SZEMTORNA

Szemüveg ellen a megoldás SZEMTORNA + TALPREFLEXOLÓGIA A szemjógának is nevezett módszer egyszerű, relaxáción alapuló gyakorlatokra épül. KIEGÉSZÍTVE 30 PERCES TALPMASSZÁZSAL  csodákat tesz!    Heti rendszerességgel jössz a talpmasszázsra és az általam megtanított szem tréninget otthon is végezed a hatás nem marad el. Ez persze nem garancia ,de az eddigi tapasztalatom ,hogy aki elkezdte és rendszeressen csinálja annak sokkal jobb lett a szeme.... Ez napi pár perces gyakorlás!!! Csakúgy, mint a legtöbb gyógyászati ágazatban, a szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett ez a természetes, alternatív  kiegészítő gyógymód ,a szemerősítő torna . A szemtorna módszerének kidolgozása William Horatio Bates amerikai orvos (1860-1931) nevéhez fűződik. Elméletének alapja, hogy a szemek "csak" érzékszervek, melyek felveszik és közvetítik a képet az agyba, ahol az észlelés valójában történik. A jó látás feltételei ezzel összefüggésben 90 százalékban pszichikai eredetűek. A szemproblémák hátterében a helytelen nézési szokások miatt kialakult károsodás feltételezhető. Szerinte a szemüveg viselése csak rögzíti ezeket a rossz szokásokat. Bates tréningjének célja a látószervet visszavezetni a helyes nézési technikához, így segítségével a szemüveg viselését végleg el lehet hagyni. A módszer vitathatatlan előnye, hogy a gyakorlatok könnyen elsajátíthatóak, és a megfelelően kiválasztott betegségek (kancsalság, összetérítési gyengeség, szemizom bénulás, alkalmazkodási képtelenség esetén) esetén óriási eredmények érhetők el. Szemünk romlása elsősorban az egészségtelen életmód következménye! Nap mind nap a monitor előtt ülve szinte pislogás nélkül a szemünktől alig 50 centiméternyire vibráló képernyőre meredünk. Legtöbbször észre sem vesszük, de órák telnek el anélkül, hogy felállnánk, megmozgatnánk elgémberedett tagjainkat vagy pihentetnénk a szemünket. Munka végeztével hazamegyünk, leülünk a tévé elé.   Aki egyáltalán észreveszi a látása romlását, azonnal szemüveget csináltat vagy dioptriát módosít.  De neked  forduljon meg  a fejedben, hogy egy kis energiaráfordítással éveket és dioptriákat spórolhatsz meg magadnak. Szemtornára fel!!! Mert nagyon hatásos de gondold, hogy a módszer megold  minden szemészeti problémát ,de az igaz,hogy kiegészítheti azt! Sok betegség esetén az Orvosi segítség kötelező . Daganatok, cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások, szürke hályog, zöld hályog , Ilyen esetben beszéld meg orvosoddal a tornát... Ideghártya leválás esetén nem lehet a szemet  intenzíven szemtornáztatni mert  akár ronthat is a betegségen!        

NAPI GYAKORLATOK

Szemeink gyönyörű GÖMB alakját a távoli és közeli látáshoz a 6 izomcsoport alakítja . EZEKET EDZÉSBEN KELL TARTANOD ! Iskolai ollvasás (közeli feladat), othoni lecke írás (közeli feladat), számítógép kezelés, játék, TV nézés  sajnos MOZGÁSRA nem kényszerítik a szem izmait. Ezért nem kap szemed megfelelő VÉRELLÁTÁST és el kezd ellustulni.  "LUSTASÁGOD" nem az egyik pillanatról a másikra alakul ki, tehát a RENDBEHOZATALA sem megy egy-két gyakorlattal. Minden napi FOLYAMATOS tréninggel lehet HATÁSOS eredményt elérned. Ezt pedig már 6 éves kortól, kötelezővé tenném (napi 4-5 perc) a szem épségéért! Pislogás, "tenyerezés" - Tudatos pislogás, a szem és környékének enyhe masszírozásával. Hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak. Tekintés - A gyakorlat lényege a mozdulatlan egyenes fejtartás mellett csak a szemmel a fő tekintési irányokba (jobbra, fölfele, balra majd lefele) nézés, a szélső helyzetekben pedig a szem pihentetése. Összetérítő szemmozgás - "Kancsalítás" az orrhegyre. Kifele térő kancsalítás, rövidlátás és összetérítési nehezítettség esetén javasolt. Akkomodálási gyakorlatok - Az alkalmazkodáshoz szükséges izomrendszer gyakorlata. A gyakorlat lényege egy fixált kép, szöveg távolítása-közelítése. Takarás - A gyenge, ellustult szem látásának fejlesztése, erősítése a feladat. Az erős, jó szem teljes letakarásával - megfelelő méretű, színű, könnyen felragasztható öntapadós szemtapasz vagy a szemüveg lencséjére rögzíthető takaró anyag segítségével. Fúziós gyakorlat - Ez a gyakorlat az agyat tanítja meg a két szem felől érkező információk összehangolására, "fúziójára". Műszer segítségével egymást kiegészítő, de kissé különböző képeket vetítenek külön-külön, majd mindkét szem elé. Gyakorlással az agy megtanulja egyszerre észlelni őket. Lazító, "relaxációs" gyakorlatok - belső szemizmok kifáradásának megelőzési módja a munkamegszakítás, az izmok ellazítása. Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni.

