortához: 15 deka zabpehely 6 deci tej 5 deka vaj 3 tojás 5 deka barna nádcukor 3 deka mazsola 2 evőkanál méz 1 pici Bourbon vaníliaőrlemény, fahéj és gyömbér 1 evőkanál zabpehelyliszt A mártáshoz: 50 deka eper 5 deka barna nádcukor 3 deka vaj 1 evőkanál balzsamecet 1 kis csokor friss mentalevél Elkészítése: A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben, vajon megpirítjuk, majd pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét. Ezzel is pirítjuk egy kicsit, amíg a cukor rákaramellizálódik a zabpehelyre. Ezután felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat és a gyömbért. Kevergetve 10-15 percig főzzük, majd fedő alatt hagyjuk hűlni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazzuk a pitesütőt, és körbeszórjuk a zabpehelyliszttel. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt zabpehelyhez, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keménnyé vert habját. 25-30 perc alatt 190 fokon készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőben hagyjuk langyosra hűlni. A mártáshoz a cukrot a vajon serpenyőben kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a negyedelt epreket, jól átforgatjuk, rálocsoljuk az evőkanálnyi balzsamecetet, és egy-két perc alatt összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk friss, apróra vágott mentalevéllel. Kihűlve adjuk a zabpehelytorta mellé. Tipp: A barna nádcukor helyett használhatunk mézet vagy sztíviát, vaj helyett pedig kókuszzsírt vagy kókuszvajat. A recept forrása: fincsi.hu

MÁLNÁS PISKÓTA

CUKOR, TEJTERMÉK ÉS GABONA HOZZÁADÁSA NÉLKÜL HOZZÁVALÓK: 3 egész tojás + 2 tojásfehérje 40 g mandulaliszt 40 g fehérjepor 30 g kókuszliszt 150 g málna ízlés szerint stevia, vanília 1 tk. útifű maghéj, ha van otthon, de elhagyható, nem befolyásolja a süti sikerét :-) 1 csipet szódabikarbóna ELKÉSZÍTÉSE: A tojásokat szétválasztom. A 3 tojássárgájával összekeverem a magliszteket, a fehérjeport, a szódabikarbónát, az édesítőt, és az útifű maghéjat. A fehérjét kemény habbá verem. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tojássárgájás masszához több adagban óvatosan hozzákeverem a felvert fehérjehabot. Ha a maglisztes-sárgájás massza túl sűrű, és előre látjuk, hogy esélytelen, hogy lazán kikeverjük vele a fehérjehabot, akkor egy kis vízzel vagy kókusz/mandulatejjel hígíthatunk rajta, és ezután keverjük el a fehérjehabbal. Ezután beledobálhatjuk a málnát a tésztába, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát. De fordítva is lehet, vagyis először beleöntjük a tésztát a tepsibe, majd jöhet a tetejére a málna, úgyis lesüllyed egy kicsit. :-) Légkeveréses sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütöttem, de azért pillantsunk rá időnként, és akkor jó, ha már szép barna a teteje. ÖSSZESEN: 669 kcal, 81g fehérje, 22g ch, 28g zsír 1 db sütiben kb.: 55 kcal, 7 g fehérje, 2 g ch, 2,5 g zsír

ÉTELÍZESÍTŐ HÁZILAG

A saját készítésű ételízesítővel kiválthatod a készen kapható, adalékanyagokkal „dúsított” leveskockát és a szárított ízesítőket.  Hozzávalók 6 fehérrépa 6 sárgarépa 1 karalábé 1 zeller 1 paradicsom 1 kápiapaprika 1 nagy csokor petrezselyemzöld 4 vöröshagyma 2 evőkanál olaj só - mennyisége a meghámozott zöldségek súlyának 10%-a Az összetevők mennyiségét a saját ízlésesnek megfelelően alakíthatod. A bolti változatnál akkor is jobb és egészségesebb eredményt kapsz, ha csak egy-kétféle zöldségből készíted. A tartósítást megoldja a sózás, illetve a szárítás,  csak annyi dolgod van, hogy a végeredményt tisztára mosott, jól lezárt üvegekben tárold, majd használd. A sózott változatot felbontás után érdemes a hűtőben tartani. Idővel a zöldségek elveszítik friss, harsogó színüket, de nem romlanak meg. Én már jándékba is készítettem; csinos üvegbe mérve remek meglepetés akár kezdő háziasszonyok számára is. Elkészítés: Alapos tisztítás után, vágd kis darabokra  és teljesen szárítsd meg a zöldségeket. Húsdarálóval vagy késes aprítóval minél apróbbra darabold, daráld le őket. A sárgarépával kezd, mert arra külön lesz szükség. Melegíts  olajat, és párold át benne a sárgarépát, hogy kiadja a színét, majd a többi hozzávalóhoz keverheted. A sós változathoz ki kell mérni  a zöldségek súlyához arányított sómennyiséget, és azt is a masszába forgatni. Az így tartósított házi ételízesítőt a zöldségekből kioldódott lével együtt tisztára mosott üvegekbe töltsd. 1,A szárításhoz vagy aszalógépre, vagy napfényre, esetleg a sütő melegére van szükség. Ebben az esetben nem sózzuk a zöldséget. 2,A napon szárításhoz vékony rétegben lapos, széles fémtálra vagy -tepsire terítsd a masszát, és napos helyre tedd. Időnként átkevered, amíg teljesen ki nem szárad. Az aszalógépben történő aszaláskor sütőpapírt teríts a gép tálcáira, így szárítsd ki a zöldségeket. 3,A harmadik módszerhez  csak villanysütőhaszálj, mert a gázsütő legalacsonyabb hőfoka is túlságosan erős, könnyen megégetheti a zöldségeket. Sütőpapírral bélelt tepsibe kb 50 fokon kell szárítani ! Tipp: akár a sózást, akár a szárítást alkalmazol, a felhasználáskor egy-két evőkanál olajban melegítsd meg a masszát, hogy minél jobban kinyerjed belőle úgy a színt, mint az ízanyagot. Az étel ízesítésekor ha a sós vegettát használod  a főzés elején add az ételhez. http://szepsegtar.blogspot.hu/