SZEMBETEGSÉGEK

Szembetegségek és gyógyításuk A szemtorna mindenféle szembetegség gyógyítására alkalmas kezelési forma, minden korban elkezdhető,amelyet bárki bármikor gyakorolhat a nap folyamán. Az alábbiakban olvasható a leggyakrabban előforduló szembetegségek és látási problémák. Extra látás: Pilóták, rendőrök, olimpiai lövészsportolók, vadászok, stb. speciális szakmák elengedhetetlen kelléke a szuper vagy extra látás, amit csak látástréninggel lehet fejleszteni. A normál látás két-háromszorosa azonban mindenki számára elérhető! Távollátás: A fiatalokat is érinti, de alapvetően a középkorúak problémája a távollátás. A betegséget a szem elöregedésével magyarázzák, de tulajdonképpen arról van szó, hogy 40 éves kor elmúltával mindenki elszokik az egészséges nézési szokásoktól és egyre messzebbről látja csak az olvasnivalót. Kb. 15-20 év elteltével ez a probléma szürke hályoghoz vezethet, mivel a 4-5 dioptriás üveg annyira lelassítja látószervünk keringését, hogy a salakanyagok sokasága elszürkíti a szemlencsét. Rövidlátás vagy közellátás: Sajnos minden negyedik gyereknél az általános iskolában kezdődik a probléma abból adódóan, hogy a tanulás nem a természetes nézési szokásokat követeli a szemtől. (Messzire helyezett táblák, egy pontra való fókuszálás, stb.). Kancsalság, szemtengelyferdülés, tompalátás: Gyerekkori látászavar, amit a rossz nézési szokások véletlenszerű kialakulása vagy az iskolai tanulás okoz. Látástréninggel szemüveg és operáció nélkül is teljes gyógyulás érhető el. Színtévesztés: A színlátás – leginkább a zöld és piros – zavara elsősorban férfiakra jellemző. Kialakulásának oka ismeretlen. Javítása, teljes gyógyítása csak szemtornával lehetséges. Szürke és zöld hályog: Az idős kor problémája. Általában a magas dioptriás szemüveg okozta keringési zavar következménye, de kialakulásában a stressz, az öröklődés is közrejátszhat, ami a szemnyomás megnövekedését vagy a szem belső terének elszürkülését, homályosodását okozza. Korrigálása szemüveggel nem lehetséges. Gyógyítása: operációval vagy szemtréninggel. Nagyon magas dioptriák, komoly retinaproblémák, meszesedések, születési rendellenességek, maradék látás: A látástréning itt az orvosi tevékenység mellett vagy annak befejeztével történik, jó eredménnyel. Más eljárás pillanatnyilag nem létezik. Ennél a kategóriánál teljes gyógyulásról nem beszélhetünk, de az élet minőségének javulását csak a látástréning hozhatja meg, kitartó, kemény munkával. Írási, olvasási, számolási nehézségek (az ún. „diszes” problémák), beszéd-, hallászavarok, beilleszkedési problémák A kisiskolások egyre riasztóbb méreteket öltő rendellenessége. Mivel ezek a zavarok is feszültségtől keletkeznek és a látástréning nyugtató hatása minden területre kihat agyunkban, a látástréning igen hatékonyan hozzájárul a szaktanárok tevékenységéhez, a szülők otthoni fejlesztőmunkájához.

JÓ TANÁCSOK

       SZÁMÍTÓGÉPPEL DOLGOZÓKNAK A monitor egyelőre kétdimenziós felület, ráadásul függőleges, a szemed számára azonban a három dimenzió a természetes. Nem mindegy hogy milyen  a képernyőd mert közvetlenül a fényforrásba kell nézned. Ha el akarjuk kerülni a  problémákat, a viszkető-égő-kivörösödött szem "gyönyöreit", munka közben időnként nézz el a szoba távolabbi sarkába vagy ki az ablakon! Legeltesd egy ideig szemed zöld felületen vagy akár egy szép képen! TUDTAD? Törvény írja elő , hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést 60 percenként legalább tízperces (össze nem vonható) szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg. És pihenés alatt megtornáztathatod a szemeidet.. HOGYAN IS?                Szemtorna gyakorlatok 1. Tenyerezés Napi 2-3-szor 10 percig végezzük a gyakorlatot. Helyezkedjünk el kényelmes ülésben az asztal előtt, könyököljünk rá és hajtsuk a fejünket a tenyerünkbe. Az ujjak enyhén keresztezzék egymást, a tenyerünket tartsuk lazán, ne nyomjuk a szemgolyót! A szemünket csukjuk be, és élvezzük, hogy pihen. A relaxáció akkor tökéletes, ha csak feketeséget látunk, minden egyéb szín és forma a szemizmok feszültségére utal, amely a percek múltával enyhül, alábbhagy. Ha jólesik, a háttérben relaxációs zene szólhat. 2. Pislogás A pislogás során a szemhéj benedvesíti a szaruhártya felszínét, ezzel megakadályozza annak kiszáradását. Szokjunk rá, hogy 5-10 másodpercenként pislogunk egyet! Ez a normális gyakoriság, csak feszült idegállapotban könnyen megfeledkezhetünk róla. 3. Szemfürdő Reggel-este mossd meg a szemedet! Reggel, ébredés után csukott szemed nedvesítsd ,be előbb meleg, majd hideg vízzel (20-20-szor)! Este, lefekvés előtt pont fordítva, előbb 20 hideg vizes, majd 20 meleg vizes öblítés következzék! Miért ez a sorrend? A hideg víz élénkít, öszszehúzza az ereket, a meleg pedig ellazít, így a váltófürdő serkenti a szem vérkeringését. Elalvás előtt már ne olvassunk és főleg ne nézzünk tévét, mert újra megfeszülnek tőle szemizmaink! 4. Természetes nézés Ne fixáljunk mereven egy pontot a tekintetünkkel, mindig mozgassuk, tornáztassuk, jártassuk a szemünket, hadd ugráljon közelebbről távolabbra és vissza! Mivel ilyenkor, ha élesen akarunk látni, folyamatosan változtatni kell a fókusztávolságon, a szemlencse, a függesztőrostok és a szemizmok állapota pillanatról pillanatra változik, ez remek torna a szem számára. 5. Közel-távol A szem alkalmazkodókészségét jelentősen javíthatjuk a következő gyakorlattal. Fogjunk mindkét kezünkbe egy-egy ceruzát vagy egyéb alkalmas tárgyat! Ha semmi sincs éppen kéznél, nyújtsuk ki a mutatóujjunkat! Egyik kezünket tartsuk szemünk előtt kb. 15 cm távolságban, a másikat nyújtsuk ki olyan messzire, amennyire csak tudjuk! Fixáljuk pár másodpercig a közelebbi kezünket (vagy a benne lévő tárgyat), majd a távolabbit, aztán ismét a közelebbit és így tovább 10-szer! Napjában háromszor ismételjük a gyakorlatot!   Milyen tüneteket okozhat a monitor?  A szem kivörösödik  Fájdalom a szemben, vagy homloktájon  Homályos látás, fókuszálási nehézségek  Szúró, égő, fáradt érzés Nyak-, hát- és derékfájdalom  Hogyan kerüld el ezeket a panaszokat?  A monitor lehetőleg hosszú kartávolságban, vagy azon túl legyen .A képernyő teteje a  szem vonala alá kerüljön. Az írott anyag, amit nézni kell a számítógépes munka közben, közel legyen a képernyőhöz, így alig kell a szemet és a fejet mozdítani. Nagyon fontos, hogy a munkaterület megvilágítása ne legyen túl erős, az ablakok, lámpák ne tükröződjenek a monitor képernyőjén. Tudni kell, hogy a legtöbb panasz hátterében az áll, hogy a monitort mereven nézed, és nem pislogász! ( akár egyharmadára is csökkenheta pislogás)  Miért baj ez? Mert a könny mennyisége és minősége is nagymértékben megváltozik emiatt. Tudatosan figyelj rá, hogy pislogj,         ha ez nem sikerül- használj műkönnyeket a  számítógépezés alatt!  Ne feledd ! Óránként legalább 10 perc-negyed órát végezz valami más munkát pl.: fénymásolás, telefonálás, stb. Mindig ki kell zárni, hogy nincs-e a szemednek  valamilyen dioptria hibája! Ennek eldöntését mindig bízzd szemész szakorvosra! Fontos tudni, hogy negyven év fölött pl. más dioptria szükséges az olvasótávolságra és más a monitortávolságra! 