KAKAÓS CSIGA ÉLESZTő NÉLKüL

Hozzávalók a tésztához: (ebből a mennyiségből kb. 14 közepes méretű csiga lesz) - 25 dkg túró - 25 dkg liszt (ha lehet kerüld a fehéret) - fél dl tej - 5 evőkanál olaj - 10 dkg porcukor Vagy ízlés szerint nyírfa cukor) - csipet só - fél csomag sütőpor Töltelékhez: - 1-2 evőkanál olvasztott TEA vaj vagy olaj (a tészta lekenéséhez a töltelék alá) - 4 púpos evőkanál porcukor (vagy nyírfa) - 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

EGÉSZSÉGES KöRETEK

Ropogós finomság, mindenki szereti! Ha unod a megszokott köreteket, ezt érdemes megsütnöd! Hozzávalók: 1 kg burgonya 2 hagyma 6 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál balzsamecet 1 evőkanál mustár 6 evőkanál sör só, bors Elkészítése: A burgonyát megmossuk és héjastól főzzük 15-20 percen át. Majd meghámozzuk és felszeleteljük. A hagymát is megtisztítjuk és felvagdossuk, hozzákeverjük. Az olívaolajat, a mustárt, a balzsamecetet és a sört összekeverjük, majd ráöntjük a burgonyára, hogy mindenhol érje. Sózzuk és borsozzuk és tepsibe tesszük. 20 perc alatt 180 fokon megsütjük. forrás: http://ketkes.com/soros-burgonya-sutoben-sutve-kivul-ropogos-belul-puha-csodas-koret/

HÁZI MűZLI

Hozzávalók: 2 bögre (2x2 dl) gabonapehely - általában zab, de lehet vegyesen is rozs, búza, árpa 2 alma 1 nagy marék csonthéjas - dió, mogyoró, kesudió, mandula... ami van, vagy amit szeretsz 1 csésze (1 dl) mazsola 5 szem aszalt szilva 2 ek lenmag* vagy natúr szotyi, tökmag, szezámmag... 1 ek cukor - elhagyható ½ dl víz 1 ek olaj a tepsi kikenéséhez esetleg csokidarabkák Elkészítés: Tegyük a turmixba: aszalt gyümölcs a magok egy része alma kevés víz A többi magot durvára vágjuk. A turmixolt pépet gyúrd össze egy nagy tálban, a gabonapehellyel és minden egyéb hozzávalóval. Pihenjen a massza kicsit, míg beállítod a sütőt 170 fokra és jól kiolajozol egy kisebb tepsit. A leendő fincsi müzlikeveréked simítsd a tepsibe és jól nyomkodd le, főleg a széleket, majd süsd 20 percig 170 fokon! Ha megsült, akkor szeleteljük fel! Állítsd össze kedvenc ízeidből a saját müzliszeletedet! Próbáld ki pl. a banános-kókuszos változatot is, érdemes! Fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is finom. (Forrás: sporolok.blog)