SZEMGYAKORLATOK

1,Palmírozás és vizualizálás A gyakorlatok elsajátításához meg kell tanulnod egy-két idegen szót ilyen pl. a  palmírozás is ( jelentése lapos kéz) a hagyományos szemgyakorlatok közé tartozik és a két belső kézfelület segítségével a külső látásbenyomásokkal szemben a szem eltakarását jelenti. Ennek következtében a látószerved megnyugszik és ezzel megvédheted a túlterheléstől . Ez az egyszerű, azonban hatásos módszer minden egyes szemgyakorlat után alkalmazandó! Mivel látószerveink naponta igen nagymértékben vannak igénybe véve, a palmírozás erős munka alatt pihenési szünetként is ajánlatos (pl. olvasásnál, kötésnél, írásnál, vagy amíg a képernyőn dolgozunk stb.). A palmírozás technikáját ún. vizualizálással kell kiegészíteni.  Vizualizálás alatt a belső szem lelki elképzelő erejét kell érteni. Mközben  a szemedet a külső optikai behatásoktól eltakarod, egyidejűleg egy helyzetet vagy tárgyat képzelj magad elé. Fontos  milyen intenzitással emlékezel a látott képre. A vizualizálási gyakorlatok segítségével trenírozd lelki fantáziádat és vizuális emlékezőképességedet . Ezzel a lazító szemmeditációval pihenteted és oldhatod az izomszerű feszültségeket. Szempihentető szünet Először készíts elő a kezed a palmírozáshoz. Tedd a kezed az asztalra és mindkét karod könyökkel támasszd rá (esetleg tegyen párnát alá). Fogd meg a jobb kéz mutatóujját és hüvelykujját és nyújtsd ki a bal kéz belső felületét. A nyújtások egyszer függőlegesen, majd vízszintesen történnek és egyszer mindkét átlós irányba. Ismételd meg az egészet a jobb kéz belső felületével. Ezután mindkét kézed erőteljesen dörzsöld össze, amíg jóleső meleget nem érez. Ez az előkészület lazítja a kezeket és energetikailag feltölti. Ha a kéz kellemes meleg, fedd le csukott szemed kissé beboltozott belső felülettel. Ügyelj arra, hogy ne szorítsd a szemgolyód és hagyjd  szabadon az orrod . Az árnyékolás alatt végy párszor mély lélegzetet és figyelj , mit látsz csukott szemmel: színes csillogó fénypontokat, meghatározott színeket, vonalakat, figurákat vagy csak mély, fekete pontokat.  Kezdetben fordíts sok időt a palmírozásra. Az optimális a lazítást akkor , ha már csak mély, feketét látsz és a szemhéjak nem görcsösek. Vizualizálás Ismét palmírozó helyzetben legyél, vagyis kezeddel fed le a csukott szemedet. Lélegez  könnyedén és  lazídts. Ha már  eléggé lazává váltál, próbáld meg a szobának, valamelyik tárgyát magad elé képzelni. Ez például lehet egy váza, egy virág, asztal vagy ehhez hasonló. Fontos, hogy belsőleg tisztán meghatározott tárgyra összpontosíts. Próbálj a tárgyra emlékezni és belső szemeddel minden részletét megjegyezni. Lehet ,hogy ez a vizualizálás nem sikerül első nekifutásra, fordítson rá még egy kis időt. Minden ember rendelkezik ilyen képességgel, gyakran csak az idő szorítása és a teljesítmény akadályoz ebben. Ezért ismételd a gyakorlatot addig (esetleg egy későbbi időpontban), amíg a kiválasztott tárgyat  már tisztán és világosan látod belső szemeiddel . Ha sikerült a tárgy vizualizálása, bővítsd ki a gyakorlatot több tárgyra is (pl. szoba berendezésére, az egész lakásra stb.). Ha már az ismerős környezetet fáradság nélkül magad elé képzelted, akkor jöhet az aktív fantázia . Képzeljel például egy lágy zöld rétet, sárga virágokkal. Ha rövidlátó vagy ezek a fantáziaképek igen alkalmasak,  a javulásra mert  a pillantást a távolba kell irányítani. Képzelj el egy madarat , amely az égen felszáll, a távoli tengert a horizonton hajókkal stb. De ha  távollátó vagy   a gyakorlat abban álljon, hogy lehetőleg közeli környék tárgyait vizualizálj, például sakkjátékot, a tű fokába a szál befűzése stb. Látászavarod megfelelő vizualizálási gyakorlattal hamar javulhat, próbáld ezt olyan gyakran végezni, amikor csak lehetséges. Ha már ez is könnyedén megy lépj tovább. Érezzd a virág szagát, érezd, miként melegíti fel a nap a tested, vagy halld a madarak csicsergését. Szóval enged el fantáziádat egyszerűen szabadon és élvezd a belső látás képességét. Mielőtt a palmírozást és a vizualizálást befejezed, lélegezz mélyeket és egy párszor pislogjon a szemhéjakkal. Ne vedd le hirtelen a kezeidet.   2,Akkomodáció Akkomodáció alatt (a beilleszkedést értem) a szem beállítását jelenti a mindenkori látástávolságra. Ez a művelet a szem- és lencseizmok rugalmasságával szemben magas követelményeket támaszt, amelyre azért van szükség, hogy a tárgyat követhesd vagy egy közeli tárgyról távolabbi tárgyra pillanthass, és fordítva. Maga az akkomodációs művelet a szemgyógyításban ma is még vitatott. Az a kérdés, vajon önmagában a szemlencsének és a cilliáris izmoknak kell-e abban részt venniük (orvos-gyógyászati felfogás) vagy azoknak a külső izmoknak is, amelyek a szemgolyót lezárják és formáját megváltoztatják (Dr. Bates véleménye), tudományos oldalról eddig még nem került megválaszolásra. Az egységes szemtréning mai képviselői arra a feltevésre hajlanak, hogy mindkét izomcsoport részt vesz az akkomodációban (mind a külső, mind a belső). Fontos azonban először, hogy a rövidlátó, valamint a távollátó szem sincs megfelelő helyzetben az akkomodációhoz. A lentebbi gyakorlatok segítenek annak megtanulásában, hogy a szemet tudatosan és szándékosan megváltoztatott távolsági pontra állítsuk be, hogy a szem és a lencse izomzat mozgékonyságát trenírozzuk. Rendszeres gyakorlattal az akkomodációs képesség fokozatos javítása érhető el így, ami igen nagy jelentőségű, elsősorban a rövidlátóknál, a távollátóknál és az öregedés miatt rosszul látóknál. -Vándorlás a szemmel Az alábbi akkomodációs gyakorlatok fontos előkészülete a szem jobb központi beállításának gyakorlása. A központi beállítás alatt olyan módszert értek, amelynél a beeső fény ismét jobban összpontosul a látógödörre (legélesebb látás helye). Annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatot elvégezhesd, felosztott négyzet ábrájára van szükség. Tartsd úgy maga elé az ábrát, hogy azt még éppen jól vagy szinte már elmosódva lássa (természetesen látás kisegítés nélkül). No szeműveg! Keresd ki a négyzetben az egyik kis négyzetet és  vándoroltasd a pillantásod szakaszról szakaszra, amíg egyszer csak  a teljes kép benyomását látod. A fejedet is mozgasd a  látás irányába. Ezzel el fogod kerülni, hogy a merevség miatt a szemad túlterheljed. Hagyj sok időt az egyes szakaszok átpásztázásához. Ne feledd el a hunyorítást és a légzést se. Ha már ez a gyakorlat is megy ügyeljen arra, hogy milyen szem- és fej helyzetben látod a legélesebben a szakaszt. Ebben a helyzetben a beeső fénysugár optimálisan ér a látásgödörre. Fejezd be a gyakorlatot palmírozással (az egész gyakorlat időtartama mintegy 5-8 perc). A Mandala Egy következő gyakorlat,  (a szó indiai eredetű és annyit jelent kör), igen alkalmas arra, hogy a szemet lépésenként trenírozza a vonalak és görbék nézésével. Ezen túlmenően a mandala erős hatást gyakorol tudatos és tudattalan gondokozásra. Miközben a kört a díszítéseivel intenzíven nézed,  fokozatosan koncentrálja középpontra, a mandala centrumára.  