POGÁCSA

Vendégváró pogácsa receptje: Végy agy 2 dl-es bögrét ... Hozzávalók: *70 dkg liszt(lehet mandula ,szezám,...stb keveréke is) *1,5 tk só *1 bögre tej *5 dkg friss élesztő *1 kk cukor *1 bögre tejföl (20 dkg) *1 bögre zsír (15 dkg) *1 kisebb tojás+1 tk tejföl lekenni *10 dkg sajt a tetejére Nagyon könnyen összeállt a tészta és a hűtős pihentetés után is igazán remek volt vele dolgozni. 20 db pogácsa lett belőle, a szaggatás után keletkezett „hulladékot” ismét összegyúrtam, hagytam 15 percet pihenni, majd elnyújtottam és kockára vágtam, amiből szintén lett 15 db.Nagyon finom, a ropogós sajtos tetejű puha pogácsád lesz. Tehát: Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsold, szórd meg a cukorral és hagyd felfutni. A lisztet egy tálba szitáld bele, keverd el benne a sót. Add hozzá a tejfölt, a kissé megolvasztott zsírt, a felfutott élesztőt. Alaposan ki kell dagasztani. Egy éjszakára, de legalább 5 órára tedd a hűtőbe . (Erre egy fedeles kelesztő tálat használtam, ebben volt helye kelni is.) Másnap lisztezd meg a gyúródeszkát, éskb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtsd ki. Egyszer hajtogasd négyrét. Mint egy A4-es lapot, először félbe, majd azt is félbe. Letakarva kb. 20 percet megint pihentesd. Ezután ujjnyi vastagra kell nyújtani. Egy éles késsel rácsozd be. Jön a szaggatás, lisztbe mártott közepes (6 cm-est használtam) pogácsa kiszúróval . Ragd sütőpapíros tepsibe egymástól kicsit távolabb. Letakarva hagyd még kb. 30 percet kelni. Ez alatt melegítsd elő a sütőt. Majd egy tojást és egy kevés tejföllel és vékonyan lekenjük a pogácsák tetejét. Szórd meg kevés reszelt sajttal. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sül. Rácson hagyd kihűlni. jó étvágyat

KüLöNLEGES SüTI RÓZSA

Almasuti A legfontosabb alapanyag az alma, ugyanis a gyümölcs vékony szeleteiből kell megformálni a rózsaszirmokat. Szükséged lesz egy nagy almára, egy bögre lisztre, 2 evőkanál cukorra, 3 evőkanál vízre, egy evőkanál mézre, egy fél csomag vajra, őrölt fahéjra. - az almát vágd kettőbe, ezután mindkét részt a lehető legvékonyabb cikkekre kell szeletelni. Ezután az almaszirmokat tedd bele egy edénybe, add hozzá a cukrot, a mézet és a vizet. Tedd fel a tűzre 3–4 percig, hogy kissé piruljanak meg. Ha ez kész szedd ki az almákat, tedd egy kicsit félre amíg a tészta elkészíted. A fél vajat darabolj fel, majd amiben az almák kissé megfőttek, abból a léből adj a vajhoz 3 kanállal. Ezután szitálj rá egy bögre lisztet, majd gyúrj belőle tésztát. Ha ezzel megvagy, vágd kettőbe a tésztát, majd nyújtsd ki, csíkozd fel, majd ezekre helyezd rá az almaszeleteket, göngyölítsük fel, tedd bele kis muffinsütő papírtartókba és mehetnek is sülni.350 fokon Körülbelül 15–18 perc múlva már készen is vannak a kis rózsasütik. Kenjük meg a tetejüket mézzel, szórjuk meg kevés cukorral és őrölt fahéjjal. forrás:https: //www.youtube.com/watch?v=OoZxAX745cQ

REGGELIRE

6 Főre-20perc Hozzávalók: 6 szelet kenyér 2 tojás 2 kk mustár 1 fej lilahagyma 3 kk kenősajt 2 ek ketchup só, bors A 2 tojást megfőztem, közben megpucoltam és felaprítottam a hagymát. A tojást megpucoltam és egy nagyobb edényben villával összetörtem, majd belekevertem a felaprított hagymát, kenősajtot, mustárt, sót, borsot, végül pedig ketchupot. (apróra vágott füstölt kolbászt is lehet keverni bele, jó ízt ad) Fontos, hogy a massza ne legyen túl híg. A tepsit kevés olajjal kikentem, majd a kenyérszeleteket a masszával megkentem, belehelyeztem a tepsibe és mehet is a sütőbe. Kb 20 percet lehet hagyni. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Bejegyzéshaberinbizden.com által

MEDVEHAGYMÁVAL TöLTöTT ALMA

ALMASZENDVICS Hétvégén délutáni vendégek jönnek, és semmi ötleted, mivel kínáld őket? Legyen emlékezetesen finom, de azért egészséges és cukorbetegek/IR-esek szénhidrát diétájába is illeszthető? Használjuk ki, hogy még zöldellik a friss medvehagyma, keverjünk be gyorsan egy medvehagymás túrókrémet! Ez így még unalmasnak tűnik? Nem az, de csavarjunk egyet rajta! Lássuk, hogyan tehetjük izgalmasabbá és maradandó ízélménnyé! Mindennel együtt maximum 15 perces recept. :-) Hozzávalók: 25 dkg túró 3 dkg tejföl 2 ek. olívaolaj 1/3 csokor (kb. 12 levél) medvehagyma 1 csapott tk. só alma vékony karikákra vágva pirított dió durvára vágva (elhagyható) almaszendvics_medvehagymas_turoval_toltve3.jpg Elkészítése: Az almát kivéve az összes hozzávalót összemixeljük. Fogunk egy almaszeletet, ráhalmozunk egy adag túrót, meghintjük pár szem diódarabbal, majd lezárjuk egy másik szelet almával, és már ehetjük is! :-) A számok: 10 dkg medvehagymás túróban 2,8 g szénhidrát van. 10 dkg almában hozzávetőlegesen 13-14 g ch van, de ebben nincs egységes álláspont, hiszen többféle alma van. Tippek: Uborkára halmozva is isteni, úgy még inkább alakbarát. :-) Friss teljes kiőrlésű pirítóssal és egy szelet sonkával is nagyon finom! :-) Jó étvágyat!

VIRSLI FINOMSÁGOK

1,Bundás Virsli Hozzávalók: - 20 dkg liszt - 10 dkg kukoricadara - 1 tojás - 1 teáskanál sütőpor - 1 csipet cukor - 1 csipet só - 2,5 dl tej, - kb. 1 kg virsli - hurka pálcikák Így készítheted el! A lisztet keverd össze a sütőporral, majd a kukoricadarával. Add hozzá a tojást, a sót, a cukrot és a tejet. Palacsinta sűrűségű tésztát kapsz, amibe forgasd bele  a pálcikára feltűzött virsliket. A tészta akkor jó, ha úgy befedi a virslit, hogy nem csöpög (ha folyós, akkor még egy kis lisztet tegyünk bele, ha nagyon sűrű, akkor tejjel hígítsuk). Hosszú nyakú pohárba önthetjük a tésztát amiben aztán kényelmesen meg tudjuk forgatni a pálcikára felszúrt virsliket. Forró olajban mindkét oldalát süssük aranybarnára. jó étvágyat!!!  

EPER

Brigadeiro eperrel Hozzávalók 400 g cukrozott sűrített tej 1 ek vaj 3 ek kakaópor eper (csumázva, mosva, leszárítva) csokoládé dara Alacsony-közepes lángos kevergessük a sűrített tejet, a vajat és a kakaóport, amíg annyira sűrű lesz, hogy kavargatás közben kevés időre látjuk az edény alját Vékonyan kivajazott tepsibe öntsük át, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Vajas kézzel lapítsunk el egy golyót, formázzuk az eper köré, forgassuk meg a csokoládé darába.  (Ha véletlenül híg lenne és nem sikerül megformázni akkor főzzük még további 5 percig.) Egy csepp rum aroma is jól áll neki wink hangulatjel Fogyasztásig tároljuk a hűtőszekrényben. Recept: http://www.food.com/recipe/brigadeiro-62222

HAGYMÁCSKA

Hasznosítsd a hagyma szárát is !  Vétek lenne kidobni! Az újhagyma szára frissen, finomra vágva nagyon jó ízt ad például a körözöttnek, szendvicsvajnak, salátáknak. Mélyhűtőben  elrakva  előveszed rögtön tavaszban-nyárban érezheted magad.     És ha megszárítod  a téli hónapokban is élvezheted az ízét. Hogyan szárítsd?   Szeld karikára , szellős helyen, félárnyékban száríts meg. Ha megszáradt bármilyen házi praktikával – például mozsárban – porrá kell törni. Mennyiségéhez viszonyítva egyharmadnyi himalája-sóval összekeverjük, és mehet is a kis üvegbe, üvegekbe. Mindenbe, amibe hagymát tennél jól használható, természetesen szendvicsek fűszerezésére is. 

KöLES KÁSA

Fáradtan keltél , nincs energiád ? Kezdd a napot egy tápláló kásával! Készítheted például kölesből.... A köles fontos  B-vitamin és magnézium  forrás, így hamar érezni fogod jótékony hatását. Értékes triptofán forrás , ami a nyolc esszenciális aminosav egyike , létfontosságú a sejttömeg és izomzat felépítéséhez! ( tudtad ,hogy a triptofán egyaránt étvágycsökkentő és hangulatjavító de fontos szerepe van a melatoninnevű hormon termelésében is.) Emellett a sok jó hatás  mellett a  köles kása  lúgosítja a szervezetet és hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez is. Tehát ha szeretnéd, hogy jól induljon a napod, készítsd el ezt  gyors és finom receptet: Kókuszos köles kása - fél bögre köles - 3-4 evőkanál mazsola - 2 evőkanál kókuszreszelék -2-3 teáskanál méz -1 evőkanál szőlőmag mikroőrlemény - 1 bögre víz A mazsolát tedd bele a vízbe, és kezd el  főzni, hogy          meg puhuljon. Ha felforrt, bele keverheted a kölest, és fözd 10 percig lassú tűzön . Ha megpuhult tedd bele a kókuszreszeléket és a szőlőmagőrleményt is . Ha langyosra hűlt, ízesítheted mézzel. Jó étvágyat