A harmonikus és a szimmetrikus formák következtében a szem fáradságmentesen mozoghat, és lelked kellemes feloldódását érez. Kezdjed a külső körön .ezután befelé haladva a belső vonal minden egyes centiméterét tapogasd le szemeddel. Ha elérted a középpontot, végy mély lélegzetet és relaxálj. Tartsa a mandalát az első pásztázásnál olyan távol vagy közel  hogy mindent élesen láthass. Másodszor az ábrát a határtartományának távolságába tedd oda, ahol  szinte már elmosódottan látsz. Pásztázd át a mandala külső vonalait és körvonalait, azután a belső vonalakat, amíg a kép teljesen rögzül. Ez lépésenként kikutatja a szintkülönbségeket, a kontrasztokat vagy a fényes-sötét árnyékokat. Ha egy gyengén és egy jól látó szemed van, akkor a gyakorlatot a következőképpen kell végezni: fedd le a jó szemed a kéz belső felületével. A szem azonban nyitva van, hogy a másik szem mozgásait követhesse. Tarts egy könyvet a határtartományba, amelyben még éppen jól látsz vagy szinte elmosódottan . Pásztázd át a gyenge szemmel minden szakaszát. Ezután  csere ! Árnyékold le a rosszul látó szemedet, míg a jó szem átkutatja a betűket. Ismételd ezt a műveletet összesen háromszor és fejezd be a gyakorlatot palmírozással. Az - OSTOR - Az ostor egy rég bevált szemmozgató gyakorlat, amelynek segítségével igen hatásosan befolyásolhatod a szem akkomodációs képességét. Rendszeres alkalmazása hozzájárulhat az izomzat rugalmasságának fokozatos javulásához és feloldhatja a krónikus feszültségeket. A gyakorlat azonban igen megerőltető és fárasztó a szemizmok számára. Ezért a gyakorlat végén mindenképpen palmírozással pihentesd a szemedet. Az ostort elsősorban a kor miatt rosszul látóknak és az erősen rövidlátóknak ajánlom, olyan sokszor amikor csak lehetséges. Ha egy gyenge és egy erős szemed van, akkor ez a gyakorlat feltétlenül a napi gyakorlási tervbe beiktatandó. Kezds először a jobb szemmel. Tedd  a jobb kezed a bal szemre. A kezet ugyanúgy, mint a palmírozásnál kissé boltozva tegye de itt , mindkét szem  legyen nyitva úgy, hogy azok együttesen mozoghassanak. Tartsd a bal kezed szemmagasságban annyira balra, hogy éppen még láthasson a jobb szemmel. Nézd a bal kézfelületet egy darabig és vezesd ezután ezt a kezet lassan a jobb szemhez. Ha a kéz néhány centiméterre van a jobb szemétől, mozgasd azt, ismét viszonylag gyorsan a kiinduló helyzetbe vissza.  Kisegítésként a kéz belső felületére egy pontot festhetsz . Mihelyt érzrd a szemizmok fáradását vagy túlterhelését, meg kell szakítani a gyakorlatot és a szemet először pihentetni kell (palmírozás). Nem ésszerű,folytatni mert ez a krónikus izomgörcsösödést nem lazítja, hanem elősegíti. Ilyenkor végy egy pár mély lélegzetet és hagyd, hogy szemed élvezze a jól megérdemelt pihentető szünetet. Végezd a  jobb szemmel körülbelül tízszer tizenötször gyakorolt, és  válts át a bal szemre. Három távolsági pont E gyakorlat segítségével aktív behatást gyakorolhatsz a szem akkomodációs képességére, mivel a lencsének különböző távolságban fekvő pontokra kell beállnia. Ehhez tartsd az ujjad kb. 15 cm-re az orrától a szeme elé és figyeljen egy darabig. Ezután tartsd a másik kezed ujját azonos magasságban kb. kétszer olyan távolságban (30 cm) a szeme előtt. Váltakoztasd most a pillantását lassan a közeli ujjáról a távolabbi ujjára és közben lélegezz be és lélegezz ki egyenletes ritmusa. Ezután keres meg  jóval távolabb fekvő tárgyat, mint pl. a gyertya, amelyet előzőleg megfelelő helyzetbe állítottál. Enged, hogy pillantásod a harmadik tárgyra is átvándoroljon, azután vissza az első ujjadhoz stb. . Ismételje meg ezt a gyakorlatot egy párszor és ezt követően fedjed le a szemed megint a kéz belső felületével (palmírozás). A gyakorlat időtartama ne legyen több mintegy 3 perc. Közeli és távoli kártya A látópróba táblát sokan csak  rosszul látó ember diagnózis műszereként ismerik. A mi esetünkben a látáspróba kártya azonban csupán a közeli-távoli beállítás céltudatos gyakorlásához használatos. Eljárásmód rövidlátóknál Rögzítsd az egyik kártyát (távkártya) a falra úgy, hogy a tábla ülésnél szemmagasságban legyen. Menj most székeddel olyan közel a kártyához, amíg a betűket szinte már elmosódottan látod. A közeli kártyát ezzel szemben tartsd kézzel magad elé, hogy a jeleket világosan és egyértelműen leolvashassd. Nézd most az első jelet a kézkártyán aztán cseréljed ki  a falikártya első jelével. Pásztázd át ezt a jelet és próbáld szemed és fejed olyan helyzetbe állítani, amelynél a legjobban látsz. Miután a jelet egészében rögzítetted, cseréld ki a második, a közeli kártyán található betűre. Közben ne felejts el hunyorítani, és ügyeljen arra, hogy a betűk ne legyenek merevek. A második átpásztázásnál próbáld meg pillantását valamivel gyorsabban váltakoztatni a kártyák egyes jelei között. Ha éred, hogy koncentráció képességed csökken és szemeid görcsössé válnak, fejezd be a gyakorlatot palmírozással. Eljárásmód távollátóknál A  gyakorlat pontosan a fordított először nézd a falikártyán a jól leolvasható jeleket. Ezután nézd a közeli kártyájának első, elmosódott jelét. Az összes többi gyakorlat megfelel a rövidlátóknál alkalmazott eljárási módoknak. Ez a gyakorlat olyan emberek számára is alkalmas, akik farkasvakságban szenvednek. Ehhez szükséges, hogy a jelek olvasásánál és átpásztázásánál kevesebb fényt alkalmazzanak (esetleg függönyt húzzanak oda vagy a lámpát fordítsák el). Az