BACON SZALLONÁS CSIRKE

Hozzávalók 1 rúdhoz: 3 nagyobb csirkemell filé 300-400 g szeletelt bacon 3 csapott evőkanál zabliszt (lehet sima liszt) 200 g tejföl 2 tojás 1 csokor petrezselyem (kb. 300-400 g) reszelt trappista sajt só, bors Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal oldalon. A csirkemelleket kis kockákra vágjuk és megsózzuk, borsozzuk. A tojásokat sózzuk, kicsit villával összekeverjük, majd belekeverjük a tejfölt, a petrezselymet, a lisztet, majd a reszelt sajtból egy marékkal. Végül a csirkét is beleforgatjuk. A baconnal kibélelt formába tegyünk reszelt sajt réteget erre kanalazzuk a csirketölteléket, megint reszelt sajt jön rá, utolsó fázisként pedig a túllógó baconszeleteket szépen ráhajtogatjuk. A hézagok eltüntetésére, még tehetünk bacont. A nagy gáztepsibe helyezzük az őzgerincformát, hogy ha sülés közben kifolyna a leve akkor legyen mi felfogja. Szép pirosra sütjük 180 fokon, kb. 1 óra alatt, majd kivesszük, a gáztepsibe sütőpapírt helyezünk és a formából a csirkés rudat óvatosan ráfordítjuk, így toljuk vissza a sütőbe és a másik felét is pirosra sütjük. forrás :Barbi konyhája 

PROFI SZAKÁCS

https://www.facebook.com/bintjbeil.org/videos/855772444490004/

RÁNTOTT CSIRKE

Nagyon szereitem Dragomán György író könyveit ,és a blogját olvasgatva bukkantam rá receptjeire is. Teljesen más felfogásban  készíti el a rántott csirkét sült krumlival. Főleg ha nem szeretsz panírozni.... Kipróbáltuk, nagyon finom ! Rántottcsirke – gyorsan, mosogatás nélkül Részlet a Blogból: Közép-Európa legjobb rántott csirkéje, soha nem látott, titkos receptúra szerint készül, gyorsan, könnyen, egyszerűen. Megváltozik tőle az életed – írhatnám, ha gasztroblogot akarnék ezután magamnak. Pedig csak az a helyzet, hogy mamám rákapatta a fiaim a rántott csirkére, én meg nem szeretek panírozni, mert lusta vagyok, ezért kidolgoztam egy módszert, amivel viszonylag gyorsan lehet panírozni és sütni akár ipari mennyiségű rántott csirkefalatot. Ezt aztán elmeséltem Koronczay Lillának egy Nők Lapja interjúban, és sokan használni kezdték, és úgy látszik, be is vált nekik, mert a múltkor azt mesélte Szekeres Dóra egy másik interjú közben, hogy az anyukája is tudja, hogy én hogy rántom a csirkét. Szóval kezdjük a csirkehússal. A sima csirkemell könnyen kiszárad, hogy ez ne így legyen, a csíkokra vágott csirkehúst célszerű összekeverni pár kanálnyi fokhagymás joghurttal.  Ez a joghurt marinád azért kell, mert segít megtartani a panírt, növeli a hús nedvességtartalmát, és jó ízszállító (egyébként meg tudományosan igazoltan a joghurt az egyetlen valóban működő marinád), fokhagymát, kakukkfüvet és rozmaringot szoktam tenni bele. A húst általában egy órát hagyom a joghurtban, egy közepes csirkemellhez jó másfél-evőkanálnyi joghurt kell. A marinálás egy fedeles műanyag dobozban történik, ezt használom a majd a panírozásra is, a végén egyedül ezt kell majd elmosogatni, nagyon praktikus. Tehát akkor, most kezdődik maga a szigorúan vett panírozás. A joghurtos húsra csapott kanálnyi keményítőt szórok, (ha lehet, inkább krumpli keményítőt, de a kukorica is működik), becsukom a dobozt, és jól összerázom. Nemcsak le és fel, hanem a dobozt kissé ferdén tartva körkörösen kell rázni, hogy a falatok körbepörögjenek bent a doboz falán, ettől mindent szépen befed a keményítő. A keményítőtől ropogósabb és fényesebb lesz a panír, és jobban is tapad majd a húsra. Ezután jöhet a liszt, két-három evőkanálnyi kell, a körkörös rázás után a hús felülete egyenletesen lisztes kell legyen. (Ezen a ponton lehet még további fűszereket keverni a lisztbe, curry port, paprikát, római köményt.) A következő rázni való a felvert tojás, egy csirkemellhez egyet szoktam használni, itt annyi a trükk, hogy a tojásba keverek egy kiskanálnyi szójaszószt vagy teriyaki szószt. (A teriyaki jobb, de nem mindig van itthon.) Ettől nemcsak a panír színe lesz aránylóbb, hanem az ízét is mélyíti majd egy kicsit. Alapos rázás, aztán jöhet a morzsa, vagy ahogy én máig mondom, prézli. Ha igazán profi akarok lenni, akkor sima prézli helyett a saját kovászos kenyeremből aprítok morzsát a szakácskésemmel, ettől a panír borzasabb lesz és jobban ropog. De ha éppen nincs kenyerem, vagy lusta vagyok, akkor a sima panírmorzsa is megteszi. A fritőzben nem hiszek, én vaslábos-hívő vagyok, a legnagyobbat félig teleöntöm napraforgóolajjal, és amikor már jó forró, akkor teszem bele a falatokat. (Vagy, ami még praktikusabb, előbb szalmakrumplit sütök, a hidegen indítós módszerrel, amíg sül a krumpli, addig panírozok, és amikor a krumpli kijön az olajból, mehetnek is bele rögtön a csirkefalatok.)   Sok olaj kell, mert akkor nem ingadozik a hőmérséklet, egységesen ropogósak lesznek a faltok. Az olajat használat után kávéfilteren átszűröm, és még kétszer vagy háromszor használom. Amikor lecserélem, két kanálnyit akkor is keverek a régiből az új olajba, mert az egészen friss olajban kevésbé pirul a panír. (Kémia – az olajnak a panírhoz kell érnie, de ha az olaj túl friss, nagyobb szigetelő légbuborék képződik a panír körül, és nem lesz rendes pirulás. Ahogy az olaj használódik, szabad gyökök képződnek, szabad zsírsavak keletkeznek, ezek csökkentik a képződő légbuborékok felületi feszültségét, ettől a buborékok kisebbek lesznek és jobban pirul a panír.) A megsült csirkefalatokat fémszűrőbe szedem, és fontos, hogy ne kerüljön alájuk papírtörlő, mert attól megszottyosodnának, a szűrőn viszont szépen lecsepeg róluk az olaj. Természetesen a módszerrel csirkecombot, karajcsíkokat, karfiolt vagy gombafejeket is lehet panírozni, sőt, hagymakarikákat is csinálok néha így.   A folyamat képekben:     Tojás, teriyaki szósz   Vaslábos, olaj, csirkefalatok. A kész csirkefalatok Világbajnok hasábburgonya (szalmakrumpli!) pofonegyszerűen Néha muszáj sültkrumplit enni. A jó sülkrumpli a konyhaművészet egyik szentgrálja, a leghíresebb szakácsok versenyeznek azon, hogy ki csinál jobbat. Heston Bluemthal háromszor süti ki, közben szárítja, pihenteti, hőfokot mér, kétnapos procedúrával hoz össze valóban felejthetetlenül finom krumplit. De van egy másik sokkal háziasszony (vagy házember)-barátabb módszer is, aminek még az az előnye is megvan, hogy amíg a krumpli sül (egyszerre akár két kiló is) nem kell foglalkozni vele, nyugodtan panírozhatjuk a rántott csirkét     

CV

A módszer lényege: a meghámozott hasábra vágott krumplit úgy ahogy van egy hideg vaslábosba tesszük, annyi olajat öntünk rá, ami ellepi, aztán alágyújtunk és közepesnél picit nagyobb lángra tesszük. (Indukción, kerámialapon használhatjuk a legmagasabb de nem a spéci forraló fokozatot.) Kész, ennyi az egész. Nem kell kevergetni, nem kell piszkálgatni egyszerűen csak békén kell hagyni, amíg az aranyló krumplik nem kezdenek az olaj felszínén úszkálni. A módszer szokatlan, első alkalommal jó idegek kellenek hozzá. Nem kell és nem szabad attól megijedni, hogy az alul lévő krumplihasábok odsűlnek az edény aljához, ha ugyanis megpróbáljuk felkaparni onnan őket, akkor összetörnek, és az egész krumpli menthetetlenül tönkremegy. Várni kell, a krumplik majd szépen maguktól elválnak az edény aljától, aranybarnánál kicsit sötétebben kavarognak majd a többi között. A kész krumplit szűrőkanállal ki kell emelni az olajból, jól le kell csepegtetni, és aztán legjobb egy fémszűrőbe pihentetni pár percig (vagy amíg elkészül hozzá a hús) fontos hogy ne jénaiba tegyük, és semmiképpen se papírtörlőre, mert attól megszottyosodna. A fémszűrő melegen és ropogósan tarja, és hagyja lecsepegni róla az olajat. Célszerű még a szűrőben megsózni és kicsit összerázni.