összpontosító képesség szerint ez a gyakorlat 15 percig végezhető. A fúzió A fúzió gyakorlatok a szemtréning hagyományos technikái közé tartoznak. Fúzió alatt (összeolvadás) a jobb és a bal szem képeinek egyetlen képpé történő egyesítését értem. Az összeolvasztás az agy látóközpontjában történik. Ennek következtében válik számunkra lehetővé, hogy térbeli képet lássunk, hogy felbecsülhessük a mélységet és a távolságot (binokuláris mélységlátás). De lehetnek fúziós problémák Az egyik szem elvesztésénél igen erősen korlátozódik a háromdimenziós látás. Fúziós problémák azonban nem csak a gyengén látásnál fordulnak elő, hanem egyébként érintetlen látóképességű embereknél is. A túlzott alkoholfogyasztás, a fáradság vagy az emocionális stresszhatások olyan tényezők, amelyek fúziós zavarok idézhetnek elő. A hiányos koordináló képesség a legrosszabb kifejezési módjánál kancsalságban és kettős látásban nyilvánul meg. A fejfájás, az elmosódott látás vagy a szem körül a feszültség érzete a kevésbé erősen kifejezett fúziós gyengeség szimptómái lehetnek. Az alábbi gyakorlatok segítségével fokozatosan javítható a szempár koordinálási képességét, ami a kancsal emberek számára rendkívül fontos. Az ujjak képzete ujj- kapu Helyezked el kb. 2 m távolságban az ablak előtt és tartsd az egyik kezed mutatóujját 30 cm távolságban szemmagasságban pontosan az orrod elé. Nézd először az ujjed és ekkor lélegezz be és ki. Ekkor az ujjadon át nézz előre az ablakra. Amíg a szempár a távoli ablakra beáll és egyidejűleg a mutatóujjadat figyeled, a másik ujjad benyomása alakul ki benned. Ezt a látásbenyomást ujjkapunak nevezzük, mivel a két ujj egy kaput vagy egy aknát képez (reális és imaginárius). Kicsit furcsán hangzik de próbálj ezen a kapun keresztül az ablakra pillantani. Ha nem alakul ki új kapu, mialatt az ablakra nézel, győződj meg arról, az ujjadat nem tartod-e ferdén . Az ujjadat a szem előtt az orr közvetlen meghosszabbításában kell tartanod. Segíthet, ha először megérinted az orrod . Ha a távolba pillantva az ujj megfelelő tartása ellenére még mindig nem alakul ki az ujjkapu, jóval távolabbi tárgyak elmosódnak vagy kettőzöttnek látod, akkor ez a fúziós nehézségek biztos jele. Mivel a fúziós gyakorlat igen megerőltető, közben mindig  pihentesd a szemed (palmírozzon). K Ha az ujjkapu gyakorlat már nem jár nehézségekkel, akkor lassan mozgasd a  fejed és a mutatóujjad jobbra és balra. A kapun át nézz mindig különböző távolságban elhelyezett tárgyakra. Álljon meg ekkor egyik tárgynál és pásztázd át azt, miként a központi beállításnál gyakoroltuk. Fontos, hogy valamennyi gyakorlási fázisnál ügyelj a hunyorításra és a légzésre. Az egész gyakorlás időtartama mintegy 5-8 percet vesz igénybe. Hüvelykujj-fúzió Hasonlóan, mint az ujjkapu gyakorlatnál, ezúttal a hüvelykujjat használj . Kényelmesen helyezkedj el a székben vagy a karosszékben és párszor lélegezzen be és ki. Pislogj egy keveset . Nyújtsd ki most mindkét karod a kezrd zárd ökölbe, a hüvelykujjadat nyújtsd ki ; szemmagasságban maga elé. A két kéz közötti távolság olyan nagy legyen, hogy az ujjcsontot szinte érintse. Ha most pillantásod a távolság felénél a hüvelykujjra irányítod és egy kicsit kancsalítasz, akkor a harmadik hüvelykujj képzelt képe alakul ki, amely a két valóságos hüvelykujj között található. Ha a gyakorlat nem sikerül azonnal, akkor kérj meg valakit, hogy tartson szemmagasságban féltávolságra egy ceruzát. Összepontosíts most egy másodpercig a ceruza hegyére. Ebben a pillanatban legalábbis néhány pillanatra látnia kell a harmadik hüvelykujjat. Többszörös gyakorlat után a hüvelykujj fúzió egyre könnyebb lesz , úgy hogy a fantom ujjat hosszabb ideig és élesebben fogodlátni. A következő lépés abból áll, hogy a hüvelykujjad mögött egy pontra összpontosíts. Eleinte ismét kérjed meg, hogy egy partner ceruzát tartson vagy egy tárgyat (vázát, ablakot vagy ehhez hasonlót) kisegítésképpen. Ennél a valamivel nehezebb változatnál is a harmadik hüvelykujj illúziója alakul ki. Ha most a hüvelykujj előtt féltávolság és a hüvelykujj mögött távoli pont között cserélsz akkor a harmadik ujjat világosan és egyértelműen látod. Mivel a hüvelykujj fúziónál a szemizomzat igen nagymértékben van igénybe véve, feltétlenül szükség van arra, hogy ezután a szemed palmírozással pihentesd Jelfúzió Ha az előző fúziós gyakorlatokat sikeresen gyakoroltad, akkor a következő gyakorlat már nem jelenthet nehézséget . Ehhez a két-két térképes ábrára van szüksége, amelyet kinyújtott karral szemmagasságban tartasz maga előtt. A gyakorlat célja, hogy a kép két részét egy képpé olvassza össze. Vegye segítségül a mutatóujjad, amelyet féltávolságban és szemmagasságban tarts a kártya elé. Irányítsd pillantásod a mutatóujjra és egyidejűleg figyelj, mi történik az ábrával. Megkérhetsz valakit  itt is, hogy jóval a kártya mögé tartson egy ceruzát. Ha most a ceruzára pillantasz és az ábrát is látod, akkor ugyanez a hatás alakul ki. Ne feledkezz meg a hunyorításról, hogy a szeme ne merevedjen meg és laza maradjon. Ha feszültséget érzel, akkor néhány másodpercig palmírozz és ismételd meg a gyakorlatot. Zsinórfúzió Ahhoz, hogy a zsinór fúzió sikerülhessen, az előző gyakorlatokat már uralni kell és legyünk megfelelően lazák és nyugodtak. Be kell szerezni 2-3 m hosszú zsinórt, amelyre 30 centiméterenként vastag csomót kötünk. Az egyik végét a széktámlára erősítjük, míg a másikat az orrunk hegyéhez tartjuk a kezünkkel. Mélyet lélegzz és azután pillantásod az első csomóra irányítsd .  Ha távollátó vagy, akkor válassz ki egy távolabb fekvő csomót. Amíg a csomókat intenzíven nézed, két zsinór optikai illúziója alakul ki, amelyek pontosan a csomókban keresztezik egymást. Ha ezt nem látod, akkor győződj meg arról, hogy a zsinórt jól tartod-e ? közvetlenül  az orrod hegye meghosszabbításában kell és a  zsinórt nem szabad ferdén tartani. Ha a keresztezést nehézség nélkül felismered, térj át a következő csomóhoz. Esetleg azt észlelheted, hogy a két zsinór nem pontosan a megfigyelt csomón keresztezi egymást. Ezen a helyen fúziós gyengesége világossá válik. Eleinte a zsinóron csak négyszer-ötször vándorolj végig, mivel szemeit nagymértékben igénybe veszi. Később azonban próbáld meg a gyakorlatot minnél többször elvégezni. 