KÁPRÁZATOS üNNEPI FINOMSÁG

Ezzel a hihetetlenül egyszerű recepttel egyaránt elkápráztathatod a családodat és a barátaidat. Hozzávalók: 2 csirkemell só lilahagyma lekvár (hozzávalók és elkészítési leírás lentebb) kakukkfű 1 kész leveles tészta, felengedve olaj vagy zsír a kenéshez: 1 tojás A lilahagyma lekvárh hozzávalói: 4-5 nagy fej lilahagyma 3-4 evőkanál méz 2 evőkanál balzsamecet 2 evőkanál  olaj (jobb az olíva  olaj) 1 dl vörösbor só bors cukor A hagyma lekvárhoz a megtisztított hagymát vékonyra karikázzuk, gyűrűire szedjük. Magas falú serpenyőben a mézet világosbarnára karamellizáljuk, és a hagymát beleszórjuk. Addig kevergetjük, míg a hagyma kissé összeesik. Az ecetet, a bort és az olajat egy edényben összekeverjük, a hagymára öntjük, és erős tűzön 10 percig főzzük. (Oda kell rá figyelni, mert könnyen odakaphat.) Sóval, cukorral ízesítjük, csipetnyi borssal fűszerezzük. (Hűtőben sokáig eláll, amit nem használunk fel a csirkéhez.) Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk benne a besózott csirkemellek mindkét oldalát. A felengedett tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A közepére kenünk a hagyma lekvárból (bőségesen), rátesszük a húst, megszórjuk kakukkfűvel, majd ráhajtjuk a tésztát. A szélét levágjuk, majd a levágott résznél az ujjunkkal összecsípjük, hogy sütésnél ne jöjjön szét. A két csirke csomag tetejét felvert tojással lekenjük, és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 percre.    

EGÉSZSÉGES TÍZÓRAI:

répakorong   Előkészítési idő:  20 perc Főzési, sütési idő:  20 perc Összes idő:  40 perc   Mennyiség: 25   Egészséges zabpelyhes finomság répával Hozzávalók 20 dkg sárgarépa 18-20 dkg vörös Cheddar sajt 10 dkg liszt 5 dkg aprószemű zabpehely 5 evőkanál olvasztott zsiradék (vaj/olívaolaj) 2 egész tojás 2 csipet só 3-4 tekerésnyi feketebors zöldfűszerek ízlés szerint (majoranna, oregánó, bazsalikom stb.) Elkészítés Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra, béleljünk ki két sütőlapot sütőpapírral. Mossuk meg a sárgarépákat, majd pucoljuk/hámozzuk meg őket. Reszeljük le a sajtot finom lukú reszelőn. Mérjük ki a megfelelő mennyiségű répát és reszeljük le. Egy nagy keverőtálban alaposan keverjük össze az összes hozzávalót. Egy evőkanál segítségével kanalazzunk kisebb halmokat a sütőpapírra és lapogassuk le egy kicsit őket. Húsz perc alatt süssük készre a korongokat.   forrás: momwithfive

MARGALIN HELYETT

Margarin helyett Diétás tojáskrém: 5 tojás joghurt mustár petrezselyemzöld őrölt, piros paprika só bors Főzd meg a tojást, darabold fel, majd keverd össze az alapanyagokat! Ízlés szerint só, bors,paprika, majd tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek! kenyérre (Abonett, Wasa, teljes kiőrlésű pászka) vagy zöldségre (paprika, kaliforniai paprika, angol zeller, uborka) kend... és már eheted is!   2,Vétek lenne kidobni a hagyma szárát! készítsz belőle fűszersót! Az újhagyma szára frissen, finomra vágva nagyon jó ízt ad például a körözöttnek, szendvicsvajnak, salátáknak. Mélyhűtőben  elrakva  előveszed rögtön tavaszban-nyárban érezheted magad.     És ha megszárítod  a téli hónapokban is élvezheted az ízét. Hogyan szárítsd?   Szeld karikára , szellős helyen, félárnyékban száríts meg. Ha megszáradt bármilyen házi praktikával – például mozsárban – porrá kell törni. Mennyiségéhez viszonyítva egyharmadnyi himalája-sóval összekeverjük, és mehet is a kis üvegbe, üvegekbe. Mindenbe, amibe hagymát tennél jól használható, természetesen szendvicsek fűszerezésére is. 