4. Egyes tápanyagok hatása a szemre Antioxidánsok Az antioxidáns hatású táplálék összetevőknek kiemelt szerepe jut a szem egészségének megőrzésében. A szembe ugyanis nagyon sok fény jut, és a fényben található UV sugárzás olyan lebontó folyamatokat indít el, amelyek káros oxidáló anyagokat, ún. szabad gyököket eredményeznek. Ezek a szabad gyökök károsítják az ideghártyát, és visszafordíthatatlan látásromlást, vagy akár vakságot okozhatnak. Jelenlétük bizonyítottan szorosan összefügg a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásával. Az antioxidáns vegyületek éppen ezeknek a káros szabad gyököknek a hatását küszöbölik ki, ezért védő hatást fejtenek ki a fenti szembetegségek ellen. Lássuk most az egyes antioxidánsokat! Karotin-származékok Ezek a sárga vagy vörös festékanyagok kiváló antioxidánsok, és a látáshoz nélkülözhetetlenek. Az A-vitamin előanyagai. A-vitamint állati forrásból készen is kaphatunk, vagy bizonyos karotin-tartalmú növényi táplálékokból szervezetünk állíthatja elő. Az A-vitamin alapvető fontosságú a szem egészséges működéséhez, hiányában farkasvakság, azaz az éjszakai látás romlása jöhet létre, amely kezelés nélkül a szem kiszáradásához, a szaruhártya kifekélyesedéséhez és akár vaksághoz is vezethet. Kiváló A-vitamin források a tőkehalmáj-olaj, a máj, a sárgarépa, a vaj, a burgonya, a kelkáposzta. (A dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkenti a szervezet számára hasznosítható A-vitamin mennyiségét, ezért ilyenkor még többet kell fogyasztani A-vitamin tartalmú élelmiszerekből.) Legújabban két karotin-származék, a lutein és a zeaxantin szerepére derült fény az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésével kapcsolatban. Ez a két anyag felel a szem éleslátásért, a sárgafolt orvosi nevén makula védekező rendszerét alkotó pigment sűrűségéért. Részben az étrenddel, és esetleg étrend-kiegészítők formájában lehet biztosítani a szervezet számára szükséges mennyiséget. Nagy mennyiségben tartalmaznak luteint és zeaxantint a zöld színű, leveles zöldségek, mint a spenót vagy a káposzta, de a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kukorica és a tojássárgája is jó források. Ezekből az ételekből tanácsos minél többet fogyasztani nyersen vagy párolt formában. (Naponta legalább szükséges 6 mg-nyi luteint pl. 5 deka spenót fedezi.) C-vitamin Ez a vitamin kétféle módon is hozzájárul a szem egészséges működéséhez: egyrészt antioxidánsként véd a szürkehályog és az időskori makulabetegség kialakulása ellen, másrészt csökkenti a szem belső nyomását, így véd a zöldhályog ellen is, illetve enyhíti a már kialakult betegség súlyosságát. Nagy mennyiségű C-vitamin található a zöldpaprikában, a citrusfélékben, a kelkáposztában, a brokkoliban, az eperben és a málnában. Legideálisabb nyersen fogyasztani ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket, mert főzéskor a magas hőmérséklet hatására jelentősen csökken az élelmiszerek vitamintartalma. E-vitamin Feltehetőleg kiemelkedő szerepe van a szürkehályog és a makula időskori megbetegedéseinek megelőzésében. A napraforgó magja, a mandula, a mogyoró és az amerikai mogyoró tartalmaz nagy mennyiséget belőle. Sok E-vitamin található továbbá a teljes kiőrlésű gabonákban, növényi olajokban, és a tojásban is. Cink Ez egy ásványi anyag, szerepe van az A-vitamin hasznosításának folyamatában és a szabadgyökök elleni küzdelemben. Segít megelőzni a makula betegségeit és a farkasvakságot. Különféle húsokban, halban, tejtermékekben, teljes kiőrlésű gabona-félékben található nagy mennyiség belőle. Szelén Ez is egy ásványi anyag, amely segít a szervezetnek hasznosítani az antioxidánsokat. Mogyoró, élesztő és a tenger gyümölcsei (pl. kagyló) tartalmaznak sok szelént. Esszenciális zsírsavak Az antioxidánsok mellett más táplálék összetevők is hatással vannak a szem működésére. Az esszenciális; a szervezet számára feltétlenül szükséges, de csak kívülről bevihető zsírsavak egyik típusa, az ún. omega-3 zsírsavak nagyobb mértékű bevitele kedvező hatással jár, mivel védhet a szemszárazság, és valószínűleg az időskori makuladegeneráció kialakulása ellen is. Ezek a zsírok általában hidegvízi halakban (például tonhal, lazac, pisztráng, hering) és a dióban találhatóak meg, és sokszor jó zsírsavaknak is nevezik őket. Ezzel szemben a növényi olajokban és különböző állati húsokban előforduló omega-6 zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása növelheti a fenti betegségek kialakulásának kockázatát. (Nem mindegy azonban, hogy milyen fajta olajat használunk. Sajnos éppen a legelterjedtebb és legtöbb ember számára elérhető napraforgó olaj tartalmazza a legtöbb omega-6 zsírsavat, a tökmag- illetve az olívaolajban ennek csak töredéke található meg). Jelenlegi táplálkozási szokásaink mellett viszonylag kevés omega-3 zsírsav jut a szervezetünkbe, omega-6 típusból viszont feleslegesen sokat fogyasztunk. Tanácsos lenne hetente legalább 15 deka halat elfogyasztani, és emellett törekedni kellene az omega-6 zsírsavak bevitelének csökkentésére is. Telített szírsavak és cukor A telített zsírsavak bevitelét szintén érdemes lenne korlátozni, akárcsak a cukor-fogyasztást. Utóbbinak cukorbetegségben szenvedők kezelésében kiemelkedő szerepe van. Bármilyen súlyosságú cukorbaj esetén pontos diéta betartására (is) szükség van a vér cukorszintjének normális értéken tartásához. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert a cukorbetegség hosszú távon nem megfelelően kezelve többek között a szem károsodásához is vezethet. Érdemes tudni továbbá, hogy a magas vércukorszint növeli a szürkehályog és a zöldhályog kialakulásának kockázatát is. Folyadék A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása számos szempontból fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ami a szemre gyakorolt hatást illeti, napi 1,5-2 liter folyadék megivása jótékonyan hat a szemlencse anyagcseréjére, csökkentve a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A szemszárazság tüneteinek enyhítésére is fontos a sok folyadék bevitel. Zöldhályogban szenvedőknek viszont érdemes a napi szükséges folyadékmennyiséget több kisebb adagra elosztva elfogyasztani. Kollagén

KÁPRÁZAT

Optikai illúzió!  Vagy csak az agyad űz veled  tréfát?  Fedezd fel az agy és a szem titkait! Tévedsz ha csak  azt tartod igaznak, amit látsz? Néha cserbenhagyhat a legélesebb szempár is…  Próbáld ki, nézz mereven egy pontra, és a mozgás megáll. De ha elindul a szemed, a kép újra mozogni kezd.  Miért ?  Az érzékelésben az embernél a látásé a főszerep. De a látás igen összetett folyamat, melyben bár a szem fogadja az ingert, a munka oroszlánrészét az agy végzi.  És az agy is képes néha megzavarodni!     Ez az egyik leghíresebb kép, a pszichológiával foglalkozó könyvekből. Hinnéd hogy a 2 szörny mérete pontosan megegyezik. Ha nem hiszed ,mérd le őket vonalzóval. Agyad automatikusan módosítja a látott kép méretét ha azt távolinak véli, így kompenzálja azt, hogy nagyobb, mint amekkorának tűnik.   Titchener körök Szerinted a 2 narancssárga kör egyforma? Ezt az illúziót Ebbinghausnevéhez fűződik, és a mai napig nem tudják pontosan, hogy agyunk miért ígyértelmezi a köröket.       Ez sem egy animált kép, csupán úgy látod, mintha mozogna,     Az illúzió a szín kontrasztok és a körök méreteinek összhatása miatt alakul ki.       Kedvencem! Nézd a kép közepét. Pár másodperc múlva egy zöld kört fogsz látni, ami megy körbe-körbe. Nézd tovább pár másodpercig, és el fognak tűnni a lila körök, és csak a körbemenő zöld kör marad. Sikerült? Mozog a közepe?       Egyenes ? Vagy görbe a vonal?     Végy egy nagyon közeli pillantást a képre! Mit látsz?   Rajz illuzió Gyönyörű NŐ vagy más?   Hány farkas van a képen?    Aszfalt rajz 3D       +    

SZÍNVAKSÁG VIZSGÁLAT !!!

Így fejleszted színfelismerési képességedet. Szuper kis játék, 1 perc alatt ellenőrizheted ,hogy a szemed a színek árnyalatát mennyire tudja megkülönböztetni. Vigyázz mert minden megoldott feladatlap után következik egy, amin a négyzetek egyre kisebbek lesznek, és az árnyalatkülönbség is csökken. Így már nem is olyan egyszerű!                    Versenyezz a pároddal,barátoddal!  Ráadásul miközben játszotok, egyszerre tesztelhetitek le látásotokat és keresési ügyességeteket. Vajon  60 másodperc alatt hányadik feladatig juttok el?? http://106.186.25.143/kuku-kube/en-3/  ezt másold be a keresőbe A teljesítményünket nagyban befolyásolja a képernyőnk megjelenítési technológiája, a reakcióidőnk és kattintási sebességünk. Aki képes átlépni a 40-es találati számot, az már elég ügyesnek számít