A TÁPLÁLÓ KÁSA

ITT VAN A HIDEG IDŐ   Fáradtan keltél , nincs energiád ?                  Kezdd a napot egy tápláló kásával!               Készítheted például kölesből.... A köles fontos  B-vitamin és magnézium  forrás, így hamar érezni fogod jótékony hatását. Értékes triptofán forrás , ami a nyolc esszenciális aminosav egyike , létfontosságú a sejttömeg és izomzat felépítéséhez! ( tudtad ,hogy a triptofán egyaránt étvágycsökkentő és hangulatjavító de fontos szerepe van a melatoninnevű hormon termelésében is.) Emellett a sok jó hatás  mellett a  köles kása  lúgosítja a szervezetet és hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez is. Tehát ha szeretnéd, hogy jól induljon a napod, készítsd el ezt  gyors és finom receptet: Kókuszos köles kása - fél bögre köles - 3-4 evőkanál mazsola - 2 evőkanál kókuszreszelék -2-3 teáskanál méz -1 evőkanál szőlőmag mikroőrlemény - 1 bögre víz A mazsolát tedd bele a vízbe, és kezd el  főzni, hogy          meg puhuljon. Ha felforrt, bele keverheted a kölest, és fözd 10 percig lassú tűzön . Ha megpuhult tedd bele a kókuszreszeléket és a szőlőmagőrleményt is . Ha langyosra hűlt, ízesítheted mézzel. Jó étvágyat  

EGÉSZSÉGES TOJÁS ÉTELEK

1. Egészséges tojásrántotta A tojásról mindenkinek a tojásrántotta jut eszébe, ami az egyik legnépszerűbb melegreggeli. Kókuszzsírral és teljes kiőrlésű kenyérrel pazar étek kerülhet a reggelizőasztalra. Készítsd el így » 2. Főtt tojás Nem csak Húsvétkor érdemes tojást főznöd, év közben is jól jöhet pár darab főtt tojás. Tálald izgalmas kenőkékkel és friss zöldségekkel. Variáld a hummuszt, a lencsekrémet, a tonhalkrémet és a brokkolis kencét mellette. 3. Tükörtojás A tükörtojás gyorsan elkészül és egyáltan nem kell magában fogyasztanod. Tegyél alá zöldségeket, magas hústartalmú sonkát vagy egyszerűen csak tálald egy fincsi melegszendvicsen. Próbáld ki spenótágyon » 4. Sajtos tojásmuffin Ha valami merészebbet keresel reggelire, próbáld ki a tojásmuffinokat. A sajtos verzió sonkát, primőröket, gombát és zöld leveleket is tartalmaz. Így készül a sajtos tojásmuffin » 5. Spenótos-gombás frittata A frittata méltán népszerű tojásétel, pillanatok alatt elkészül és zöldségekkel igazán izgalmassá tehető. Gombával és spenóttal a legjobb. Készítsd el így » 6. Tojásos avokádóhajó Az avokádó igazi jolly joker a konyhában, mindig legyen otthon pár darab belőle. Vásárold meg éretlenül, így sokáig eltarthatod őket, közben szépen megérnek. A tojásos avokádóhajó látványos és egyszerű, amit 3 összetevőből 5 perc alatt elkészíthetsz. Itt találod a receptjét » 7. Fűszeres tojásmuffin A tojásmuffint tetszés szerint variálhatod, ez a verzió gazdagabb, tartalmasabb. Paradicsom, paprika, friss fűszerek és útifűmaghéj is kerül bele. Így tudod elkészíteni » 8. Tojásos melegszendvics Ha sok energiára van szükséged, kombináld a tojást melegszendviccsel. Nincs szükséged másra, csak teljes kiőrlésű kenyérre, tojásra és sajtra. Próbáld ki! Vigyázat, nagyon finom » 9. Buggyantott tojás Sokan tartanak a buggyantott tojástól, pedig egy kis gyakorlással tökéletesen elsajátítható technikája. Egy nagy lábasba forralj fel vizet, majd vedd le takarékra, és hagyd, hogy éppen csak gyöngyözzön a forró víz. Ekkor óvatosan csúsztasd bele a tojást és főzd 3-4 percig, attól függően, mennyire szeretnéd, hogy folyós legyen a sárgája. 10. Tojásos nokedli Az örök kedvenc, amivel megmentheted az ebédet, ha éppen időhiányban szenvedsz. A nokedlit készítsd teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával, főzd ki, majd szűrd le. Egy serpenyőben hevíts fel olívaolajat, öntsd bele a kész nokedlit és üss rá tojásokat. Sózd, borsozd és hagyd, hogy a tojás megszilárduljon rajta. Zöldsalátával a legfinomabb. Forrás: 21 nap.hu https://www.facebook.com/foodenvysocial/videos/644061369099883/?__mref=message_bubble https://www.facebook.com/foodenvysocial/videos/644061369099883/