SZEM-AKUPRESSZURA

Szem-Pontok Ha akupunktura akkor rögtön tudod - kínai tűgyógyászat  De ha azt mondom pontmasszázs? ezt már sokan kevésbé ismerik pedig hasonló elven és hatással működik, mint az akupunktúra de a  tűszúrást helyettesítik masszázsal. A pontmasszázs másnéven akupresszura esetében is azokat a pontokat kell kiválasztani, melyek kapcsolatban vannak bizonyos betegségekkel, beteg szervekkel. Pl jelen esetben a szemet A szem-akupresszúrával elejét vehetjük egyéb elváltozásoknak is, a távollátás, asztigmatizmus, színvakság, arcideg-zsába, fejfájás, vagy influenza. Kínában ezt a megelőző tevékenységet annyira komolyan veszik, hogy a szem körüli pontok masszírozását minden általános iskolában kötelezővé tették. A kínai szemmasszázs a szemgolyót közvetlenül nem érinti, csupán a szem körüli, a szemgödör peremén, illetve környezetében levő pontokat veszi kezelésbe. Mindezt csukott szemmel végzik. Érdemes néhány gyakorlatot megtanulni és alkalmazni. 1.Tenyerünket homlokunkra téve hüvelykujjunkat a szemöldök belső széle alá helyezve körkörösen nyolcszor végezzünk masszírozó mozdulatokat. 2. A belső szemzug felett hüvelyk és mutató ujjunkkal összecsippentjük az orrnyergünket, s szintén nyolcszor le-fel masszírozzuk. A felfelé végzett mozgáskor ujjunkkal erőteljesebb nyomást fejthetünk ki a homlokcsont szemgödörperemet alkotó részéhez. Ez a hólyag- 1 pont. 3. Állkapcsunkat megtámasztjuk hüvelykujjunkkal, mutató és középső ujjunkat ferdén az orrnyíllásredőktől közvetlenül oldalt helyezzük el. Középső ujjunkat visszavéve, a mutatóujj a pupilla alatt van. Ez a gyomor 2 pont. Következhet a nyolcszori masszírozás. 4. Hüvelykujjunkat helyezzük a szemgödrök külső széle és a külső szemzug közötti távolság felezőpontjától 1,8 - 2 centiméterre oldalt a halántékra. Könyökünket megtámasztva behajlított mutatóujjunk 2. és 3. izületi bütykét az orrnyereghez nyomva, középről kifelé, a szemöldök felett masszírozva végezzük a gyakorlatot.

SZEM-TESZT

ISMERD A POLATESZTET?    A Polateszt vizsgálat egy speciális vizsgálat, mely a rejtett KANCSALSÁG  kimutatására szolgál. A következő problémák esetén érdemes a Polatesztes vizsgálatot elvégezni: Olvasási, írási, számolási zavarok Fejfájás, migrain Magatartási zavarok   A Polateszt vizsgálat  lényege: A rejtett kancsalság szabad szemmel nem látható. A vizsgálat során egy polarizált szűrőn keresztül polarizált ábrákat kell nézni. Amennyiben eltérést találunak, azt az ún. prizmával korrigálják. A prizmás szemüveg rendszeres viselésével a fenti panaszokat megszüntethetők. A polateszt vizsgálat elvégzése időigényes, fárasztó. Hat-hét éves kor előtt nem végezhető el, mert az ettől fiatalabb gyermekek még nem tudnak a kérdésekre korrekten válaszolni.  A polateszt vizsgálatot felnőtt korban is érdemes elvégezni, ha  pl. olyan panaszuk van, hogy olvasásánál nagyon elfárad a  szemük, időnként homályosan , vagy kettősen látnak.   A prizmás szemüveg egy kívülálló számára nem furcsa, úgy néz ki, mint egy átlagos szemüveg. Gyermekeknél a megszokása gyorsan megy, felnőtteknél esetleg hetekig tarthat.   Mi is a kancsalság? Kancsalság (strabizmus) esetén a két szem tengelye eltér egymástól. Az érintett izom húzási irányában a szem mozgása elmarad, a kettőslátás fokozódik. Ellentétes irányba nézetve csökken a képek távolsága. A beteg sokszor ferde fejtartással próbálja kompenzálni, kikerülni a zavaró kettőslátást. Elhanyagolt esetben a kényszertartás állandósulva izommerevséget okozhat a nyak izmaiban. Megkülönböztetünk bénulásos és ún. követő kancsalságot.

SZEM ÉS A DISZLEXIA

Nem tud a gyerek olvasni? Azt mondják diszlexiás! Az én egyik gyermekemmel végig éltük ezt az iskolás évei alatt. Akkor még...  nem sokan tudták ,hogy mi is az  a diszlexia. Sok gyereket elkönyveltek  lustának  ,butának  pedig ezekek a gyerekek nagyon jó képességüek más téren, csak éppen az olvasás nem megy nekik. Összekeverik a betűket, így szöveget sem tudják értelmezni, és a tanulásban is lemaradnak . Rajtuk segít ez a  különleges szemüveg ! Újabb kutatások szerint a tanulási zavarok, mint például a diszlexia hátterében sokszor szemészeti eltérés is állhat.  Diszlexia korrigálása  színes lencsés szemüveggel? Én mit nem adtam volna ha akkor létezik amikor a fiamnál kiderült az olvasási gond. Sajnos még csak" maszek "rendelőkben létezik ez a lehetőség de legalább már hazánkban is elérhető. Ha nektek is  ilyen problémátok van ,elöször el kell mennetek  egy Szemészeti szakvizsgálatra!  (dioptria megállapítása, kancsalság, rejtett kancsalság vizsgálata),  és utána a szemész egy  pedagógus segítségével választja ki a 10 lehetséges színes lencse közül azt, amelyik az olvasást legjobban javítja, ezzel kezelve a gyermekkori diszlexiát. A komplett vizsgálat kb. 1,5 óráig tart. .   A szemüveg  a látóidegben haladó idegi impulzusok sebességét szinkronizálja, így javul az olvasás. Előnye az is : Hogy mennyiben dioptria eltérés is van (plusszos, mínuszos, cylinderes, prizmás), akkor a színes lencsét úgy készítík el, hogy ezeket a problémákat is megoldja, tehát csak egy szemüveget kell csak készíttetni. Lényeg ! A szemüveg rendszeres viselése esetén az olvasás látványosan javulhat.  

ALTERNATÍV GYÓGYMÓD A SZEMNEK

Egy híres orosz orvos, Vladimir Petrovics Filatov  szemklinikán dolgozott a 60-as években, csodás eredményeket ért el az alábbi alternatív gyógymóddal. Az tanácsolta a betegek számára, hogy egy keverékkel a rendszeres orvosi kezelés mellett, javítsák a látásukat és megakadályozzák a további látásromlást. RECEPT: - 1 dl aloe juice - 500 g zúzott dió - 300 g méz - 3-4 citrom leve keverj össze mindent turmixgépben. 10-12 napig hagyd állni Ezt a keveréket naponta 3-szor fogyaszd, étkezés után 30 perccel kapj be belőle 1 evőkanállal  Tavasszal és összel érdemes csinálni egy kúrát .Megfogja hálálni a szemed!!! Fontos jegyzet: vesebetegek, terhesek, aranyérrel küszködők ne használják forrás:http://szupertanacsok.blog.hu/